Sommer-risotto

Det er juni og endelig stemmer datoen med temperaturen. Jeg har blitt utfordret av Mads til å lage sommermat i dag, og da får han det. For jeg kan ikke tenke meg mer norsk sommermat enn reker og asparges. Mens reker er på sitt beste i de kalde månedene, så er det nå det er sesong for aspargesen. På tross av sesong så er reker (helst kjøpt rett fra fiskeren på brygga I Nevlunghavn) et av mine fineste sommerminner. Forrige uke var jeg en tur I nord-Italia, nærmere bestemt Piemonte. Dette er kanskje det beste italienske kjøkkenet i Italia. Her spiste vi utallige fantastiske risotto-retter, med blant annet asparges. Inspirert av opplevelsene i Piemonte har jeg valgt å lage en variant av dette. I stedet for en grønnsakskraft har jeg laget en kraft på rekeskall, løk, purre og tomat. Etter at kjæresten min hadde spist en munnfull uttalte hun: «dette er det beste jeg har smakt» Så kanskje det er noe du burde koke til kjæresten din? Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram ferske reker

• 12-15 asparges

kraft

• Rekeskall

• 1 grovhakket gul løk

• 1 grovkuttet purreløk

• 3 hvitløksfedd, grovhakket

• 10 småtomater, delt I to

• 3-4 ss tomatpuré

• 2 dl tørr hvitvin

• 1 ss honning

• 1-3 ts Tabasco (alt etter hvor sterk du ønsker kraften)

• 1,2 liter vann

risotto

• 4 sjalottløk, finhakket

• 2 hvitløksfedd, finsnittet

• 350 gram rundkornet ris (arborio, carnaroli eller vialone nano)

• 1,5 dl tørr hvitvin

• 1 liter kraft (du kan jukse, og bruke grønnsakskraft eller ferdig skalldyrkraft)

• 50 gram smør

• 3 ss mascarpone

• Sitron

• Revet gruyère (eller annen fast ost som f.eks parmesan)

Slik gjør du det:

Start med å rense rekene. Sett rekene kaldt til du skal bruke dem. Skallet har du I en stor gryte sammen med løk, purre, hvitløk og litt god olivenolje. Stek dette i gryten i noen minutter mens du rører i det.

Ha så tomatpuré, honning og Tabasco i gryta. Bland det godt inn og la det steke i 4-5 minutter før du heller på vinen og koker det nesten ut. Ha så over vannet så alt er godt dekket. Kok opp og la kraften koke i 30-40 minutter før du siler den av. Hold kraften varm.

Skrell så asparges og kutt den i staver på 3 cm. Kok opp 2 liter vann med 1 ss salt og 1 ss sukker. Kok aspargesen i 1 minutt, hell av vannet og ha aspargesen over i kaldt vann. Sett til side.

Nå er det tid for risottoen. Start med å skylle risen godt. Målet er å fjerne så mye stivelse som mulig. Finn frem en stor panne med høye kanter. Ha i 2 ss smør og stek løk, hvitløk og ris på middels varme til ris og løk er blank og nesten gjennomsiktig. Hele tiden mens kraften koker inn I risen. Fortsett slik i ca 16-16 minutter til det meste av kraften er kokt inn og risen er al dente.

Nå er det tid for å ha i noen terninger med kaldt smør og mascarpone. Rør det forsiktig inn og la risottoen hvile i 2-3 minutter før du har i 2/3 av de rensende rekene og ½ av aspargesen.

Finn frem 4 varme tallerkener og fordel risottoen. Topp hver tallerken med ferske reker, asparges og litt revet gruyère. Helt til slutt har du over noen dråper sitronsaft og litt god olivenolje. Har du noen friske urter i huset (bladpersille, dill eller gressløk) kan du finhakke det og drysse litt over.

Så er det bare å invitere til bords og nyte smaken av sommer. Ha en strålende juni-helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *