Høst-rein

Nå er det høst. Ungene og jeg var så heldige å få noen dager i Rauland i høstferien. Etter dager med turer i fjellet med fantastiske høstfarger og kvelder foran peisen kom lysten på ekte norske smaker. Sa da vi kom hjem var planen klar – vi skulle ha vilt og vi skulle ha sopp og bær. Som tenkt så gjort. Det ble reinsdyr som fikk følge av en puré laget på gulrot, persillerot og sellerirot, smørstekt kantarell, timianbakte morenepoteter og en blåbær- og rødvinssaus. Dette er en rett som er enklere å lage enn det ser ut til. Sett på god musikk på kjøkkenet mens du prepper råvarene, lag en ting av gangen og plutselig har du en liten festmiddag. 

Jeg er så heldig at jeg har tørket kantarell som jeg har på norgesglass hjemme. Har du ikke det får du fremdeles kjøpt fersk kantarell i mange butikker. Oppskriften er til 4. 
Dette trenger du:

• 800 gram reinsdyrfilet. Selv hadde jeg biff av plommen på dyret.

• 2 rause never fersk kantarell eller 1 neve tørket

• Usaltet smør til steking av kjøtt og sopp

• Morenepoteter

• Frisk timian

• God olivenolje til potetene

• 2 gulrøtter, skrelt og kuttet i små terninger

• 1 stor persillerot, skrelt og kuttet i små terninger

• ½ sellerirot, skrelt og kuttet i små terninger

• 1 ss grovhakket rosmarin

• 1-2 dl olivenolje til puréen

Sausen

• 1 stor sjalottløk, finhakket

• 1 ss brunt sukker

• 3-4 knuste enerbær

• Sort pepper

• 2 dl rødvin

• 3-4 dl god viltkraft (eller ferdig kjøpt kraft)

• 1 neve blåbær i sausen, og noen blåbær til å pynte med.

• 1-2 ss kaldt usaltet smør

Slik gjør du det:

Start med å skrelle og kutte til grønnsaker, rens kjøttet for eventuelle sener og vask potetene. Ha potetene i et ildfast fat med salt, nykvernet pepper, frisk timian og en god klunk olivenolje. Bland godt og sett det i ovnen på 225 grader i ca 25 minutter.


Har du tørket sopp legger du dem i bløt i kokende vann nå. 


Finn frem ei gryte til sausen. Sauter løken i godt med smør. Ha i det brune sukkeret og la løken karamelliseres noe. Hell på rødvin og kok opp. Reduser til du har nesten er marmelade. Hell på kraft, ha i enerbær og pepper – kok opp. Reduser sausen noe. Ha i blåbær. Kjør sausen med en stavmikser og sil den. Til skutt pisker du inn terninger av kaldt smør og smaker til med salt og pepper. Hold varm 


Kok opp lettsaltet vann og kok grønnsakene møre. Hell av vannet, ha i rosmarin og olivenolje. Kjør grønnsakene til en fin puré. Smak til med litt sitron. 

Så steker du kjøttet i mye smør på sterk varme. Ha gjerne litt frisk timian i panna. Stek kjøttet 3-4 minutter på hver side og øs hele tiden smør over kjøttet under steking. Legg kjøttet tilside å la det hvile noen minutter før du kutter det i serveringsstykker.  

Stek tilslutt kantarellen i pannen du stekte kjøttet i. Bruk litt salt og pepper – og så mye smør du har hjerte til.  


Finn frem varme tallerkener, legg opp puré, kjøtt, poteter og sopp. Avslutt med litt saus og noen friske blåbær.  

Kos deg med maten og nyt fine høstkvelder!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *