Bakt torsk med sprø serrano, erter og luksus-smørsaus

I dag har Mads etterspurt både torsk og spekemat. Jeg tenkte at jeg ville forsøke å møte hans ønske og har laget en litt feststemt rett. Torsken har jeg bakt i ovnen. Til torsken har jeg sprøstekt litt god skinke, laget en puré på erter og grønn chili og ikke minst gått bananas med smør og laget en klassisk fransk smørsaus tilsmakt med litt løjrom. Dette er en rett som ikke krever lang tid på kjøkkenet, og det er slett ikke innviklet koking, men du må være nøye med temperatur for å få perfekt torsk, sprø skinke og en saus som ikke har sprukket. Så hold hodet kaldt, følg oppskriften og nyt det beste vinteren har å bringe – fersk, norsk torsk!

Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

Fisken

• 7-800 gram torskefilet. Gjerne loin som har litt «høyde»

• Olje

• Salt og pepper

Ertepuré

• 1 pose med frossen erter

• 1 grønn chili, finsnittet

• 1 ss creme fraishe

• Salt

• Litt sitronsaft

Saus

• 1 dl tørr hvitvin

• 1stor sjalottløk, finsnittet

• 5-6 pepperkorn

• ½ dl fløte

• 200 gram godt smør i terninger

• Gressløk, finsnittet

• Løjrom eller lakserogn (kan sløyfes)

Tilbehør

• 4 skiver med god spekeskinke

• Poteter etter ønske

Slik gjør du det:

Start med å kutte fisken i serveringsstykker. Dryss over litt grovt salt og la fisken stå i 15 minutter. Skyll av saltet og tørk fisken. Finn frem et ildfast fat, ha litt olje i det og legg opp fiskebitene (se bildet) ha på litt salt og pepper.

Bak fisken på 160 grader i 12-14 minutter. Følg med på slutten av tiden. Du vil at fisken flaker seg perfekt.

Mens fisken gjør seg så lager du sausen. Ha sjalottløk, pepper og hvitvin i ei lita gryte. Kok opp og reduser til du har 1/3 igjen av væsken. Sil av løk og pepper. Ha så i fløten og kok opp.

Demp varmen og pisk inn smøret litt etter litt. Pass på at sausen nå ikke koker – da vil den skille seg. Rett før servering har du i løjrom og finsnittet gressløk. Smak tilslutt til sausen med salt, pepper og sitron. Hold lun til servering.

Kok ertene i 2-3 minutter. Hell av vannet og ha chili og 1 ss creme fraishe i. Kjør det til en grov puré med stavmikseren. Smak til med salt.

Legg 4 skiver god spekeskinke på et bakepapir og la den steke seg sprø i ovnen.

Så finner du frem 4 varme, store tallerkener. Legg opp fisk og ertepuré. Øs opp litt av smørsausen, pynt med litt løjrom og noen biter sprø spekeskinke.

Kanskje dette er noe å lage i helgen? I denne rare tiden er det å bruke tid på kjøkkenet og skape litt ekstra stemning innad i kohorten en fin ting å gjøre. Er du ikke lysten på å koke selv så følg med på hva som skjer hos restauranter i byen. Det er Nå de trenger at vi tar en middag ute eller kjøper med oss matkassene de lager i stand. Ha en strålende og smittefri helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *