Torsk og kantarell, hav og skog

Endelig er vi i gang med fiske-månedene igjen. SeptembeR er her og kvaliteten på sjømat øker for hver grad havtemperaturen faller. Samtidig er høsten er herlig tid for å sanke og plukke sopp. Jeg har i dag forsøkt å favne både fisk og sopp og laget en rett som passer godt akkurat nå. Kantarellen har jeg smørstekt, torsken kan du velge om du vil ovnsbake eller pannesteke. Jeg har droppet den tradisjonelle sausen, men heller valgt å smørstekt spisskål som jeg har vendt rømme i. For å få til karbohydrater har jeg stekt tykke potetskiver. Men ønsker du kokte poteter, ris eller pasta så kjør på med din favoritt.

Dette er en rett med rene smaker av skog og hav som møtes i rømmesausen fra kålen.

Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram torskefilet

• 2 rause never kantarell

• 1-2 ss frisk timian

• 2 fedd hvitløk

• 1 spisskål

• ½ sitron

• Mandelpoteter

• 1 boks rømme – jeg brukte Rørosrømme

• Godt smør

• Rapsolje

• Salt og pepper

• 4 skiver serranoskinke

Slik gjør du det:

Start med å vaske potetene og del dem i 1,5 cm tykke skiver. Kok dem i lettsaltet vann i 5-6 minutter. Hell av vannet og Finn frem stekepannen. Ha 50/50 olje og smør i pannen. Stek potetskivene gyllene på begge sider. Ha dem ut av fettet og over på et ildfast fat. Hold dem varme i ovnen til servering.

Rens kantarellen og riv de store soppene i mindre biter. Stek soppen i godt med smør sammen med 2 fedd finhakket hvitløk. Smak til med salt og pepper. Hold lunt til servering.

Legg 4 skiver serranoskinke på et bakepapir. Stek de sprø i ovnen – ca 6 minutter på 200 grader.

Del spisskålen i 2. Fjern stilken og strimle kålen fint.

Smelt 2 ss smør i ei stor gryte og «smelt» kålen. Den skal ikke stekes så hardt at den får farge eller mister sprøheten sin helt. Vend inn rømmen og smak til med noen dråper sitronsaft og salt. Hold varmt.

Om du vil bake fisken så pensler du den med litt olivenolje og baker den på 180 grader i ca 10-12 minutter. Tiden avhenger av hvordan ovnen din fungerer. Selv valgte jeg å pannesteke torsken til den flaket seg pent.

Finn frem 4 varme, store tallerkener. Legg opp fisk, sopp, potet og kål. Øs litt av sausen fra kålen over fiskestykkene. Pynt med litt frisk timian eller bladpersille.

Det er tid for fisk igjen hjemme hos oss fremover, og det å kombinere den med deilige jordlige smaker fra skogen er så godt. Håper du lar deg friste og benytter deg av noen av høstens fantastiske råvarer i helgen!

Ha en fin og matglad helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *