Rein bourguignon

Boeuf bourguignon er en høstgryte som jeg bare må lage uansett årstid. Denne franske bondegryten som «hjemmekokkenes mor», Julia Child presenterte for resten av verden på midten av forrige århundre. Det er lite hokus pokusmed en Boeuf bourguignon – det er kort fortalt en gryte med kokekjøtt, selv om Julia selv sa at ;The better meatthe betterstew», rotgrønnsaker, løk, krydderier og rødvin. Alt skal i gryta og der skal det putre seg sammen til en høyere enhet  hvor mørt kjøtt, søtegrønnsaker og dybde fra vin og krydder møtes. Jeg har i dag byttet ut det vanlige storfekjøttet i denne klassikeren med noe av det beste vi kan få tak i her i norden – reinsdyr. At Mads i tillegg har funnet frem en perfekt vin til retten er jo bare fint – sjekk ut Barista Piontage 2010. Alternativt er jo en god Rohne-vin aldri feil her. Oppskriften er til 4 personer. 

Ønsker du å lage en mer klassisk Boeuf bourguignon finner du oppskriften på linken her.

Dette trenger du:
 • 800 gram ytrefilet av reinsdyr (kjøtt av lammestek, eller entrecote fra storfe fungerer også utmerket)
 • 4 store gulrøtter
 • 1 pastinakk
 • 1 persillerot
 • 1 stor purre
 • 10 store aromachampignon
 • Frisk timian
 • 6 fedd hvitløk
 • 1 boks hvite bønner
 • God vilt-kraft, ca 5 dl
 • 1 flaske matvin (jeg brukte en rimelig rohnè)
 • 3 ss tomatpuré
 • 3 laurbærblad
 • Salt & pepper
 • Bladpersille

Slik gjør du det:

Start med å kutte kjøttet i store terninger (3×3 cm) Brun kjøttet i en stor jerngryte sammen med usaltet smør. Stek kjøttet i puljer slik at det steker og ikke koker. Ha så kjøttet til side.

Så hakker du grønnsakene i  grove biter og gir dem en runde i jerngryta sammen med løk, hvitløk, timian og tomatpuré. Ha så kjøttet tilbake i gryta.

Hell på viltkraft og rødvin til du dekker alt kjøtt og grønnsaker. Ha i en klype salt og kvern godt med pepper over. Tilslutt har du i laurbærbladene. Sett så hele gryta (med lokk) inn i komfyren på 140 grader og glem den i 1,5 time. Mens gryta gjør seg selv steker du champignon eller annen sopp om du har i rikelig med smør. Ta ut gryten, ha på soppen, hvite bønner og bland det hele sammen.

Nå kan du sjekke om kjøttet har fått koketiden sin. Mest trolig er gryta klar. Smak til med salt og pepper. Til slutt har du over litt finhakket bladpersille – SPIS!

Jeg serverte dette til kalde og sultne venner. Sammen med godt brød eller en god potetstappe er dette bare et eventyr. Kos deg og ha en strålende helg!

 

9 tanker om “Rein bourguignon

 1. mmm – dette er godt – har selv brukt en «bouef-oppskrift» men byttet til reinsdyrkjøtt å mer «vilt-vennlige» krydderier. Mos av mandelpotet. Et herremåltid som mer eller mindre «lager seg selv». Men ble nyskjerrig på den «fonden» / kraften – du har brukt på bildet – hvilket merke er det og vet du tilfeldigvis hvilke matbutikker som fører den (Meny, ICA etc)…

 2. Hei, har fulgt med på bloggen din en stund og når jeg såg denne oppskriften måtte den bare prøves ut! Finnmarksjenta på Vestlandet fikk hjemlengsel på hele gryta, den var knallgod med rein! Den skal lages flere ganger 🙂 enkelt og nydelig god 🙂 takk!

 3. Skal lage mat til 75-årslag og har kjøpt inn reinkjøtt. Ble svært glad for å finne oppskkriften din. Den ser lovende ut!!
  Men jeg har et lite problem. Jeg skal lage mat til 16 og lurer på om jeg skal gange alt med 4, eller?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *