Gotlandsk Trøffellykke

Pasta med steinsopp og trøffel

Jeg spiser alt jeg blir servert og jeg liker det aller meste.Som litt over gjennomsnittet matinteressert er det to spørsmål jeg får ustanselig. 1. «Jeg hadde ikke våget å he deg på middag», og 2. «Hva er det beste du vet». På det første er svart veldig enkelt. Be meg på middag jeg elsker mat – det eneste som gjør meg litt skuffet er om man ikke lager nok mat. På spørsmålet om hva jeg liker best så er det mange riktige svar. Det er jo så mye som er godt, til forskjellige tider. Mammas ferske brød med hjemmelaget syltetøy en mandags kveld, grillet makrell på stranden, lammeskank og potetstappe en guffen høstkveld, ferske norske asparges i mai eller ribbe og pinnekjøtt til jul. Derfor svarer jeg ofte litt diffust, og viser til sesong og hvilke råvarer som er best akkurat nå. Det er allikevel 3 ting jeg elsker litt mer enn alt annet, og som jeg virkelig klapper I hendene av når jeg kan spise, og det er pannestekt foie gras (gåselever – ja, jeg vet det er politisk ukorrekt), fersk sjøkreps og trøffel.

I dag har jeg fått hendene i noen fantastiske trøfler fra Gotland og litt tørket steinsopp fra en snill nabo. Sammen med godt smør, løk, pasta og parmesan er denne enkle pastaretten en vidunderlig blanding av enkel og ekstremt eksklusiv. Retten krever fersk trøffel, så får du ikke kjøpmannen til å bestille det for deg så dropp heller trøffelen og gå for en ren pasta med steinsopp.

Følger du bloggen så vet du at jeg har jakt trøfler på vakre Gotland selv. Sjekk gjerne ut forrige blogpost – kanskje du vil kopiere turen. Det anbefales på det varmeste. Du kan starte med å sjekke ut følgende linker om trøffel og Gotland.

Oppskriften er til forrett for 4 eller hovedrett for 2.

Dette trenger du:

• tagliatelle

• Så mye trøffel du orker, du bør regne 5-10 gram per porsjon

• 70-100 gram tørket steinsopp

• 2 sjalottløk, finsnittet

• 1 fedd hvitløk, finsnittt

• 100 gram usaltet smør

• Noen dråper sitron

• Revet parmesan

• Salt og pepper

Slik gjør du det:

Start med å helle kokende vann over den tørkede steinsoppen.

La soppen få ca 20 minutter i vannet. Ta vare på vannet soppen har ligget i bløt i og ha soppen over på et kjøkkenhåndkle slik at den er tør når du skal steke den.

Kok opp lettsaltet vann og kok tagliatelle al dente. Du vil absolutt ha litt tyggemotstand i pastaen.

Mens pastaen koker smelter du smøret og klarer det (du skal ikke ha med deg melkestoffene videre i prosessen)

Finn frem ei stekepanne og stek først løk og hvitløk før du har i steinsoppen.

Bruk rikelig med smør. Smak til med salt og pepper. Hold varmt.

Når pastaen er klar heller du av vannet. Ha det klarede smøret over pastaen og rør inn løk og steinsopp.

Finn frem dype, varme tallerkener.

Legg opp pastaen med steinsopp og ha over noen dråper sitron og et dryss revet parmesan. Server retten og riv over den sorte trøffelen ved bordet slik at gjestene får nyte lukten av lykke.

Håper du lir inspirert og fikser denne digge pastaretten til noen heldige gjester. Ha en strålende og matglad helg!

2 tanker om “Gotlandsk Trøffellykke

    • Hmm – kanskje du må dra ditt selv og jakte på den All trøffel vil jo fungere på denne retten, men siden jeg hadde jaktet trøffel og hadde den med fra Gotland så var det mitt valg.
      Får du ikke tak i fersk trøffel i det hele tatt så har Meny trøffel på glass som kan brukes.
      Alternativt blir det en digg pasta med smørstekt steinsopp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *