Basisvarer

Når man poster innlegg så hyppig som jeg gjør på «Lars spiser, drikker & synser» blir det mengder med hverdagsretter som blir presentert. Ingenting galt med hverdager eller hverdagsmaten, men min lidenskap er det litt mer forfinede kjøkken. Da jeg startet bloggingen hadde jeg mye identitet i de fanzy middagene. Nå ser jeg at grunnfjellet i kokingen her i hjemmet er mer jordnær og folkelig. Målet er at hver enkel middag eller fest skal være så god som jeg klarer utifra de råvarene jeg har tilgjengelig – hverdag eller fest.
Noen ting som hjelper meg til å løfte hverdagsmaten til matopplevelser i hverdagen er å ha et godt utstyrt kjøkken. Med det mener jeg ikke at man trenger 5 kjøkkenmaskiner, 3 komfyrer og et utall japanske håndlagede kokkekniver, men at man bør ha et basis-sortiment i kjøleskap og av tørrmat tilgjengelig til en hver tid.
Sjarmen er å koke på alt fra peisen til kokemonsteret mitt, på standen og i skogen. Har du en god kniv, ei fjøl og en varmekilde så har du det du må ha for å lage fantastisk mat. Skal du imponere med fanzy mat er det greit å ha et ordentlig kjøkken.
Presentasjon av mitt kjøkken /utstyr kommer i et senere blogginnlegg.
I dag skal du få se på mine «gull-saker» som alltid er å finne på mitt kjøkken. Lista er skrevet hulter til bulter, og grunnen til det er at alt er like viktig. Skal det svinge i ditt kjøkken så bør dette være basisen. Mange tenker at dette ser dyrt ut. Det er ikke det. Det som er dyrt er å handle inn mange ingredienser til en rett, forså å ikke bruke ingrediensene videre i andre retter senere. Lager du mat utifra en slik basis-liste trenger du egentlig bre å handle inn kylling, fisk, eller kjøtt og grønnsaker.
Salt – seltin & Maldonsalt, klikk på linken og les om hva som gjør dette saltet til min favoritt. Når jeg sier salt mener jeg alltid Maldonsalt – med mindre jeg skal fjerne isen på trappa om vinteren.
Lang holdbarhet.
Pepper – når jeg sier pepper mener jeg sort, nykvernet pepper, med mindre jeg skriver hvit-pepper, grønn-pepper eller rosé-pepper.Klikk på linken for å få historien, variasjonene og bruksområdene til denne hissige lille frukten – pepper Lang holdbarhet.
Sitron – jeg har ikke alltid vært flink til å bruke sitron, men de siste årene har jeg erfart hva denne sure halvbroren til appelsinen kan bidra med av underverker. itronen kan bidra nesten overalt. Syren og friskheten sammen med smør eller fløte er ubetalelig. Friskheten i sauser og bakverk.Syren som «koker» rå fisk. Herlig i marinader og dressinger. De fleste av oss bruker smør og fløte når vi skal lage go-saker. Disse go-sakene blir ikke fantastiske før du balanserer dem med syre. Sitron gjør jobben i de fleste tilfeller
Olje – her er det en jungel. Hvordan skal man vite hva man skal velge? Den viktigste oljen på mitt kjøkken er extra virgin (kald presset) Olivenolje. Test av olivenoljer
I tillegg har jeg billig olje til å kunne fritere i og en nøytral olje (solsikke) til baking. Jeg kommer tilbake med en utfyllende post om oljer. Tips – du får den kvaliteten du betaler for, desverre. Lang holdbarhet.
Sauser – maksforsterkere som Soyasaus, Tabasco-saus, Worchestershire-saus & HP-saus er alltid kjekt å ha i skapen. Lang holdbarhet
Løk – kepaløk (vanlig gul løk), rødløk, sjalottløk og hvitløk. Dette MÅ du ha i huset. Løk har god holdbarhet og er rimlig så kjøp inn en gjeng med det samme.
Chili – har du rød chili, så har du det stort sett.
Egg – kokt, eller stekt. Eggerøre eller omelett. Baking. Pannekaker og vafler. Egg MÅ man alltid ha!
Ost – Museflettene krever gulost, så det er alltid i kjøleskapet. Osten som er viktig for meg å ha en parmesan. Enten det er pizza, pasta, salat ellerhva det måtte være, parmesan er viktig. All annen ost kan kjøpes inn til anledningen.
Eddik – rød- og hvitvinseddik til dressinger & sauser. Lang holdbarhet.
Sennep – Dijon sennep kan redde mye. Jeg har grov og vanlig type i skapet. Lang holdbarhet.
Creme Fraish – eller rømme er alltid bra å ha tilgjengelig. Vaffler uten rømme er ikke vaffel i min verden. Og tenk hvilken krise og vite at man ikke har mulighet til å lage denne norske klassikeren?!
Vin – jeg føler meg naken om det ikke er vin i huset. Ikke at jeg alltid drikker, men muligheten er alltid god å ha. Har du vin i huset har du alltid grunnlaget for en god saus tilgjengelig. Hva er en buerre blanc uten hvitvin eller en oksestek uten rødvinssaus? Vinen gir sausen dybde og syre og kan løfte smaken til store høyder. Tips – når jeg har en skvank igjen i flaska – fryser jeg alltid restene i isterninger – da er du alltid beredt for en god saus. Lang holdbarhet.
Urter – oregano, basilikum, koriander og bladpersille. Urter kan være en kostnad om du kjøper nye planter for hver rett du lager. Selv har jeg et trau på benken til en hver tid med et utvalg av urter. Jeg vander dem morgen og kveld – de holder seg en stund. Jeg har ikke grønne fingre så jeg har ikke giddet å plante urter i hagen – selv om det ville vært det beste. Kanskje når jeg blir gammel?
Mel – jeg er ikke en stor baker, men mel må jeg ha til mye…Lang holdbarhet.
Melk – et must i et hvert kjøleskap hvor det bor mennesker.
Hermetiske tomater – ingen kommentar utover at det er essensielt
Heinz Ketshup – mange gourmeter fnyser av ketchup, men hva er pølse i lompe uten ketchup?
Lang holdbarhet.
I tillegg til det jeg har nevnt over har jeg mengder av andre ingredienser som jeg til enhver tid har i mitt kjøkken, men det er fordi jeg er en nerd når det kommer til mat. Jeg innser at det ikke er like viktig for alle andre å måtte ha italienske sardiner i skapet… Sørger du for å ha denne lista tilgjengelig vil du alltid kunne lage et festmåltid ut av hvilken som helst fersk råvare som naboen kommer drassende med!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *