Ørret og hvit asparges

 Som faste lesere kanskje har forstått så er jeg opptatt av å spise mat som er i sesong. Det er ikke slik at jeg ikke kan nyte et lammelår midtvinters, men det er noe eget med å spise det naturen selv velger at er ”klart” til en hver tid. I Norge har vi tilgang til nesten alt, til en hver tid, men det er en kjensgjerning at råvarer som har fått modne og vokse naturlig er best når de er klare.  

 Akkurat nå er den hvite aspargesen en av de råvarene som bøndene her på sørøst-landet kan ta opp av jorda. Det blir ikke produsert mye av den og prisene er dertil stive. Selv måtte jeg ut med nesten 70 kroner for en bunt, men tro meg – det er verdt det!  Selv om det er aspargesen som spiller hovedrollen i denne oppskriften så har den fått hjelp av både egg, smør, kapers og ørret. For meg er dette virkelig vårmat. Her er det mange forskjellige konsistenser, og skarpe, søte, bitre og kjøttfulle smaker. Vil du imponere, men har liten tid er dette en vinner for både date’n, vennemiddagen eller som søndagsmiddag med familien. Oppskriften er til 4.  

  Dette trenger du

 • 800 gram ørret, filet uten skinn 
 • 1 bunt hvit asparges (du kan gjerne bruke vanlig asparges om du ikke finner hvit i 
 • butikken) 
 • 3 hardkokte egg 
 • 150 g usaltet smør, brunet 
 • 4 ss grovhakket kapers, bruk gjerne stor kapers (bildet) De er mer smaksrike og er 
 • dekorative 
 • 1 neve bladpersille, finhakket 
 • 1 sitron 
 • Salt & pepper 
 • Olivenolje til bakingen av fisken 
 • 1 ss sukker    

Ørret: Pensle den med olje og ha på et lite dryss av salt og sort pepper. Legg fisken så i et ildfast fat og sett fisken inn i forvarmet ovn på 170 grader. Sett alarmen på 9 minutter. Ta så ut fisken og la den hvile i 3-4 minutter.   

   Saus: kok eggene og finhakk dem. Smelt smøret i en kjøle og la det brunes. Finhakk bladpersille og grovhakk kapers. Bland egg og kapers inn i smøret og smak til med salt, pepper og litt saft fra en sitron. Hold varmt.  

   Asparges: skrell aspargesen fra topp mot bunn. Kutt av 2-3 cm av den nederste delen av aspargesen. Smørdamp den så i en stor gryte med 1 dl vann, 1 ts salt, 1 ss sukker og 2 ss usaltet smør. Damp aspargesen i 3-4 minutter, avhengig av tykkelse. Jeg liker at det er en del tyggemotstand når den lander på tallerkenen. Funfact: sukkeret er med i smørdampingen for det tar bort mye av bitterstoffene i aspargesen.  

 Så finner du frem store, varme middagstallerkener. Legg opp ørret og asparges. Ha til slutt over rikelig med eggesmøret og pynt med litt kapers og bladpersille – SPIS!   

 Hva tror du, blir det hvite asparges og ørret hos deg? Uansett, ha en strålende dag! 

2 tanker om “Ørret og hvit asparges

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *