Skjøkrepsrisotto

Risotto er en av rettene som er en gjenganger her hjemme. Da ungene var mindre het det «salt grøt» for å få dem til å spise det, men i dag er risotto en av rettene som ungene her hjemme elsker. Det fine med risotto er at det nesten som å ha et helt hvitt ark og mange fargestifter, du kan skape nesten hva som helst. Sopp, kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker – risotto kan du ta alle veier. Utgangspunktet er alltid en god risottoris, enten arboria eller carnaro, god kraft, syre fra vin (rød eller hvit) og de ingrediensene du har lyst på. I dag har jeg funnet frem min favorittråvare blant skalldyr, sjøkreps. Jeg har laget en kraft på sjøkrpsskallet, smørstekt kjøttet og latt erter og kjørvel få følge med. Smør og rørosrømme har tilført det fete og litt sitron har balansert det. Denne oppskriften er passe som hovedrett for 2 eller forrett for 4.

Dette trenger du:

• 6-8 sjøkreps, kokt og renset

• 2 ss god tomatpuré

• 2 gulrøtter, grovkuttet

• 1 purreløk, grovkuttet

• 1 stor løk, grovkuttet

• Litt frisk timian

• Vann

• 200 gram risottoris

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• 2 dl tørr hvitvin

• 200 gram frosne erter

• 2 ss rørosrømme

• 2 ss usaltet smør

• 1 sitron

• En raus neve revet parmesan

• Frisk kjørvel

• Ei klype cayennepepper

Slik gjør du det:

Start med å rense sjøkreps. Knekk av hodet og bein, del halen i to på langs og fjern tarmen. Grovhakk kjøttet fra klørne og 1/3 av kjøttet fra halene. Sett kjøttet kjølig frem til rett før servering.

Kutt løk, hvitløk, purre og gulrot. Ha det i en stor gryte og fres det i smør i 5-6 minutter. Ha så i alt skallet og hodene fra sjøkrepsene sammen med tomatpuré.rør godt rundt og la det surre i nye 5-6 minutter på middels varme.

Så heller du på vann slik at det dekker alt innholdet i gryta. Ha i noen stilker med frisk timian. Kok opp og la det koke i ca 30 minutter på lav varme. Rør av og til. Sil så av slik at du sitter igjen med en nydelig skalldyrkraft. Hold varm.

Finn frem ei stekepanne med høye kanter. Ha i smør og smelt løk og hvitløk på svak varme. Skyll risen noen ganger i kaldt vann. Ha risen så i panna med løken. La den surre med på middels varme mens du hele tiden rører med en tresleiv. Risen skal bli blank, nesten gjennomsiktig. Ha så i hvitvin og la den koke helt inn.

Så fortsetter du med en øse god skalldyrkraft. Rør mens det hele tiden koker forsiktig, og helt inn. Fortsett med denne øvelsen i 16-18 minutter eller til kraften er brukt opp. Har du for lite kraft kan du spe med vann mot slutten.

Nå er det tid for å ha i erter, rømme, smør, halvparten av parmesanen og det grovhakkede kjøttet fra sjøkrepsen. Rør rundt, legg på lokk og ta risottoen ta av varmen.

Mens de forskjellige smakene i panne smelter sammen steker du de halve sjøkrepshalene i godt med smør på full guffe. Halene skal ikke ha mer enn ca ett minutt i det brennhete smøret.

Finn frem varme store tallerkener. Fordel risotto på tallerkenene, fordel sjøkrepshalene, dryss over parmesan, litt frisk kjørvel og noen dråper sitron. Avslutt med et forsiktig dryss cayenne. Server umiddelbart.

Dette er den beste risottoen jeg har laget, så jeg klinker til med Mads sine ord i dag og roper: : «Basta! Punktum finale!»!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *