Trøffellykke på Gotland

Alle utgifter er betalt av Visit Sweden. Meningene og opplevelsene er mine.

Høsten er trøffeltid. Trøffel, denne myteomspunnede soppen som vokser under jorden blant røttene til hassel- og eiketrær. For noen år siden kom man over trøffel i Sverige, nærmere bestemt på Gotland. Dette er en delikat trøffel som er fantastisk i mat, men som ikke har den samme sterke smak (les duft) som sine mer fyrrige søsken i Italia og Frankrike. Etter funnet av første Gottlandstrøffelen har trøffeljakt blitt en populær aktivitet på den vakre øya i Østersjøen.

Det er gjort utallige forsøk på å dyrke frem trøffel, men det har ikke lyktes spesielt godt per nå. Og kanskje er det like greit. Noe av det mytiske, og ikke minst eksklusive, ville da kanskje ha forduftet. For det er nemlig duften som er den magiske hemmeligheten til denne soppen.

I november i fjor ble jeg invitert av Visit Sweden for å få lov til å oppleve trøffeljakt, delta på den årlige Trøffelfestivalen i Visby, og ikke minst spise trøffel, mye trøffel. Det var deilige dager med trøffel på alt fra skalldyr til svenske «köttbullar».

Rikelig med trøffel over kjøttboller, potetstappe og brun saus. Har du først fått smaken på dette så stopper det aldri!
Trøffelfestivalen kårer hvert år «årets trøffelkokk», det blir holdt forelesninger fra kokker og biologer, det arrangeres trøffelgudstjeneste med vigsling av riddere i trøffelordenen og det hele avsluttes med en festmiddag hvor de beste restaurantene på Gotland i fellesskap leverer en trøffelmeny.

Høytidsstemning under Trøffelgudstjeneste i Visby domkirke. En høsttakkefest viet trøffelen

For en enkel fyr fra Telemark var det en underlig og gøy opplevelse hvor jeg virkelig fikk et innblikk i svensk adelskultur og svenske skikker. Har du muligheten og elsker trøffel må dette arrangementet være et must å delta på.

Norges ukårede foodie-konge, Anders Husa og undertegnede ble slått til trøffelriddere. I år er det kanskje deg?

Årets trøffelfestival går av stabelen 16-18 november så hiv deg på eller start planleggingen av neste års høsteventyr.

Vil du lese mer om Tryffelakademien så sjekk det ut HER!

Vil du ha mer informasjon eller vil besøke Gotland så finner du det HER!

«Årets Tryffelkock» ble kåret av Gotlands Tryffelakademi for. Den verdige vinneren var Titti Qvarnström. Blant annet kjent for å være første kvinnelige kokk i Scandinavia som har fått en stjerne i Guide Michelin. Stjernen fikk hun som sjefskokk på Malmö-restauranten «Bloom in the park». Hun arbeider nå med to veldig spennende prosjekt som heter «Folk MAT & Möten» og «Pure Food Camp»

Trøffeljakt

Trøffelhunden (Lagoto) i godt driv guidet av nesen

November er et eventyr på Gotland – en skattejakt. Gammel løvskog, en hund, nye gummistøvler og mulighet for å oppleve dette.

Titti Quarnström, årets trøffelkokk 2017, forteller om sine best opplevelser med trøffel

Selv fikk jeg være med på jakt sammen med en dreven trøffelhund, hennes fører og «årets trøffelkokk 2017», Titti Qvarnström.

Trøffelhunden var en Lagoto, vannhund fra Italia. En frisk krabat som virkelig elsket jobben sin. Lagoto er i utgangspunktet en italiensk arbeidshund som var i ferd med å dø ut, men som bønder i Piemonte oppdaget hadde noen egenskaper som passet perfekt til trøffeljakt. Lagotoen elsker å grave, den har en helt fantastisk luktesans og den kan læres opp til å ikke spise sine kostbare funn – ulikt griser som glefser i seg trøffelen før jegeren får reddet herligheten. Jeg ble forelsket i «vår» trøffelhund, men fikk et tydelig råd fra jegeren, om at med mindre jeg hadde en hage som skulle graves opp kontinuerlig, så ville jeg ikke ha en Lagoto.

Vi la ut etter hunden og det tok ikke mange minuttene før den var i gang med gravingen. Jegeren fulgte nøye med og gravde sammen med hunden. Helt til noe som for et utrenet øye ser ut som en jordklump. Med hjelp av en børste kom trøffelen sakte frem og vi fikk smake vår første selvskutte godbit mens hunden fikk skryt og kos. Bare etter en time hadde vi funnet 12 flotte godtlandstrøfler.

Og ikke minst hadde vi fått oppleve samspillet mellom hund og jeger i den vakre eikeskogen.

Dette er virkelig en opplevelse jeg vil oppleve igjen og som jeg anbefaler om du vil jakte uten å skyte. Trofeet er da også helt vidunderlig på en pastarett, i en eggerøre eller som følge til torsken.

En enkel pasta med smørstekt steinsopp og fersk trøffel fra Godtland laget her hjemme på kjøkkenet

Trøffelseminar

Hvert år arrangeres det et tryffelseminarium. Her fikk vi møte både kokker og forskere som tok for seg alt fra trøffelen som kulinarisk råvare, men vel så spennende et faglig innblikk i denne underlige soppens liv.

Alt fra jordsmonn, spredning, klima, myter og liv. Selv trodde jeg at denne seansen skulle bli litt kjedelig, men jeg er tydeligvis så pass nerd at jeg storkoste meg. Jeg ramser opp noe av det jeg lærte denne dagen.

Funfacts lært på trøffelseminar:

 • Ingen tradisjon i Sverige for å bruke trøffel i mat
 • Det duften man er ute etter
 • Det er først når trøffelen er helt moden at den utvikler duften
 • Trøffelen lager duft for å bli funnet. Dyr finner den, spiser den og sprer sporene
 • Trøffelen bærer ikke smaken godt selv. Hadde den gjort det ville ikke den naturlige syklusen fungert
 • Trøffelolje er «fy» den er «Som en slegge i hue» i følge forsker Lars Ingman.
 • Det er 50 ulike emner som tilsammen utgjør den komplekse duften
 • Gotlandstrøffel – dyp brun
 • Perigord – helt sort i snittet
 • Vintertryffel – hvit
 • Trøffel har en sensuell aroma
 • Trøffelen forener sinnet og minnet
 • Kjør en skarp kniv – og aromaene spruter ut.
 • Trøffel har en «spermeniask» duft
 • Trøffel bærer med seg en magi – syn og duft, minner hentes. Trøffel er som en parfyme
 • Pengepungen dør
 • Trøffel matcher enkle oppskrifter med «hvit mat» best. Potet, egg, mel, melk, kylling, hvitfisk + trøffel
 • Trøffel er som en drøm i våken tilstand
 • Gotlandstrøffel var i blindtest mot perigrod i Bourgogne, og vant!
 • Gotlands trøffel vokser ved røttene av eik og hassel. Henter næring fra treet – sukker og karbohydrater.
 • Nordligste bourgogne-trøfler finnes på Gotland
 • En god trøffelhun kan selv finne trøffel under snøen
 • Det ble funnet ca 800 kg førsteklasses trøffel på Gotland i fjor

Festmiddag

En middag for historiebøkene. Maten var virkelig god, men det var summen av arrangementet, folkene, stilen og opplevelsen som virkelig sitter igjen.

Trøffelkokk 2016 taler til trøffelkokk 2017

Gotland bør oppleves. Selv om jeg her har viet all plass til en underjordisk sopp så har Gotland mye annet vakkert og spennende å oppleve, men det får komme senere. Min neste sak om Gotland kommer om noen dager, også da er det trøffel i hovedrollen. Trøffelen har da blitt med meg hjem fra Gotland og skal brukes i en pastarett.

2 tanker om “Trøffellykke på Gotland

 1. Tilbaketråkk: Gotlandsk Trøffellykke | Lars spiser – oppskrifter & matglede

 2. Tilbaketråkk: Gotland Truffle - andershusa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *