Boeuf Bourguignon

Det regner, regner & regner om dagen – det er høst og tid for å kose seg inne på mørke kvelder.  Hva passer bedre da en den klassiske franske kjøttgryta Boeuf Bourguignon.
Første gangen jeg kom over denne retten var i filmen “Julie & Julia” om den amerikanske TV-kokken og kokebokforfatteren Julia Child.  Julia Child var en pioneer for fransk kokekunst I Amerika på 60- og 70-tallet. Kokeboken hennes “Mastering the Art of French Cooking” som kom ut første gang i 1961 er en mastadont på 734 sider – og fremdeles verdt å lese. Meryl Streep gjør en eventyrlig skuespillerprestasjon i rollen som Julia – filmen er en “must see” for mat-nerder.
Jeg har ikke fulgt Julia Childs oppskrift til punkt og prikke, men har tillatt meg å fornorske den litt med kantareller og persillerot – man bør jo nyte de norske råvarene når de er som best.
I Julia`s oppskrift starter hun med ordene “ the better beef, the better stew”. Derfor valgte jeg å kjøpe inn mitt favoritt stykke på oksen. Det fungerer finfint med bog eller høyrygg, men inspirert av Julia`s ord klinte jeg til med 1200 gram entrecôte.
Dette trenger du og slik gjør du det:
Start med å sautere 150 gram røyket bacon i en jerngryte med 1 ss smør. Når baconet har fått fin farge legger du det over på et kjøkkenpapir.
Del kjøttstykket ditt i store biter – jeg delte dem i biter på ca 4 x4 cm. Brun kjøttstykkene i baconfettet. Ha i mer smør om det blir litt tørt. Kjøttstykkene skal ha stekeskorpe på alle sider. Stek gjerne kjøttet i flere omganger slik at temperaturen i gryta ikke synker for mye. Når kjøttet er stekt legger du det til side.
Så er det grønnsakene. Ta 1 gul løk, 2 gulrøtter, 2 persillerøtter og en purreløk – kutt dem i biter på 1 cm. Ha grønnsakene sammen med 4 knuste hvitløksfedd i jerngryta og sauter dem i 1 ss smør, rør om og stek i 3-4 minutter. 
Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med grønnsakene og ha i en liten neve finhakket timian, 2 ss tomatpuré, 2-3 laurbærblad, 4 dl god kraft (jeg brukte den fra Jacob`s) og hell på vin til det dekker kjøttet i gryta. I en ordentlig Boeuf Bourguignon skal man bruke rød Burgunder eller en Côtes Rhône – jeg brukte det siste.
Rør om og kok opp – så setter du gryta med lokket på inn i komfyren (170 grader) i 1,5 time. Mens gryta gjør seg selv i komfyren er det tid for å preppe resten av ingrediensene.

Rens 15-20 småløk og stek dem gyllende og mør i en panne med smør. Stek så soppen, ca 200 gram, i panna.

Når klokka piper på komfyren blander du bacon, sopp og løk ned i gryta. Smak til med salt og nykvernet pepper. La gryta stå og godgjøre seg mens du koker poteter, ris eller lager en potetstappe. Er sausen i gryta for tynn kan du jevne den med litt maisenna.

Rett før servering tar du ut laurbærbladene og har i en raus neve med finhakket bladpersille – rør rundt. Nå er det klart til å spise.
Til dette drakk vi en Crozes-Hermitage, Domaine du Colombier, 2008 (ca 190 kroner på vinmonopolet) Denne vinen var en perfekt match til biffgryta. Prøv den gjerne til vilt, som hjort og reinsdyr – dette er en skikkelig høstvin.

Dette er ikke bare perfekt høstmat, men passer også godt når du vil ha tid til gjestene. Maten kan gjøres klar i god tid, gjerne dagen før. Du kan nøye deg med å sette grytene rett på bordet og be gjestene forsyne seg selv. Dette er rustikk og ujålete mat som smaker av Michelin-stjerner. Alle gode smaker blir bevart og kokt inn til himmelske smaker. Jeg garanterer suksess…

Dette blogginnlegget blir publisert i fredagens Telemarksavisa (TA) 08.10.10, under MAT

57 tanker om “Boeuf Bourguignon

 1. Jeg er faktisk ikke helt enig med Julia her. Til gryter som skal koke lenge, synes jeg det er best med kjøtt med litt fett og bindevev, ellers blir det for tørt. I nøden brukte jeg en gang ytrefilet til bouef bourgignon, og det ble ikke like godt som med fin høyrygg. En velmarmorert entrecote ser jeg imidlertid for meg at kan funke.Bouef bourgignon er en av mine favoritt høst- og vintergryter ♥

 2. Elisabeth – er det lov å være uenig med Julia Child?! 😉 Det er rart med BB-gryta – jeg har laget den med entrecote som var godt marmorert og da ble kjøttet en anelse tørt. Jeg har laget den med indrefilet av okse og uten marmoreringer og da var kjøttet saftigere. Jeg synes det er rart! Uansett – så elsker jeg kjøtt/rotgrønsaker/rødvin i en gryte ;-)Astrid – Så herlig at du liker min lille sortmalte mat-nerdblogg! Og ingenting gleder mer enn at du har prøvd deg på BB-gryta mi. Jeg blir glad av slikt ;-)God helg til dere begge!

 3. Dette så veldig fristende ut!!Jeg tror høsten er tiden for det rustikke kjøkken med gryter og slowfood.Ser at OGC skal til Fosnavåg å synge, da ville jeg dratt på Maki å spist ;)Klem Ingvild

 4. Hei Ingvild! Høst = slowfood <3Takk for tips om spisested. Skal sjekke ut Maki om jeg får muligheten ;-)Skulle du forville deg på en konsert før jul så må du stoppe og hilse på!vh L

 5. Klart det er mulig å være uenig med Julia 🙂 I går laget jeg en bouef bourgignon ikke så ulik den du blogger om her. Jeg vender kjøttet i hvetemel før jeg steker det. Det gir finere stekeskorpe og jevner sausen ørlite, noe jeg liker. Brukte god høyrygg fra slakteren, og kjøttet blir så mørt at det faller fra hverandre samtidig som det er saftig.En av de avgjørende faktorene for om kjøttet blir tørt er varmen. For høy varme og hard koking gjør lett kjøttet tørt. Derfor synes jeg metoden med å koke opp herligheten og så sette gryta inn i ovnen på perfekt varme er mye bedre enn å koke på plate. En metode jeg i dsag også tester på oksekraft. Det både ser og lukter lovende.

 6. Hei Elisabeth – jeg skal lage den med høyrygg, tror som deg at det vil gjøre det saftigere og mer mørt. Varmen er viktig! Jeg pleier å ha gryta i ovnen på 150-170, kanskje en ide å forsøke med enda lavere varme?!Jeg bruker også å vende kjøttet i hvetemel, men kvelden vi skulle spise denne gryta hadde vi en med Cøliaki rundt bordet – derfor gjevnet jeg med litt maisenna.Hyggelig at du gir noen tips tilbake – det liker jeg! God aften – L

 7. Jeg tror ikke det er noen grunn til å skru varmen ytterligere ned. Kan ikke helt se for meg at det er noe å oppnå ved det ettersom det på den varmen blir både hinisdes mørt og saftig. Det finnes liksom ikke noe beyond perfection? ;)170 grader varmen funker for øvrig ypperlig til kraftkoking også. Blogginnlegg kommer snart. Må bare hjem og redusere krafta først!

 8. For en fabelaktig ide til mandagsmiddag (hadde tid siden jeg ikke har jobbet idag.) Så mange fantastiske smaker i en gryte skal man lete lenge etter! Brukte høyrygg og goood vin. Kjøttet ble ikke helt perfekt, mulig jeg brukte litt høy varme, eller at stykkene var litt store. Uansett, dette kommer jeg til å gjøre igjen!! Takker og bukker:-) Hilsen Rune.

 9. Hei Rune! SÅ bra at du likte gryta! Hvis dette er "mandagsgryta" hjemme hos deg, da vil jeg gjerne bli budt på julaften, hehevh L

 10. I dag er det søndag og jeg hadde bestemt meg for å lage Boeuf Bourguignon til middag. Hadde ingen fast oppskrift fra før og googlet for å finne en jeg likte og kom hit til den fantastiske bloggen din. Mens godsakene har putret i gryten har jeg kost meg med dine gamle innlegg. Du skriver helt vidunderlig og jeg har lest og lest og aldeles glemt alt annet jeg skulle gjøre i dag. Jeg kommer helt sikkert til å teste ut mange av oppskriftene du har. Deler forresten din interesse for Italia og Piemonte. Vi er en familie med to skjønninger på omtrent samme alder som dine og vi holder for tiden på med å restaurere et hus (vingård) ikke så langt fra Asti.En spennende prosess..Hilsen Mette

 11. Hei igjen! Glemte å spørre deg om en viktig ting. Ser at du anbefaler mange restauranter i NY. Jeg og min kjære mann som forøvrig er i midtlivskrise (hihi) og skal løpe NY-marathon skal dit i den anledning om noen uker. Jeg skal heldigvis bare heie 😉 Hvilke av disse restaurantene vil du anbefale for oss å besøke hvis vi skal velge et par fra listen din.Hilsen Mette

 12. Hei Mette, og takk for hyggelige ord – jeg nyter dem, mens jeg rødmer lett!Piemonte – finnes dt noe bedre?! Det høres ut som dere har et fantastisk prosjekt. Ble på grensen til misunnerlig, hehe. Vi planlegger en tur ned neste høst under trøffelsessongen. Hadde vært gøy å fått noen tips av deg før den tid!Om det er noen / trengs noen trøst – din mann er ikke alene. Selv startet jeg en blogg for å bøte på 40årskrisen.NYC – mange gode restaurant-alternativ for løperen og cheerleaders der. 1. Per Se, 3 stjerner i Guide Michelin. Thomas Keller – den største kokken på den andre siden av atlanteren er mannan bak. Helt fantastisk mat, rom og service!2. The spotted Pig – Gastro Pub med 1 stjerne. Kjøkkenet er åpent til 0500 om morgenen. Østers og deres eventyrlige burger (!) med shoestring-fries er et must. Et gøyog annerledes sted.3. Babbo – her snakker vi italiensk mat i ypperste gourmet land. Frank Bruni i NY Times har gitt dem 4 stjerner ved flere anledninger. Pasta-menyen er herlig, men bestill ambulanse for det er mengder mat. Og så er det jo mye god Italiensk vin der om dere skulle ha hjemlengsel.Det er 1 år siden min siste tur dit, så mye har nok skjedd – men disse 3 er bra!Skal dere ha et bra lunch-tips – Balthazar i Soho. Klassisk Fransk Bistro med skalldyrfat, foie gras-terrine og et eventyr av et bakeri + mengder filmstjerner. Loud, men veldig gøy!Det ble 3 + 1 tips – God tur!vh Lars (som alltid) spiser, drikker og synser 😉

 13. Lars, tusen takk for flotte tips! Jeg merker at jeg begynner å virkelig råglede meg til noen dager i NYC. Får helt vann i munnen når du beskriver disse gastronomiske stedene som du anbefaler… Vi skal definitivt bestille bord! Regner med at det er lurt å være ute i god tid med bordbestilling.Jeg vil helt klart følge bloggen din fremover og håper også jeg kan bidra med tips til dere når turen til Piemonte nærmer seg.Vennlig hilsen Mette 🙂

 14. Serverte denne retten for første gang idag.Den holdt til 4 sultne sjeler :)Fikk ikke kjøttstykkene så store som jeg skulle ønske, de var ferdige biff-stykker, litt entrecote, ytre- og indrefilet. Litt tørre, men ingen klagde over det. Alt var skikkelig mørt. Skal prøve større stykker neste gang. Serverte gourmet-ris "Brown and Wild Rice", godt og tyggemotstand. Vin var Hermitage 2004 fra Colombier. Fantastisk aften!

 15. Første bilde på oppskriften bare sa "Dette må jeg lage!!". Takk for et flott tips. Blir "lett" når det er beskrevet så godt. Skal lages flere ganger. Hilsen Stig.

 16. Ville bare si at jeg prøvde denne oppskriften på lørdagen når vi hadde gjester, og det var en suksess! Den smakte veldig godt!! Jeg har prøvd flere varianter, men denne likte jeg klart best. Bra beskrevet og gode bilder – som gjorde at man fikk lyst å lage dette. Vi hadde en Leon Barral Faugères 2009 til maten, og det var en perfekt kombinasjon.

  Takk for en flott blogg!

 17. Tilbaketråkk: Rein bourguignon | Lars spiser, drikker & synser

 18. Takk for et utrolig godt tips, Lars! Laget denne herlige gryta forrige helg på det lille kjøkkenet på hytta. Den ble godt mottatt med deilig rotmos 🙂

 19. Tilbaketråkk: Beuf Bourguignon | Rivjernet

  • Juhuuu – din mann er en bra mann! (ler) Så herlig at dere brukte oppskriften min. Jeg gleder meg til å sjekke ut din blogpost 🙂 God påske! Mvh larsspiser

 20. Vil bare takke for en god oppskrift. Skal lage den for tredje gang nå i dag og får bare skryt til alle jeg serverer. Dette er den beste oppskriften jeg har prøvd på boeuf bourguignon!

 21. Lagde denne gryten i kveld, lukter HELT fantastisk i huset. Til min store sjuffelse var kjøttet tørt 🙁

  Kjørte følgende opplegg:
  Mørbrad
  150 C i to timer
  Litt over en flaske rødvin

  Noen tips på hvorfor det ble tørt? Stekte i 2 timer da jeg satte varmen ned på 150 C…. Magefølelsn sier det kan være feilen. Kjøttet ble ekstremt mørt, men dessverre tørt. Men gryta får nok bein å gå på allikevel 🙂

  • Hei Pete! Kan det ha vært litt lite fettmarmorering i kjøttet? Det er nesten den eneste grunnen jeg kan komme på 🙂 Mathilsen larsspiser

 22. med the better beef the better stew menes ikke stykningsdel, men kjøtt kvalitet… muskler som dyret bruker mye egner seg best, som høyrygg, bidringe,bryst kjaker og hale…. dette er stykningsdeler med store kjøttfibre om mye marmorering. elsker entrecote selv, men det er ganske bortkastet å bruke det i en sånn gryte.spesielt med tanke på at kvaliteten blir dårliger e en med høyrygg f.eks:)

  • Jeg er helt enig med deg, Daniel! Men når jeg har liten tid er det fint å bruke kjøtt som ikke trenger så lang koketid. Når det er sagt – jo lenger jeg varmebehandler et stykke kjøtt med marmorering og bindevev – jo bedre blir det 🙂

 23. Hei Lars!

  Vet at det er lenge siden du postet denne, men prøver likevel!

  Dette ser veldig fristende ut, og har tenkt meg å lage denne gryten til familiesammenkomst i helgen. Er litt i tvil om hvor mye jeg skal lage, vi er tilsammen 7 voksne. Hvor mange personer mettet du med denne?

  Snart god helg og takk for en super blogg!!

  • Hei Ingvild!

   Denne oppskriften bør være bra til 6 personer. Så da er det bare å runde opp litt på det meste så tenker jeg du vil komme i havn 🙂 lykke til! Mvh Larsspiser

 24. Har laget BB mange ganger, både før og etter jeg oppdaget denne herlige matbloggen til Lars. Hovedsaken er kjøtt, rotgrønnsaker og vin i en gryte, resten er variasjoner og smak og behag. Skal lage den igjen her og nå i Kuala Lumpur til gode venners lag i kveld. Nam, nam!

 25. Denne ble lagd i går kveld, og det ble en meget bra kveld 😀 Takk for fantastisk god -og inspirerende!- oppskrift!

 26. Heisann. Denne BB gryta ser god ut. Jeg skal lage den til barnedåp i helga (15 voksne + masse unger). Tenkte dette var god mat som kunne lages på forhånd. Noen ide om maks hvor lenge på forhånd den kan lages (torsdag?)? Tror du den bør lages helt ferdig også bare varmes opp?

  • Beklager sent svar, og HEI!
   Gryta er super å lage klar på forhånd. Jeg ville nok laget den 1-2 dager før den skal serveres ikke mer, med mindre du fryser den 🙂 Lykke til med dåp! Mvh Larsspiser

 27. Hei Lars og tusen takk for at du deler dine matopplevelser med oss! Har laget BB mange ganger og i mange land, alltid en sikker vinner! Er nå i Malaysia og har lyst å lage en BB asian style. Men vil det fungere å putti oppi chili, sitrongress, ingefær og lignende sammen med rødvin og rotgrønnsaker? Leif

 28. Super blogg du har. Har allerede adoptert obamagryten som en egen personlig vinner. Neste oppskrift ut er den du presenterer her! 🙂

 29. Hei. Flott blogg du har. Kan jeg bruke elg til BB gryte oppskriften din? Har flatbiff av elg. Fungerer det? Skal det være like lang steketid når jeg bruker elg? Er det en jerngryte jeg skal bruke når det skal stekes i ovnen eller kan jeg bruke en vanlig kjele?

 30. Hei på deg Lars.
  Fantastisk Blogg du har. Laget for første gang Lammeskank til mine Venner og det ble helt Fantastisk.
  Neste uke skal jeg lage denne Retten Beuf BOURG. siden jeg har Høyrygg i Frysern ! Må jeg ha Rødvin i maten ? Liker heller ikke Rødvinssaus..eller tror du smaken blir borte ved 2 timers steking i ovnen ? Tusen takk

  • En BB-uten rødvin blir ikke en BB, men det kan bli en god kjøttgryte! Vinen vil jo avrundes veldig etter timer med koking, men kan ikke garantere at du ikke kjenner den 😉
   Lykke til!

 31. Hei og takk!
  Dette har blitt familiens ultimate (kjøtt-) gryterett.
  Flott oppskrift som vi har laget en del ganger nå, både med høyrygg og entrecote.
  Alternativt har vi nå for tredje gang laget den på oksehaler. Anni’s pølsemakeri har fantastiske oksehaler og når man skummer av fettet (som vi ikke gjorde føreste gangen – da ble det «litt» mektig gan man si) blir det rett og slett fantastique.

 32. Hei Lars
  Denne ser helt nydelig ut! Vi skal ha selskap, 12 personer og da vil jeg lage denne. Må den i kjele i ovnen eller kan jeg lage den i en stor panne på stekeplaten?
  Hilsen Nina

 33. Hei! Vil bare si at jeg alltid kommer tilbake til denne oppskriften, og jeg må gi den videre til alle som spiser den. Den er rett og slett en suksess! Takk til deg!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *