Torsk ass!

Jepp, det er ingen tvil. Det er NÅ man skal spise torsk. En av de absolutt fineste råvarene vi har her i landet. At fiskerne nordpå i tillegg har fått så store mengder i år gjør også at prisen på denne fantastiske råvaren er bedre enn på flere år. Selv om jeg personlig foretrekker torsken pannestekt med mengder smør og aromater, så er det ingen grunn til å ikke la den få noen minutter i gryta en gang i mellom heller. I dag har jeg valgt å lage skikkelig norsk husmannskost – trekt torsk med mandelpotet, gulrotstuing og sprøstekt bacon. ”Jippi, farmormat”, ropte museflettene da maten ble servert. Jommen meg fikk ikke maten bein å gå på, og det skjer ikke hver gang det er fisk her i huset!

Benytt muligheten og spis av sesongens råvarer – du vil ikke angre. Velbekomne! Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

 • 4 gode torskekoteletter (ca 800 gram)
 • 3 ss god hvitvinseddik
 • 2 laurbærblad
 • 6-7 hele sorte peppekorn
 • 6 gulrøtter
 • 3 dl melk
 • 3dl vann
 • 1 gul løk
 • 3 ss usaltet smør
 • 2 ss hvetemel
 • 1 raus neve finhakket bladpersille
 • salt & pepper
 • mandelpoteter
 • 1 pakke bacon (tørrsaltet)

Slik gjør du det:

Start med å legge fiskestykkene i kaldt, saltet vann (1 liter vann, 3 ss salt) i ca 10-15 minutter. Dette gjør at fisken blir ”fastere i fisken”.

Så skreller du poteter og koker dem som du pleier. Legg baconet på en langpanne og stek det i ovnen i 10-12 minutter på 220 grader eller til det er sprøtt.

Skrell så gulrøttene og kutt dem i like store terninger (1 x 1 cm). Ha gulrøttene i en kjele med 3 dl melk og 3 dl vann. Kok gulrøttene møre, sett gulrøttene til side og spar på ”kokevannet”. Dette skal du bruke til å spe gulrotstuingen etterpå.

Ha så en finhakket løk i en gryte sammen med 3 ss smør. Smelt løken så den blir gjennomsiktig. Ha så på 2 ss hvetemel og rør godt. Spe med ”kokevannet” til du har fått en fin saus-konsistens. La sausen putre forsiktig i 8-10 minutter for å bli kvitt melsmaken. Tilslutt har du i gulrøttene, finhakket bladpersille og smaker til med salt og pepper.

Så koker du opp en gryte med rikelig med vann, edikk, hele pepperkorn og laurbærblad. Når det koker har du i fisken og skrur av varmen. Fisken skal trekke i 8-12 minutter, avhengig av størrelsen på stykkene. Følg med og ”fisk” opp fiskestykkene når du ser at kjøttet begynner å løsne fra ryggbeinet og kjøttet begynner å flake seg. Server det hele på varme tallerkener og SPIS!

Håper du lar deg friste av denne klassiske norske retten. Hos meg var det suksess. Finner du frem en god bourdeaux skal du ikke se bort i fra at dette blir årets måltid så langt!

Dette innlegget vil også stå på trykk i Telemarksavisa (TA) fredag 11.01.13

Velkommen til å følge meg på FACEBOOK og på Instagram `larsspiser`

26 tanker om “Torsk ass!

 1. Bra blogg, Lars!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

 2. Nå tror jeg Lars, som spiser drikker og synser, glemmer å ha forhørt seg om måten å servere kokt torsk på, og med hvilke tilehør. Beskrivelsen hans er ikke husmannskost.Er selv oppvokst i torsken og skreiens rike Vesterålen, og fikk gjennom oppveksten servert fisk i rikelige mengder. Men jeg husker ALDRI at moren min serverte stekt løk til fersk kokt torsk. Ei heller alle andre igrendienser i oppskriften. Torsken skal legges i kun lettsaltet vann, trekkes til den flyter opp av seg selv, og severes med smør og mandelpotet. Alt det andre har ikke noe med kokt torsk å gjøre. men er ingredienser som moderne kokker benytter seg av, men som ødelegger den gode smaken. Bon apetite.

  • Nå ler jeg! Og hvem skal jeg forhøre meg med om hva som er «kosher» synes du, Steinar Arne?
   At du kommer fra Vesterålen og har vokst opp med torsk gir deg neppe veto-rett på hvordan torsk skal tilberedes. Du forstår at vi har fisket torsk på Telemarkskysten en god stund også – selvom vi så klart ikke kan måle oss med dere i nord 🙂
   Saken er den at jeg liker mat og gode smaker – derfor lager jeg torsken slik jeg liker den og det er så fint! Frihet er virkelig en glede 🙂
   Kos deg med din versjon av kokt torsk, så fortsetter jeg å utforske torsk i forskjellige varianter her nede i sør!

   og du, det er bacon og ikke løk som er det stekte du ser på bildet! Ha en strålende og pietistisk dag videre 🙂

  • Nåh- lokale tradisjoner skal man ikke kimse av, jeg er fra vestlandet og oppvokst med fisk som viktig del av kostholdet, da hele familien på min mors side var fiskere. (Det er visst denne øya Sig hansen er fra for å si det sånn…)
   Jeg ser ikke den helt store forskjellen på denne oppskriften og det jeg er vokst opp med når det gjelder den tradisjonelle kokte torsken. Her jeg kommer fra er varianten slik at man trekker torsken i lettsaltet vann, har gulrøtter og poteter kokt ved siden av og smelter smør med løk i som «saus»- ganske likt oppskriften her altså.

   • Puh – takk for uventet og hyggelig støtte fra Vestlandet! 🙂 Uansett hvordan man velger å tilberede fisken og hvilket tilbehør man har så er det viktigste å nyte torsken nå som den er på sitt beste!

  • Nå har ikke nordlendinger peiling på å tilberede fisk, alt skal trekkes i lettsaltet vann og serveres med poteter og smør. Dette er kulturelt og kommer antageligvis av mangel på andre råvarer opp gjennom tidene. Men det har ført til en kjedelig og lite variert matkultur.
   Skal selv kjøpe torskefileter i dag som jeg legger i hvitvin med skinnsiden opp (og over vinen) og braiserer under grillelementene i ovnen til fisken er passe mør og skinnet passe sprøtt. Det blir vel en kremet rotmos, stekt sopp og dampet brokkoli ved siden av.

   • Du er virkelig en modig sjel! Jeg ler!
    Om nordlendinger er kapable til å tilberede fisk eller jeg skal jeg ikke mene så mye om, men din middagsplan hørtes helt herlig ut!!! Ha en fin dag 🙂

 3. hallo folkens må bare si meg enig om at torsk er knallgodt og sunne priser for tiden 69kr på smartklubb forige uke braa det

  min mors værson var nytrekt torsk servert m baconfett u løk men gjerne gulrøtter og kålrabi servert til!! men dersom mine foreldre og besteforeldre fikk velge mellom sei og torsk så valgte de FERSK SEI bon apetitt hilsen finmarking

  • Ja, prisene nå er et eventyr! Sei er jo supergodt, men sjeldent jeg bruker i forhold til torsk, laks og makrell. Bør skjerpe meg der! Ellers må jeg si at din mors oppskrift på torsk høres finfin ut, Steinar 🙂

 4. I «vår» barnehage hadde vi et år besøk fra Knutstad og Holen på Hamar. (skulle du befinne deg på Hamar, så tar du turen dit!;) Til fiskebutikken altså 😉
  Han hadde en genial oppskrift på saus til torsk. Man smelter altså meierismør (oh goodness!) og oppi der visper man altså inn en lik del med sæterrømme (himmelrike!). Dette her blir en ganske tykk, vil nesten ikke kalle det det, saus. Denne kan man oppbevare i kjøleskapet noen dager om man vil…. men poenget da, en spiseskje med dette over den nytrekte, dampende fisken og «sausen» bare smelter ned i fisken… Enjoy!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *