BURGER ass

Så er sommeren her! Det er juni. Kristen Gislefoss lover temperaturer over 20 grader. Plenen må klippes minst en gang i uka. Ferien er ferdig planlagt – nå står bare gjennomføringen igjen.Det er tid for viner som skal nytes til verandaliv og kulegrill. I det hele tatt har smaken av sommer begynt å sive på. Det er deilig.
Hjemme hos meg på Falkum på Kristihimmelfartsdag skal jeg gjenta suksessen fra tidligere i uka da noen naboer kom over for å grille på terrassen.
Menyen er enkel – Burger.
Jeg vet at det finnes uttallige ferdig-burger-varianter å få ta i på butikken, men ikke fall for den fristelsen. Burgere er så lett å lage. Det går fort. Og jeg kan garantere at de smaker adskilig bedre enn sine onde nevøer i disken på super`n.
Det fine med burger er at det passer til hele familien. Du kan lage noen enkle varianter til barna. Onkel fra Texas kan sprite opp sin med syltet chili. Og tante fra Liverpool kan velge cheddar som topping. Variasjonene er uendelige – det er bare å slå seg løs.
Oppskriften er på 6 burgere på +200 gram.
Dette trenger du og slik gjør du det;
Start med å finne frem en stor bolle til å blande ingrediensene. Når jeg lager burgere liker jeg å blande  500 g karbonadedeig og 500 g kjøttdeig. Fettet i kjøttdeigen gir smak og renheten i karbonadedeigen gir mulighet til å ikke måtte steke burgerne for lenge, men bevare en rosa kjerne – og det foretrekker jeg.
Så har du i 3 fedd finhakket hvitløk, 1 finhakket rødløk,
4-5 ss HP-saus, 2-3 ss Worcestershire saus, 1 egg, en klype salt, sort pepper og en raus neve med urter – jeg brukte oregano og basilikum denne gangen.
Bland det hele sammen med rene hender og kna det hele sammen til en fin farse. Så former du farsen til burgere – 6 stk.
Jeg bruker en ferdig burger-form som gjør at burgerne får lik form og derfor er lette å steke likt, men uperfekte former på burgeren er minst like sjarmerende.
Burgerne griller du på direkte varme (rett der brenneren eller kullet ligger) i 2-3 minutter på hver side. Så legger du burgerne over på indirekte varme, tar på lokket på grillen og lar burgerne hvile seg inn til perfekte en 7-8 minutter.
Vil du ha Cheeseburgere så er det i denne siste fasen du har på osten. Mine naboer og jeg ville alle ha roquefort på – passer perfekt på burger.
Tilbehør til burger kan være så mangt, men min absolutte favoritt (og som naboene krever av meg) er en tomatdressing.
Ta 8-10 store tomater og fjern innmaten og del så tomatkjøttet i biter på 1 cm. Ha dette i en stor bolle. Ha i 2 fedd finhakket hvitløk, 1 finhakket rød chili, litt salt, 2-3 ss rødvinseddik og en boks med Hellmanns majones (ca 6-7 ss)
Denne majonesen får du tak i hos velassorterte butikker i Telemark.
Bland sammen og sett kaldt til servering. Du må gjerne lage den dagen før den skal spises.
Kommunalsjefen som skulle spise hos meg denne dagen krever poteter.
Derfor kuttet jeg nypoteter i båter og hadde dem i en ildfast form sammen med store biter av rødløk, olivenolje, salt og sort pepper og en liten neve frisk timian. Inn i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter – tar 3 minutter å fikse og er godt følge til grillmat.
Tilbehøret ut over dette var balsamico-marinerte champingnon,
div salat varianter, rødløk, tomater og grillet paprika.
Poenget er ikke hva jeg hadde, men hva du har lyst til å putte på burgeren.
Grillmat har mye trøkk. Røyksmak, brente stekeskorper – søte, syrlige og krydrete smaker, og  fete tilbehør krever mye av vinen. Det trengs fullvoksne rødviner, som har god kropp og fylde, en rik saftig fruktighet, relativt lite garvestoffer, litt restsødme, og helst noe syre som strammer opp. Oversjøiske viner fra Sør-Afrika, Amerika og Australia har ofte mye av det hele, selv om det fins muligheter i den gamle verden også.
Vi forsøkte en amerikaner –  Meatpacker`s Organic 2009 – den fungerte finfint. Bra vin til en billig penge!
Ha en strålende helg og grill i vei!Del gjerne bloggen og innlegget med dine venner på twitter, facebook eller på mail 🙂

34 tanker om “BURGER ass

 1. Alltid en fryd å titte innom bloggen din. Liker godt at du skriver smått om hverdagen samtidig som du presenterer masse deilig mat! En feel-good blogg til inspirasjon!

 2. Det er ikke tilfeldigvis noen av naboene dine som skal selge huset sånn at jeg kan kjøpe det/flytte inn og bli bedt over på god mat?;) -Skiensfrøkna

 3. Mmmmm, dette så jo bare fantastisk godt ut. Skulle gjerne likt å vært naboen din hehe;-)Her i Trøndelag siler regnet ned, så slett ikke noe grillvær…Men tar med meg tipset til en senere anledning;-)Jeg har nylig oppdaget bloggen din, og du er herved lagt til blant mine favorittblogger. En fryd for øyet!Koslig at du skriver litt om familielivet og de nydelige museflettene dine også.Samtidlig MÅ jeg bare få si at du synger fantastisk fint. Har i mange år vært tilhenger av musikken din og OGCH. Du får gi et hint dersom dere skal til Trheim på en aldri så liten turne;-) Lykke til med fortsettelsen. Klem fra Trønderjenta

 4. @ Skiensjenta – I`l let you know! I gatene våre er det supert!@ Trøndrjenta – så fint at du liker bloggen, Velkommen skal du være!Hyggelig at du liker sangen også – jeg pleier å blogge om turnélivet, også turer til Tr.heim. SÅ følg med 🙂

 5. Ja,det må du gjøre,men da vil jeg smake på maten din altså?;)Tviler ikke på at gatene er supre.Liker meg på Falkum når jeg e rder.Skiensjenta

 6. Ja, en må jammen si de er heldige de naboene dine – og museflettene, selvsagt. Tror for øvrig jeg vet hvem kona til kommunalsjefen er. 🙂 Fint innslag på tv, forresten. Rene proffen du.

 7. @ Skiensfrøkna – bor man i Skien er gatene våre på Falkum stedet :)@ Siw K – oja :)@ Portofritt – så gøy at du kjenner SM 🙂 Kjenner vi hverandre også?

 8. Stadig på Falkum,så er jo mulig jeg "støter på deg" en vakker dag;) Da skal jeg jaggu si hei,hehe.Skiensfrøkna

 9. Gleder meg bare til neste gang jeg skal lage hamburgere, har søkt på nettet hver gang jeg lager hjemmelaget men ingen har sett såååå gode ut. Og ikke minst alt tilbehør. Nam- namMvh Kristin

 10. Kjenner og kjenner. Vi HAR vært på hyttetur. Blant annet med kona til kommunalsjefen og din ex, før giftemål og musefletter. 😉 Hilsen Heidi

 11. Se det – nå har jeg gjort researh og vet jo godt hvem du er Heidi 🙂 Hyggelig å treffes igjen her!@ Swimzy – velkommen inn til meg! Jeg skal sjekke din blogg med det samme 🙂 vh Lars

 12. Blanding av kjøttdeig og karbonadedeig? Hørtes magert ut 🙂 Jeg bruker 80/20 kjøtt/fett, og synes det er supert. Helst høyrygg med litt miks av svinefett. Men smaken blir jo også avhengig av krydringen, såklart.

 13. Å her var det jammen mye som ser godt ut! Så flott blogg og fine bilder, moro å se :)Ja jeg skulle også gjerne flyttet inn i et nabo hus der nede på Falkum, utrolig flott der nede! Ingvild

 14. Laget disse hamburgerne i går, og jeg må si at det er de beste burgerne jeg noen gang har laget! Smakte himmelsk sammen med tomatdressingen og balsamicomarinerte sjampinjong. Takk for nok en fantastisk oppskrift:-)

 15. Disse burgerne skal jeg jammen meg lage til uka.Har fulgt bloggen din over et halvt år og du imponerer. Slageren her er pasta med chorizo i fløtesaus og den har jeg servert i mange lag, og alle spør om oppskriften.Du inspirerer i matveien.Hilsen Tine

 16. Dette såg bare snadder ut 🙂 yummi! Lurer på hvor man får kjøpt slike hamburger former? det er den type skapfyll man TRENGER på sommeren :)Takk for at du deler, og en herlig mandag til deg :)Linn.

 17. For en flott blogg du har, nytt "bekjentskap" for meg så nå har jeg lest meg langt bakover. Kommer til å følge med på nye innlegg fra deg :)Jeg lurer også på om du kan skrive litt mer om de balsamicomarinerte sjampinjongene?

 18. Hei Lars.Har fulgt med på bloggen din siden du var på God Morgen Norge. Du er utrolig flink til å inspirere :)Har i dag laget hamburgeren og tomatdressingen for første gang, og det ble kjempe godt. :)Takk for oppskrifter 🙂

 19. Disse må nok testes ja, ser veldig gode ut. Du som er matentusiast, baker du hamburgerbrød også? Hadde vært gøy med en god oppskrift. Jeg har testet ut flere varianter av pølsebrød og hamburgerbrød med litt grovmel i men enda ikke funnet den ultimate hjemmebakte typen.

 20. Lagde burgerne i går. Nydelig og spesielt med blåmuggost på. Dog, slet litt med at den satte seg fast på grillen. Tips? Hadde 1 egg på ca 370 gram kjøtt – en blanding av malt ytrefilet og karbonadedeig

  • Hei Julie! Så gøy det inspirerer 🙂 Formene har jeg kjøpt i USA, men jeg vil tro du an få tak i lignende i bra kj.utstyrsbutikker her til lands også. Mvh larsspiser

  • Aiaiai – nå fikk jeg også lyst på tomatdressing 🙂 Så gøy at den falt i smak. Den er inspirert av en gammel oppskrift jeg så Lise Finckenhagen hadde. Favoritt til grillmat og burger her på «gutterommet»! mvh larsspiser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *