Hummer-pasta

Jeg vet ikke om du har vært ute i skjærgården den siste uken, men har du det så har du måttet kjøre slalåm mellom alle bøyene som markerer hummerteiner.

Vestre Rauane midt i oktober

Denne uken har jeg brukt noen dager på hytte i Bamble og det kysser av hobby- og yrkesfiskere som jakter på havets sorte gull, hummeren.

Selv hadde jeg nok med å håndtere båt og kamera disse dagene, men jeg fikk allikevel med meg en hummer hjem på hytta. Sender en takk til Langesund Fisk og fiskehandleren i Kragerø som kan tilby levende hummer til oss landkrabber. Jeg vet mange reagerer på prisen på hummer, og ja, det er dyrt per kg. Jeg valgte å lage en pastarett av hummeren jeg kjøpte (550,- per kg). Hummeren var på 650gram og var helt perfekt til en digg pastarett for 2.skal du ha et biff-måltid så er du allerede langt forbi den prisen. Benytt deg av sesongen og slå til med fersk hummer om du har mulighet. Til denne retten brukte jeg kun kjøttet i halen og klørne. Skallet og hodet kokte jeg kraft på som skal bli base til en suppe senere I helgen. Oppskriften er til 2.

Dette trenger du:

• 1 hummer på 650-900 gram

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• ½ rød chili, finhakket

• 150 gram smør

• 2 dl matfløte

• 2 ss hvitvinseddik

• Frisk estragon

• ½ sitron

• Salt og sort pepper

• ½-1 ts cayennepepper

• Pasta etter ønske – jeg brukte Linguini

Slik gjør du det:

Start med å kok opp godt saltet vanning kok hummeren i ca 10 minutter før du har den direkte over i isvann for å stoppe kokeprosessen. Klipp opp på innersiden av halen. «Løft» hummerkjøttet ut. Riv av klørne og knekk dem med baksiden av en kokkekniv. Forsøk å frigjøre kjøttet uten å ødelegge det. Resten av bena og hodet (minus paven) kan du lage kraft på.Del halen på langs og fjern tarmen. Legg kjøttet til side. Rett før servering kutter du halekjøttet i biter.

Ha sjalottløk, hvitløk og chili iei lita gryte sammen med 1 ss smør.

Sauter det blankt. Hell på hvitvinseddik og kok den inn.

Smør KREVER syre

Klar resten av smøret i en annen kjele og ha det over løken. La det putre på svak varme i noen minutter. Ha over fløten og rør godt. Hold varm frem til servering. Rett før servering har du i 3 ss grovkuttet estragon og 2/3 av kjøttet fra de to halene.

Rør rundt og hold varmt. Smak til med salt, sort pepper og litt saft fra en sitron. Er sausen litt tykk sper du med litt av pastavannet.

Den siste 1/3 av hummerhalen og klørne gir du en rask runde i en panne med litt smør.

Kok pastaen som anvist på pakken. Når pastaen er al dente heller du av vannet og har sausen over. Bland det godt sammen. Finn frem varme, dype tallerkener. Legg opp Linguini med sausen. Ha over de siste bitene med smørstekt hummer og en klokjøttet fra en klo på hver tallerken. Tilslutt har du over noen dråper sitron og litt frisk estragon.

Dette er en herlig luksusrett som passer perfekt til en romantisk middag for to eller som en treat til deg selv I høstferien. Ha en matglad og god høstferiehelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *