Obama på menyen

En god chili er alltid en hit hjemme på kjøkkenet mitt. Det er noe med gryter som skal stå og putre over tid som nesten bare må bli gode! I dag har jeg laget en chili til ære for, ingen ringere en den nylig gjenvalgte amerikanske presidenten, Barack Obama. Dette er nemelig min versjon av Obama-familiens yndlingsrett. Og er den en president verdig så kan det jo være at den faller i smak også hjemme hos deg?!

Dette trenger du:

  • 400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 2 røde paprika
  • 1 rød chili
  • 1 stor rødløk
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 boks chili-bønner
  • 2 laurbærblad
  • 1 ts paprikapulver
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts cumin
  • 1/2 ts oregano
  • 25 gram mørk sjokolade, jeg brukte 86%
  • tabasco etter smak
  • salt

Slik gjør du det:

Start med ha parika i ovnen. Kjør på med full varme til paprikaene faller sammen og skinnet blir svidd – det tar ca 10-15 minutter. Ha paprikaene i en plastpose i 2-3 minutter, da er det lettere å rive av skinnet. Hakk paprikakjøttet i grove biter og sett til side.

Så bruner du kjøttedeig sammen med grøvhakket rødløk og finhakket hvitløk i en panne med høye kanter.

Når det har fått en fin farge har du i paprikakjøttet sammen med de hermetiske tomatene, sjokoladen og alle kryderiene.

Det kan virke rart med sjokolade i en slik chili, men bruker du en mørk og bitter sjokolade gir den gryta en utrolig god dybde. Rør godt og kok opp. Sett på lok, skru ned varmen og la gryta klare seg selv en stund. Nå skal gryta bare putre forsiktig, så pass litt på varmen. Etter ca 40 minutter har du i bønnene og gryta kan igjen stå å kose seg på varmen i 20-30 minutter. En slik chili kan nesten ikke koke for lenge, og sannheten er at den nesten er bedre neste dag. Smak til chili`n med salt og tabasco mot slutten.

At denne gryta er en VINNER er jo en selvfølge, bare spør Obama! Server gryta med ris eller godt brød.

Trenger du et vintips kan jo en sør-afrikansk Shiraz være en idè! For eksempel «Robertson Shiraz Mourve´dre Viognier, 2010»

Følg meg på Instagram – larsspiser

Følg bloggen via Facebook – Lars spiser, drikker & synser

Dette innlegget vil du også finne i papirutgaven av Telemarksavisa (TA) 16.11.12)

36 tanker om “Obama på menyen

  1. Great Lars!

    Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

    Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

    Hilsen Magne i VG

  2. Hei og takk for en inspirerende rett 😀 Har du noe erfaring med kyllingkjøttdeig fremfor «vanlig»? Kjæresten er «veggis» :=)

  3. Svein. Det er faktisk chilli. Det er Chilli Bønner. Akkurat som chilli concarne eller hvordan det skrives. Det er ikke chilli i det. Som jeg vet. Men det heter Chilli.

  4. Dette var rett og slett fantastisk godt!! Har testet 5-6 ulike oppskrifter på chili før, men dette er helt klart den beste 🙂 Vil ellers takke for en fin blogg. Er jevnlig innom (men må innrømme at dette var første gang jeg har testet en av oppskriftene dine).

  5. Her i huset elskes Obamas favoritt dypt og inderlig. Små og store barn ser på med undring når jeg putter sjokolade i middagen, og det stønnes i nytelse rundt middagsbordet når vi spiser.

    Retten er så høyt elsket at husets tolv år gamle frøken bestilte Obama til bursdagsmiddag i dag. 🙂 Det sier noe.

    God søndag til deg.

  6. Skrev ut denne oppskriften for ett halvt år siden, men først i dag har jeg kommet så langt att jeg har fått laget den før sjokoladen var oppspist. En ting er sikkert, det blir ikke siste gangen jeg lager den <3 Men neste gang skal jeg doble oppskriften slik att også fryseren kan få litt. Og så skal jeg skaffe meg en stor gryte som ikke maten setter seg fast i bunnen når den står så lenge på varm plate

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *