og der kom høsten

  Denne uken gikk det brutalt over fra sommer til høst her i Telemark. Regnet har øst ned, varmepumper har igjen begynt å dure her i gatene på Falkum og behovet for stearinlys har økt i takt med den fallende oljeprisen. Det er høst, og høsten er kanskje min favoritt – særlig når det kommer til mat. Fantastiske råvarer som sopp, vilt, bær og grønnsaker skal igjen på fat og i gryter. Så i dag har jeg laget en rett med noen av mine høstfavoritter – reinsdyr, kantarell og tyttebær. Oppskriften er til 4.  

 
Dette trenger du: 

• 4-500 gram reinsdyrskav

• 300 gram kantarell

• 3 sjalottløk, kuttet i tynne ringer

• 1 beger seterrømme

• 1 raus neve tyttebær

• Litt sukker

• Frisk timian

• Salt & pepper

• 200 gram polentagryn

• 1,2 liter kyllingkraft – utlandet

• 1 neve revet parmesan

• Litt rapsolje til steking av polentaen

• Litt (mye) smør til steking av soppen
 

 
Slik gjør du det:  

 Start med polentaen. Kok opp kraften og ha polentagrynene gradvis i kraften mens du rører hele tiden. Ha i den revne parmesanen. La dette koke i 4 minutter mens du rører. Finn frem et ildfast fat og smør det med litt olje og hell så ”polentagrøten” i fatet. Sett det kalt i 30-40 minutter.
 

 Når det er avkjølt tar du polentakaken ut av fatet og deler den i serveringsstykker. Polentaen stekes tilslutt i en grillpanne før du serverer.

Bland sammen rømme og tyttebær. Rør kraftig slik at tyttebærene knuser. Smak til med sukker og sett kaldt til servering.  

 
Ha olje og smør i en panne og stek reinsdyrskavet på sterk varme.smak til med salt og pepper. Stek det gjerne i to omganger så du får en fin overflate på kjøttet og unngår at det ”koker”. Legg til side.  

 
Så har du smør i pannen og steker kantarell, frisk timian og sjalottløk i noen minutter. Smak til med salt og pepper. 

Så er det bare å finne frem tallerkener. Legg opp den stekte polentakaken og topp med kantarell- og løkblandingen, reinsdyrskav og tyttebærrømmen. Ha til slutt over noen hele tyttebær og litt frisk timian. SPIS!   

 
Håper du trosser regnet og koker din høstfavoritt i helgen! 

  

5 tanker om “og der kom høsten

  1. Testet denne i går -nydelig.

    Men måtte nøye meg med poteter som tilbehør. Selv i en av Oslos velassorterte butikker fant jeg ikke polentagryn. Hvor får man tak i det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *