Jeow Mak Keua & kylling


For et vær vi har fått disse første junidagene. Fantastisk å kjenne varmen og nyte lange kvelder ute. Slikt vær formelig krever tennvæske og godsaker til grillen. Jeg kom hjem fra en ferie i Laos og Vietnam for noen dager siden. Der var det også varmt, og grill hadde de også. Jeg var på et par matkurs på reisen, og i Laos lærte jeg bl.a å lage forskjellige grønnsaks-salsa som Blir servert som dipp til ris og grillet mat til nesten alle måltider i Laos.
Enten de lager tomatsalsa, peanøttsalsa eller auberginesalsa, så lages de alle på grillen. Det gir salsaen en røyket smak som er helt utrolig god. Jeg har i dag valgt å lage en auberginesalsa som følge til grillet kyllingbryst. Her hjemme serverte jeg det med ris som de gjør i Laos. Oppskriften er til 4.
Dette trenger du:

• 2 store kyllingbryst med skinn (Ca 200 gram per person)

• 1 stor aubergine

• 1 liten rød chili

• 3 hvitløksfedd

• 1 liten neve finhakket koriander

• 1-2 ts fishsauce

• 3 småløk

• Saften fra ½ lime

• Grillspyd

• Ris etter ønske

Slik gjør du det: 


Start med å tenne grillen. Prikk auberginen med en gaffel og tre løk, hvitløksfedd og chili på grillspyd (skallet skal være på når dette grilles) Legg grønnsakene direkte på det varme kullet. Snu grønnsakene hyppig. De skal bli møre og svidd, ikke forkullet – så følg med.
Ta det så av grillen og fjerne det brente skallet, og ha aubergine, chili, løk og hvitløk i en stor morter (eller foodprosessor) Ha i fishsauce, limesaft, koriander og en klype salt sammen med grønnsakene og knust det i morderen og bland det godt. Sett til side. 


Tørk av kyllingbrystene og gni det inn salt og pepper. Grill filetene på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg det så over på indirekte varme og ha på lokket på grillen. La kyllingen steke seg ferdig. Kylling skal ikke spises rå, men følg med – for ingen ting er kjedeligere enn en tørr kylling. Selv bruker jeg steketermometer (65 grader) og lar kyllingen hvile i 10 minutter før jeg skjærer i den.  Kok ris som anvist på pakken.  

Server kyllingen sammen med auberginesalsa, ris og topp med noen dråper limesaft og frisk koriander. Lar du deg friste? Hagen fin mathelg!   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *