HØSTBIFF

Alternativene er mange når du skal ha en biffmiddag. Mitt klare favorittstykke fra storfe er entrecôte. Den fettrike og marmorerte delen er perfekt, særlig om du varmebehandler den riktig. Sjekk ut hvordan jeg velger å gjøre det her. Kanskje det kan være et tips å ta med seg. Vil du har et magrere alternativ til entrecôte så er ytrefilet, indrefilet og mørbrad stykker som kan brukes med hell. I dag har jeg valgt å gi biffmiddagen et høstlig preg med en kremet soppsaus på kantarell og spinat, hasselbackpoteter og en saus på oksekraft og bringebæreddik. Dette er en herlig mat å servere på hytteturen, til kjæresten en fredagskveld eller som en forfinet søndagsmiddag til folka dine. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

Biffen:

• 4 biffer a 200-250 gram

• Salt og pepper

• 50/50 rapsolje og smør til steking

• 2 hele fedd hvitløk

• En liten kvist frisk timian

Hasselbackpoter:

• 12-16 poteter

• Salt, pepper og røkt paprika

• 50 gram smeltet smør + litt rapsolje

Soppstuing:

• 150 gram kantarell, renset og børstet

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• Salt og sort pepper

• 2 dl matfløte

• 1 ss crème fraishe

• ¼ sitron

Saus:

• 1 sjalottløk, finhakket

• 6 sorte pepperkorn

• 1,5 dl rødvin

• 3 dl god oksekraft

• 1-2 ss brigebæreddik

• 40 gram smør i terninger

Slik gjør du det:

Hasselbackpoteter: Her er det potetene som krever mest tid, så start med dem. Velg litt store poteter til dette. Skrell dem og snitt av en ene langsiden slik at de står støtt. Finn frem en liten fjøl som ikke bygger mer enn ca ½ cm. Legg kniven mot den lille fjøla mens poteten ligger på fjøla under. Målet med dette er at du skal få like dype snitt og samtidig unngå å kutte gjennom hele poteten. Lag snitt langs hele kortsiden av hver potet. De skal være jevne, med ca 1-2 mm mellomrom. (Se bilde)

Når potetene er ferdig preppet finner du frem et ildfast fat. Ha i en klunk rapsolje, pensler potetene med smør og ha på rikelig med nykvernet sort pepper, salt og litt røkt paprika.

Sett i ovnen på 200 grader. Potetene trenger +/- 40 minutter.

Saus: Sauter sjalottløk og hvitløk et par minutter. Hell på rødvin og ha i pepperkorn, kok opp og kuk rødvinen nesten helt inn. Hell så på oksekraft. Kok opp og reduser til halvparten. Sil av sausen for nå har løk og pepper gjort sin del av jobben. Kok opp sausen igjen og pisk inn terninger med kaldt smør. Hold sausen varm frem til servering, men ikke la den koke etter at smøret er pisket inn.

Biffen: Tørk av biffene og ha på salt og pepper. Varm pannen skikkelig og ha I smør og olje sammen med hvitløk og timian. Stek så kjøttet i ca 2 minutter på hver side. Nå skal du «svi av» kjøttet og få en fin stekeskorpe. Ha kjøttet så inn i ovnen i 6 minutter på 200 grader. Ta kjøttet så ut og la det hvile i 5-10 minutter.

Rett før servering varmer du opp pannen igjen og har I smør og biffene. Stek dem rask på alle sider mens du øser over smør hele tiden. Legg kjøttet til ny hvile i ca 5 minutter før du serverer.

Soppstuing: Sauter sjalottløk og hvitløk i godt med smør. Når løken er blank har du i kantarell og lar den steke med i noen minutter før du har på fløte og Creme fraishe. La det koke forsiktig opp. Vend så inn spinaten. Smak til med salt, pepper og noen dråper saft fra en sitron. Hold varm til servering.

Så er det tid for høst-biff. Finn frem varme tallerkener. Legg opp hasselbackpoteter, biff og soppstuing før du øser litt saus over kjøttet.

Kanskje dette er noe du vil forsøke deg på i helgen? Jeg ønsker deg uansett en strålende høsthelg og håper du spiser noe godt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *