HURRA for kveite og asparges!

  17. Mai står for døren, og i takt med aspirantkorpsets litt haltende rytmeseksjon stiger angsten for at bunaden har krympet siden i fjor. Naboene vasker bil, friserer hekk,  planter blomster i rødt, hvitt og blått, og 17.mai-menyen  planlegges. 17.mai preges av tradisjoner hos de fleste av oss. Selv har jeg vokst opp med kakebonanza i Skien Misjonskirke etter barnetoget, soft-ice på Perry Bar og lapskaus hjemme hos mamma og pappa etter Borgertoget. Etterhvert som jeg selv ar blitt voksen og har fått  ansvar for mitt eget kjøkken har tradisjonen mtp mat endret seg. Nå har tradisjonen hjemme hos oss blitt  å lage noe nytt hvert år. Så i år blir museflettene utsatt for grillet kveite, asparges og en chili-hollandaise. Kveite, topp 3 på favorittlisten min over fisk – feit, smakssak og perfekt på grillen. Asparges, en fantastisk råvare som er i sesong nå i mai. ollandaise – fransk smørsaus som alltid passer, om du spør meg. Kanskje du lar deg inspirere og lager dette til Nasjonaldagen eller en av de andre dagene i helgen. Oppskriften er til 4.   

 Dette trenger du: 

  • 4 stykker kveite à +200 gram 
  • God olivenolje til å pensle på fisken 
  • 12-16 asparges  
  • 4 eggeplommer 
  • 250 gram usaltet smør 
  • 1 dl tørr hvitvin eller eplejuice 
  • 1 sitron 
  • 2-3 syltede chili (avhengig av hvor sterk du vil den skal være)   
  • 6 skiver god spekeskinke, tørket i varmluftsovn på 180 grader til den er sprø.
  • Kruspersille 
  •  

Slik gjør du det:   

Chili-hollandaise

Kok opp vin og 3 ss vann i en kasserolle. Smelt smøret i en annen kasserolle og la det 

tempereres noe. Bland sammen vinen og eggeplommene i en stålbolle som du plasserer 

over et varmt vannbad. Begynn å piske mens du sakte heller i det smeltede smøret.  Pisk til 

du har ønsket konsistens. a sausen over i en gryte sammen med finhakket chili. Smak til 

med litt sitron, salt og litt sort pepper. old sausen varm, men ikke la den koke!  

 Asparges:  

Skrell aspargesen og knekk av stilken der den brekker naturlig når du bøyer den. 

Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen i 2 minutter. Pensle på litt olivenolje og Grill så 

aspargesen i grillpanne eller på grillen din ute. Bruk høy varme (direkte varme om du griller 

ute).   

 Kveite:  

Salt kveiten i 10-15 minutter. Skyll av saltet og tørk fiskestykkene godt. Dette for at kjøttet 

skal være fast og at noe av fuktigheten i fiskekjøttet skal trekkes ut.  

Pensle så kveite med litt olivenolje og grill den på sterk varme i grillpanne (direkte varme) i 

2-3 minutter. Snu fisken, senk varmen og stek fisken til kjøttet løsner fra beinet – da er den 

klar. Griller du ute så grill fisken på indirekte varme.  

 Så er det bare å finne frem varme tallerkener og legge opp fisk, asparges, saus og pynte med sprøstekt skinke og persille. Inviter inn korpsmusikantene og rope HURRA!  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *