Skalldyrpasta

Er det over hodet mulig å gå forbi fiskedisken uten å bli fristet om dagen. Fremdeles er det iskaldt i havet og råvarene som er tilgjengelig nå er av absolutt ypperste kvalitet. Selv gikk snublet jeg i fantastiske reker fulle av rogn og blåskjell på tilbud. Det endte med 1 nett blåskjell til latterlige 29 kroner og 400 gram reker til minst like latterlige 80 kroner – men til sammen danner disse to råvarene basis og hovedrollen i denne deilige skalldyrpastaen. Jeg klarte ikke å bestemme meg om jeg skulle lage en klassisk fransk variant med fløte og sitron eller en thai-inspirert variant med kokosmelk, chili og koriander. Resultatet ble en hybrid som vi rundt bordet digga. Håper den faller i smak hjemme hos deg også. Oppskriften er til 4 personer.


Dette trenger du:

• 1 nett med ferske blåskjell

• 4-500 gram ferske reker

• 1 stor fennikel, kuttet i tynne skiver

• 1 stor rødløk, grovhakket

• 4 fedd hvitløk, finhakket

• 2 store sjalottløk, finhakket

• 1 rød chili, finsnittet

• 1 boks koksmelk

• 1/3 liter matfløte

• 4 dl hvitvin

• 2 ss tomatpurè

• Lime

• Pasta etter eget ønske. Jeg brukte tørket linguinni

• Frisk koriander

Slik gjør du det :

Start med å rense rekene. Ta vare på skallet. Skyll blåskjellene og kast de som ikke lukker seg. Kutt og hakk alle grønnsakene som beskrevet over.

Finn frem to store gryter. Start med å ha rødløk, 2 finhakkede hvitløks fedd og halvparten av chilien i en gryte med litt olje. Sauter det i 3-4 minutter til løken blir blank. Ha i rekeskallet og fres det sammen med løken i 3-4 minutter. Ha så i 2 ss tomatpure, rør godt og fres videre i ca 5 minutter. Hell på 2 dl hvitvin. Kok inn. Ha så i matfløte og la kraften stå og putre på varmen i 10-15 minutter. Sil av og ta vare på kraften.


Så følger du samme rutine for blåskjellene. Start med løk, hvitløk, chili og olje. Ha i blåskjellene og hell på vin. Damp blåskjellene i 2-3 minutter. Ha så i kokosmelken, kok opp og sil av. Ta ut kjøttet fra blåskjellene – sett til side. Ha blåskjellkraften over i gryta sammen med kraften fra rekeskallet.


Kok så inn denne kraften til den har en fin kremet konsistens. Dette tar ca 30 minutter.

Mens sausen koker finner du frem en gryte og gir fennikelen et oppkok på 2-3 minutter. Samtidig koker du pasta som anvist på pakken. Finhakk lit frisk koriander.

Når pastaen er klar heller du av vannet og blander pastaen med skalldyrsausen. Finn frem varme, dype tallerkener. Legg opp fennikel, blåskjell og reker i hver tallerken. Ha over pasta (se bildet) og øs opp rikelig med saus over det hele. Topp tilslutt med mer reker og blåskjell. Dryss over litt koriander og press noen dråper lime over til slutt.

Håper du lar deg friste og benytter deg av de beste råvarene sesongen har å by på. God Helg!

1 tanke om “Skalldyrpasta

  1. Tilbaketråkk: Tid for helg – Urbania Magasin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *