Kantarell smørbrød, Ei skive med gull

Ei skive med gull

Skogens gull, kantarellen, popper opp i skogen i disse dager. Her i Telemark er vi velsignet med sopp som popper opp i mosekledd skog. Selv har jeg funnet lykken både i Siljan, Kilebygda og Melum siste uken. Siden jeg ikke er en veldig garva sopp-plukker så har jeg satset på sopp jeg kjenner godt – steinsopp, kantarell og traktkantarell. For meg personlig er steinsoppen diamanten, men kantarellen er god som gull. Sopp kan brukes i mange former. Fersk, syltet, tørket osv. I dag har jeg valgt å frotse i kantarell og laget meg en «open sandwich» med godt brød i bunnen, litt majones, små kjøttboller av den rå italienske svinepølsen Salsiccia, sjalottløk og litt revet cheddar. Vil du ha retten kjøttfri så dropper du kjøttbollene. Dette er lykke som helgkos etter en dag på sopptur. Oppskriften er til 4 rause skiver

Dette trenger du:

• 500-600 gram renset kantarell

• 4 store skiver av et surdeigsbrød eller annet brød du liker

• 3 sjalottløk, delt i to og finsnittet

• 2 hvitløksfedd, knust og finsnittet

• 1 «kveil» salsiccia – jeg brukte den fra Jacobs som selges i mange butikker

• 150 gram revet cheddar

• En neve grovkuttet bladpersille

• Godt med smør til steking av sopp og brød

• Salt og nykvernet pepper

• ½ sitron

Slik gjør du det:

Rens soppen og riv den i passe biter. Kutt sjalottløk og hvitløk som beskrevet og finn frem stekepannen. Stek løk og sopp i rikelig med smør til løken er «smeltet» og soppen har gitt fra seg en del fuktighet.

Smak til soppen med salt og pepper. Sett til side og hold lunt.

Lag små kjøttboller av den rå farsen i Salsicciaen. Stek dem i panne til de er gjennomstekte. Hold dem lune.

Kutt skiver av brødet på skrå slik at du får 4 store skiver. Smelt smør i stekepannen og toast skivene til de er gyldene på begge sider.

Legg brødskivene i et ildfast fat (se bildene). Legg opp raust av soppstuingen på skivene. Fordel kjøttbollene over soppen.

Dryss over revet cheddar og grill skivene til osten smelter. Jeg brukte grillelementet i stekeovnen.

Før servering drysser du over litt frisk bladpersille og risler over noen dråper sitronsaft.

Dette er virkelig en smak av høst, og det beste er at hovedråvaren kan plukkes gratis i et skogholt nær deg. Håper du kommer deg ut på sopptur i helgen og disker opp dette for folka dine.

Ha en matglad helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *