Spareribs, gone BIG


Er du en av dem som ser på pakkene med ferdige spareribs i butikken og begynner å sikle? Ja, da er du som meg. For hva er vel bedre en perfekt sparerib på grillen en sommerkveld – Mørt kjøtt, smak av grill, seigt, søtt og sterk marinade som glinser mot deg. Problemet er bare den at de ferdige spareribs du får kjøpt i butikken som lover nettopp dette ender alt for ofte med en brent marinade og et passe mørt kjøtt. Derfor har jeg denne uken valgt å lage mine egne spareribs fra bunnen av. Spareribs lages jo av ribbe som er skjært ned. Jeg valgte å lage mine spareribs på en hel tynnribbe. 


Fremgangsmåten er uansett lik. Jeg har også valgt å la kjøttet «koke» i en sousvide (vakumert kjøtt i vannbad i 25 timer), men du må gjerne koke ribben i godt saltet vann til den er mør i stedet. Som følge har jeg laget ovnestekte småpoteter og en klassisk kålsalat, eller coleslaw som det heter på grillspråket. Oppskriften er il 4.

Dette trenger du:

• 2 kg ribbe (da har du nok til å lage noe digg med restene)

• Dry rub – en krydderblanding du kan kjøpe ferdig eller lage selv. Jeg valgte en blanding av pepper, cayenne, røkt paprika, koriander og kanel)

• Bbq-sause (her jukset jeg og kjøpte min favoritt, Sticky Fingers , på butikken)

• 1 grønt eple

• 1 stor gulrot

• 1 liten nykål

• 1 stor neve med grovhakket sylteagurk

• 3 ss creme fraishe

• 3 ss god majones (jeg bruker alltid hellman)

• Salt og pepper

• Sriracha eller annen HOT chilisause om du ønsker litt sting i coleslawen

• Poteter, friske urter, salt, pepper og god olivenolje

Slik gjør du det:


Soleslaw: Rasp et eple, en gulrot og kålen og ha det i en stor bolle. 


Grovhakk sylteagurk og ha det i bollen sammen med majones og creme fraishe. Bland godt. Smak til med salt, pepper og litt sitron. Ønsker du mer sting så smaker du deg frem med en sterk chilisaus. Jeg sverger til Sriracha – du får den i bra dagligvareforetninger og i alle «Asia-butikker». Sett kaldt til servering.


Sousvide: Start med å gni inn ribba med krydderblandingen og vakumer kjøttet. Ha det i sousvide på 68 grader i 24-26 timer. Når kjøttet er klart deler du det i passe serveringsstykker.

I gryta: Kok opp saltet vann og la kjøttet småkoke i 2-3 timer til det er mørt. Tørk godt av det og del det i passe serveringsstykker.

Potetene: Jeg brukte småpoteter fra Bjærnes & Hoel som jeg delte på langs. Ha potetene i et ildfast fat. Ha over friske urter – jeg brukte timian og rosmarin. Til slutt har du over salt, pepper og rikelig med god olivenolje. Stek i ovnen på 225 grader i ca 25 minutter. Hold varmt til servering.


Ha kull i grillen og sørg for at du får en sone med direkte varme og en med inndidrekte – dette er avgjørende for et godt resultat. Grill først ribbebitene på direkte varme. Sørg for at alle sidene av kjøttet blir grillet. 


Så legger du kjøttet over på indirekte varme og pensler dem med rikelig med BBQ-saus. 


Nå er det viktig at kjøttet ikke blir grillet for hardt, for da vil sausen brenne seg og bli bitter. Ha lokket på grillen og la BBQ-sausen få 15-20 minutter til å godgjøre seg på kjøttet.


Så er det bare å invitere til bords. Server spareribs med coleslaw og de ovnsstekte potene. Håper du lar deg friste og finner frem grillen. Ha en strålende og matglad helg!


4 tanker om “Spareribs, gone BIG

  1. Hei! Først av alt, dette var skikkelig fin forklaring på hvordan jeg ( forhåpentligvis) kan få til å lage det gutta her hjemme er mer eller mindre besatt av nå i grill og sommertider. Men! Jeg har ikke sånn fancy sousvide utstyr. Så da må mor evt far ty til grytemetoden. Og da undres jeg på; hvordan gjør vi da med den rubben? Koker ikke den bare bort? Bør det da evt marineres i god tid i forveien? Evt da blandet med noe olje?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *