Steinsopp-risotto

Det har vært fantastisk mye sopp i norske skoger denne høsten. Selv er jeg en elendig sanker, men har vært på en del soppturer. Kunnskapen er så pass dårlig at jeg har endt opp med å ta med meg kun kantarell og noen få steinsopp hjem. Heldigvis har jeg noen rause venner med mer kunnskap enn meg selv, og i helgen fikk jeg en stor boks med tørket steinsopp overlevert. Dette er verdens beste gave til en matglad venn. Har du steinsopp selv så er dette en herlig rett å bruke den i. Har du ikke steinsopp så kan den kjøpes tørket i butikken, eller du kan bruke annen sopp – gjerne fersk sopp.

Retten jeg har laget er en høstfavoritter – steinsopprisotto. Risotto er en rett du kan pakke lag på lag med smak inn i, og det er perfekt på mørke og kalde høstkvelder. Som en av ungene rundt bordet mitt sa da jeg serverte dette: «jeg elsker salt grøt når det regner ute»

Dette er en rett som ikke trenger kjøtt, og en fin måte å kutte ned på kjøttforbruket. Jeg har allikevel valgt å servere retten med litt forsiktig stekt filet av lam. Lammekjøttet står veldig godt til steinsoppen og gjør retten enda litt mer eksklusiv. Hva du velger er opp til deg.

Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 350 gram risottoris

• Ca en liter grønnsakskraft/kyllingkraft/soppkraft

• 3 sjalottløk, finhakket

• 3 fedd hvitløk, finhakket

• 2 dl tørr hvitvin

• 2 ss godt smør

• 2 ss rørosrømme

• 1 raus neve revet parmesan

• Litt sitronsaft

• 2 never tørket steinsopp

Skal du ha med lammet så trenger du:

• 3-400 gram lammefilet

• Litt frisk timian

• 3 hele hvitløksfedd

• 2 ss smør til steking

Slik gjør du det:

Start med å koke opp vann. Ha den tørkede steinsoppen i en liten bolle og slå det varme vannet over så det akkurat dekker soppen. La soppen trekke i vannet i 30 minutter, til den har blitt myk.

Slå soppkraften over i en kjele sammen med kyllingkraften. La soppen renne godt av seg og tørk den forsiktig på et kjøkkenpapir.

Varm opp kraften og ha den stående klar til kokingen av risottoen.

Kutt sjalottløk og hvitløk. Finn frem ei stor panne med høye kanter. Ha i smør og sauter løk og hvitløk til den har blitt blank og nesten gjennomsiktig. Ha så i risen og stek den på middels varme sammen med løken i 2-3 minutter. Ha gjerne i litt ekstra smør om pannen blir tørr.

Når risen er blitt blank og har tatt til seg litt av smøret heller du på vinen. Skru opp varmen og kok ut vinen. Ta halvparten av soppen og ha det i pannen med ris og løk. Så fortsetter du med en og en øse av kraften. La det koke inn mellom hver øse og rør hele tiden. Gjenta dette i ca 18 minutter til risen kun har en forsiktig tyggemotstand i kjernen.

Avslutt med å ha i spinat, smør, parmesan og rømme. Vend dette forsiktig inn, smak til med litt saft fra en sitron og skru av varmen.

Stek resten av soppen i godt med smør. Ha gjerne litt frisk timian sammen med soppen i pannen. Smak til med salt og sort pepper.

Velger du å ha kjøtt til retten så steker du lammefileten i smør sammen med hvitløksfedd og frisk timian. Stek på sterk varme i 2-3 minutter.

Ta ut filetene og la dem hvile i ca 10 minutter før du kutter det i små stykker.

Det nærmer seg mat, så Finn frem 4 store, varme tallerkener. Øs oss risotto og avslutt med å legge opp den stekte steinsoppen og evnt lammefilet.

Jeg garanterer klappsalver til ære for kokken og en optimal smak av høst. Håper du lar deg friste. Ha en strålende helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *