Hest på skogstur i Italia

”Hest er best” mener Museflettene, og etter besøk på stallen i forrige uke var saken klar, vi bare måtte få oss hest. Som alenepappa til to musefletter, bosatt i et villastrøk «midt» i byen var jeg mer betenkt. Jeg kan mye jeg, men hest var jeg meget usikker på. Etter dager med forhandlinger ga jeg etter og gikk med på et kompromiss. Museflettene skulle få hest. Jeg ser at de ikke var like fornøyde med løsningen som meg selv, men jeg var til gjengjeld særs godt fornøyd. Som sagt så gjort, og jeg gikk til innkjøp av hest. Etter at den endelig var kommet i hus og gjorde alle forberedelser. Endelig var vi klar for hest – til middag!

Ifølge Eivind Hellstrøm er hestebiff den beste biffen. Da han selv var læregutt på Grand Hotell i Oslo serverte de kun hestekjøtt når gjestene bestilte biff. De gangene stamkundene klagde på biffen, var de gangene de hadde gått tom for hest og servert storfe.

Jeg innrømmer det, siden dette er min blogg hvor du er invitert inn i «mitt liv», jeg har aldri laget hestebiff tidligere. Derfor har jeg valgt å tilberede den akkurat slik jeg alltid varmebehandler en biff.

Siden Mads har tatt frem Compromesso Valpolicella Ripasso, 2009 tenkte jeg at jeg ville lage en italiensk vri på denne retten. Denne vinnen passer både til det mørke sødmefulle kjøttet, og til tilbehøret som er gnocchi med smørstekt traktkantarell og salat på aspargesbønner.

 

 

 

Dette trenger du, og slik gjør du det:

Kjøttet: Start med å legg kjøttet i romtemperatur et par timer før det skal i pannen. Skal du lykkes med en perfekt biff må ikke kjøttet være for kaldt. Jeg liker at biffer skal være som bløtekaker – stor og høye. Biffer hjemme hos meg er biffene som regel på i underkant av 250 gram.

Ha en klunk olje og 2 ss smør i pannen sammen med 3-4 fedd hvitløk som du har snittet grovt. Har du litt frisk timian så ha det i pannen. Stek biffene på alle sider på relativt sterk varme. Ha biffene over i et ildfast fat og sett det hele inn i ovnen på 180 grader i 8-9 minutt.

Så setter du biffene (uten å dekke dem til) til å hvile mens du fikser resten av garnityret.

Gnocchi med traktkantarell: Start med å koke opp godt saltet vann til gnocchiene. Jeg kjøpte ferdiglagde – og de funket veldig bra. Alternativet er at du lager disse karbo-bombene selv. Kok dem i 2-3 minutter og hell av vannet. Ha en ss godt smør og bland godt.

Så har du dem over i en panne sammen med 2-3 gode never med traktkantarell eller annen sopp. Jeg brukte traktkantarell som jeg tørket selv tidligere denne uken – det var super godt. La sopp og gnocchi surre på svak varme i 4-5 minutter. Smak til med salt, pepper og et lite dryss med revet parmesan.

Salat på Aspargesbønner: Kok opp rikelig med saltet vann og kok aspargesbønner (2 pakker) i 2-3 minutter. SÅ rett over i isvann. Du vil at de skal ha litt spenst igjen. Hell av vannet og press over saft fra en halv sitron, en liten klunk god olivenolje og en klype med maldonsalt. Bland det godt og sett tilside.

Så er det å legge opp maten på varme tallerkener og SPISE! Dette er veldig italiensk  måte å spise kjøtt på. Mye kjøtt og enkelt tilbehør uten saus. Og tro meg dette er mer enn nok mektig og smaksrikt. Du vil ikke savne sausen. Den lett blodige biffen, smak av skog og mektig gnocchi, og syren og friskheten av aspargesbønnene med sitron…

Nyt mat og høstferie!

71 tanker om “Hest på skogstur i Italia

  • Du bør prøve Bjørg. Utrolig godt og mørt kjøtt! Det er mange som sliter med å spise «kjæledyr», men er det værre å spise en hest enn en ku? Jeg synes igrunn det selv, men det er det følelsene mine som forteller meg, ikke intelektet…
   Takk for bildeskryt 🙂

 1. Jeg er helt enig med Hellstrøm…men nå er det mange år siden sist jeg lagde heste-biff. Skal jammen prøve din variant i kveld, det er tross alt høstferie 🙂

 2. Morsomt – har ikke hatt noe med hestebiff å gjøre siden høsten ’93, da jeg besøkte en venninne i Tromsø. Vi gikk på fin restaurant, og hun spiste indrefilet av føll….jeg var lettere sjokkert, for hun var faktisk ekte hestejente – men det smakte nydelig! Dette må prøves!

 3. Hei, Lars. Fint at du blogger om hestekjøtt. Det er et fantastisk kjøtt som trenger mer oppmerksomhet. Fin presentasjon og bilder.

 4. Bra oppskrift i disse dager, Lars!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  🙂

 5. Hest er favorittkjøttet mitt, men ikke alltid så lett å få tak i. Tenkte jeg ville tipse deg om hva jeg gjorde forrige gang, da laget jeg det sous vide. Det er absolutt det mest vellykkede hittil. Kjøttet ble så mørt at man nesten kunne spise det med skje.

 6. Biff av hest er vel så bra som biff av storfe. Jeg har arbeidet som kokk i egne restauranter og cafeer i 25 år og jeg har tilberedt mye hestekjøtt. Uteno0m den retten som er representert her kan jeg også anbefale helstekt indrefillet av hest, tournedos eller roastbeef. Dette er mat som ihvertfall ner i Norge, med den kvaliteten vi har på storfe, ligger øverst på kvalitetlisten. Til alle dere som tror dette er «ikkematt», prøv. Dere vil bli positivt overrasket.

   • Bra du likte det Lars. Da er det bare å gå på og prøve seg frem. Disse rettene, gjort av fillet av hest, er lettere å jobbe med enn storfe, da dette tåler mer juling enn storfe. Du skal gjøre mye galt for at dette skal bli mislykket.
    LYKKE TIL!

 7. Flott at godt tilberedt hestekjøtt løftes fram i lyset i disse katastrofetider. Lekre bilder! Ja, jeg er ex-hestejente og veterinær, og ja, jeg har spist en god hestebiff eller to 😉 Hestekjøtt fra en frisk hest som må få slippe pga. akutt skade, kan selvfølgelig brukes til mat. Forutsetningen er at kjøttet er bra nok, og at dette kan dokumenteres. Hesten har helsekort, som kua, og faktisk eget «pass». Surr i EU må ikke føre til at vi destruerer alt av hestekjøtt.

 8. Fin blogg! Så var det bare å finne hestekjøtt da, så får det en runde med stekepanna, vakumpakkeren, sous vide badet og stekepanna igjen.

 9. Hest i nordrusland, Mongolia og flere andre land i asia spises det mye hest! Mest hest om høsten og vinteren.Er mye energi i hest.

  • Sikkert mest energi i hesten på Bjerke eller Øvrevoll.. 🙂 Ellers har jeg spist hest èn gang; på DS Louise på Aker brygge for flere år siden. Vi var 10-15 stykker og kun jeg torde ta det valget fra menyen. Noe av det beste jeg har smakt. Helt suveren smak. Så hestekjøtt anbefales.

  • Hei Torger!
   Hestekjøtt er en fantastisk råvare, som dessverre ikke alltid er like lett å få tak i. Jeg bor i Skien og der har Meny-butikkene ofte hestekjøtt. Lykke til på jakten etter godsakene 🙂 larsspiser

 10. Hvis noen her har vært på Kina-restaurant, Grand Hotel i Oslo eller Josefine vertshus har de spist hest. Har du spist sort spekepølse har du også spist hest.

 11. etter 5 år boende på Island kan jeg skrive under på at hestekjøtt er veldig godt. heste biff og føll biff er klart best, men ikke undervurder strimlet hestekjøtt i gulasj eller bare som sausekjøtt… og det er absolutt himmelsk på grillen!!!

  på Island avles hest på lik linje som storfe og saufe med tanke på kjøtt produksjon (dermed ikke fare for medisiner o.l.).

  hesten er billigere/lettere å fore enn storfe, og derfor en nødvendig del av kjøttproduksjonen i ett land med så svakt jordsmonn som det Island har.

  hipp hurra for hest i fryser og hest på stall!!!

  • Hei.
   Helt enig- hest er nydelig! Min samboer er fra Island og vi spiser alltid hest når vi er der- og får ofte «bestilt» kjøtt derfra hit til norge. Føll/unghest er det beste. Minner meg litt om salt julemiddag 😉

   • Hei Ingrid!
    Sist jeg var på Island spiset jeg kun fisk og skalldyr. Planleger ny tur sammen med islandske venner og skal sørge for at unghest kommer på menyen 🙂

 12. Husker en gang når jeg var sånn, 14-15.. Jeg og familien var på besøk hos noen som drev med hester. Da fikk vi servert hjemmeslakta hestebiff. Det var det beste kjøttet jeg noen gang har hatt i munnen. Mørt og godt. Hestebiff er varmt anbefalt! Og denne oppskriften må prøves en dag! Det ser fantastisk ut!

 13. Takk for tipset og oppskrift Lars! Litt overraskende at du slår ring om hestekjøtt midt i «hestekjøttskandale» :-), men det gjør det enda viktigere. Jeg som er glad i hester, kunne aldri trodd at jeg ville spist hestekjøtt, men vi laget hestebiff før jul. Overraskende mørt og magert kjøtt, likner på kengurukjøtt (sier kanskje lite :-)), men mørere. Husker ikke hvor vi fant oppskrift, men det var med rødvinskokt løk, rotgrønnsaker og tynne stekte potetskiver. Godt var det!! Nå gleder vi oss til å prøve din oppskrift…. vi som er så glad i italiensk mat og kantareller!!!

  • Jeg har vært «pro» (ler) hestekjøtt lenge. Oppskriften som VG har lenket til her er faktisk publisert på bloggen i oktober 2011 🙂

   Kos deg med en italiensk vri 🙂
   mvh larsspiser

 14. Vil anbefale å bruke ytrefilet, har bare brukt hestekjøtt de siste årene. Og ytrefilet er absolutt det beste stykke! Hest er best, i panna 😉

 15. Man leser jo mye om hestekjøtt for tida…veldig dårlig timing….dessuten er vel ikke hest best uansett..klarer ikke merrarapp på brødskiva engang jeg.

  • Hvis du ser på datoen på innlegget, så er dette skrevet lenge før de siste dagers lasagne-hysteri… det er kun VG som har plukket det opp, nettopp på grunn av samme hysteri vil jeg tippe, og lagt inn link til forsiden av blekka si…

    • Takk 😉

     Og må samtidig også få lov til å si at blogginnlegget ditt er et svært flott motstykke til dette (unødvendige) hysteriet som herjer. Det er også utelukkende medieskapt, og journalister bør skamme seg for å dra så mange billige poenger. Javisst, det å bruke hester som har vært proppet fulle av medisiner til mat er selvfølgelig ikke greit, men at det å spise hest i seg selv er galt er det bare følelsene som sier.

     I likhet med hund og katt, for den sakens skyld 😉 (hvis man først skal være prinsippfast mener jeg)

     • Jeg liker prinsippfast, selv om jeg ikke akkurat ønsker meg hverken katt eller hund på tallerkenen! 🙂

 16. Uansett hva slags dyr de er – tenk på hva de har opplevd av redsel og smerte, og hvordan de kjempet for livet sitt, til siste sekund… En smak i munnen, er det verdt det?

  • Og akkurat her møtes nok ikke vi. Dyr og det som fjorden gir skal høstes tenker jeg. Det viktige er at det blir gjort forskriftsmessig og ordentlig! Mvh Larsspiser

  • All den tid de aller fleste dyr har det helt fint, og ikke har hatt et liv «av redsel og smerte» så er mitt svar: Javisst, så absolutt!

   Men det er klart at en del slaktedyr ikke har det bra i livet sitt. Et godt argument for å jakte ville dyr forsåvidt, eller rett og slett forbedre dyreholdet.

 17. Kast da ikke bort tiden på ytrefile, når man kan få indrefilet som smaker himmelsk og som er så mørt at du kan dra kjøttet istykker ved rå tilstand… Må bare prøves…kan fåes ved flåtten meny også….enjoy….nam…

  • Hei Kate!
   Jeg er faktisk helt enig med deg! Indrefilet av hest er så pass rimelig at det ikke er noen grunn til å bruke for mye tid på ytrefileten, men den er god den også 🙂
   mvh larsspiser

 18. Det er nok passe unorsk å tenke på hest som menneskemat. Men jeg kunne nok godt tenkt med å prøve hestekjøtt. Så takk for en lettfattelig oppskrift. For den skal jeg prøve. Ha en vider fin uke da 🙂

  • Hei Thomas! Det er litt unorsk å spise ungenes fritidsaktivitet (smiler), men hest er en fantastisk råvare! 🙂 Fin uke til deg! mvh larsspiser

   • Gi ungene ski, da vel. Mye billigere og skiene kan settes bort om de senere mister interessen. Så har du masse penger til overs til indrefilet av hest og en Ripasso eller to. Lekker matblogg, forresten.

 19. Haha, akkurat som da jeg var museflette, og pappa’n min serverte minigris. Han hadde blitt spurt om han han kunne avlive kjælegrisen Guri på gården der han hadde jaktterreng.
  Det var nydelig mat, men ikke så kult da jeg oppdaget at det var et kjæledyr vi spiste.
  Må nå som jeg ikke lenger er fjortis, så spiser jeg gjerne hest og mye annet spennende. Nam nam Bambi gnagebein 😉

 20. Hestekjøtt er ikke bare noe av det beste kjøttet vi kan spise, men antagelig også det reneste vi kan få av husdyrkjøtt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *