Lammekjøttboller med varm yoghurtsaus og chilismør

Jeg vet ikke helt hva man skal kalle dette, men at den er inspirert av at Vidar Bergum, norsk kokebokforfatter, som bor i Tyrkia er sikkert. Bergum har et par kokebøker på samvittigheten og disse er et flott sted å starte om du lar deg friste av kjøkkenet fra nord-Afrika og land i sørøst. Her er det kjøttboller laget på lammekjøttdeig, men bruk gjerne vanlig kjøttdeig. Kjøttbollene er stekt i ovnen og har følge av en mild, varm yoghurtsaus og et hot chilismør. En fantastisk kombinasjon. Jeg er ikke vant til å bruke yoghurt varm i matlaging, men dette skal gjøres igjen. Jeg serverte kjøttbollene med nan-brød. Ganske så digg fredagskos!

Dette trenger du:

Kjøttboller

400 gram kjøttdeig, gjerne av lam

• 1 liten rødløk, finhakket

• 1 ts malt allehånde

• 0,5 ts malt spisskummen

• 0,5 ts malt koriander

• 1 egg

• en liten håndfull bladpersille

• salt og pepper

Yoghurtsaus

• 1 egg

• 2 dl yoghurt

• 1 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter

• 1 dl kokende vann

• Saft av 1-3 sitron

• 1 ts maisenna + 1 ss vann

• salt og pepper

Chilismør

• 1 ss olivenolje

• 1 ss smør

• litt paprikapulver + en klype vanlige chiliflak

Slik gjør du det:

Start med å blande alle ingrediensene til kjøttbollene i en bolle. Form farsen til kjøttboller på størrelse med små golfballer.

Legg dem opp på bakepapir og stek dem i forvarmet ovn på 200 grader i ca 15-16 minutter.

Mens kjøttbollene gjør seg selv har du yoghurt, sitronsaft, egg og det knuste hvitløksfeddet i en liten tykkbunnet kjele. Visp det sammen og ha i 1 dl kokende vann. Rør godt og bring det opp mot kokepunktet på middels varme. Pass på og rør hele tiden. En slik saus skiller seg lett om den blir for varm, så ta kjelen av og på varmen. Ha i maisenna og visp til sausen tykner over svak varme. Hold varm.

Smelt smør og ha i olivenolje. Når dette er lett brunet har du i chili og paprika. Bland det sammen

Finn frem et fat som du har varmet litt. Øs opp litt av yoghurtsausen, legg opp kjøttbollene og ha over mer yoghurtsaus. Ha så på chilismøret. Dryss til slutt over litt grovhakket bladpersille, koriander og mynte.

Rop på gjengen din og la dem nyte disse spennende og trøstende smakene. Ha en strålende og matglad helg!

2 tanker om “Lammekjøttboller med varm yoghurtsaus og chilismør

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *