elggryte

Ok, jeg er klar over det selv. Nå burde jeg ha skrevet om den fine elgjakta og alle soppturene i høst, men sannheten er at det eneste jeg har foretatt meg i skogen i høst er å ”elge” rundt selv for at kroppen ikke skal forfalle helt mellom alle måltidene. Elgen er kjøpt på Meny og traktkantarellen er det Torill og Thea, naboene mine, som har plukket. Det er klart at mannfolk burde jakte, men det har seg slik at i 2011 så er det noen av gutta som foretrekker kjøkkenbenken. Jeg er en av dem. Så nå ligger der i sin nakenhet på bordet – det er tid for å KOKE!

Som du sikkert har registrert så er butikkene fulle av elgkjøtt i disse dager. Jeg innrømmer det lett at elg ikke er noen favoritt når det kommer til vilt. Det litt grove kjøttet blir ofte utkonkurert av rådyr, rype og hjort hjemme hos meg. MEN så lå den entrecôte`n der foran meg i kjøttdisken, og jeg hadde et svakt øyeblikk og tok den med hjem. Etter å ha fundert litt, og jeg hadde latt kjøttet ligge seg mørt noen dager tenkte jeg at jeg skulle lage en skikkelig ELGGRYTE. Som tenkt så gjort.

Dette brukte jeg, og slik gjorde jeg det: (Gryta er til 4 personer) Start med kjøttet, 800-900 gram. Sørg for at det er romtemperert.

Del det i terninger på 3 x 3 cm og brun dem i smør i en jerngryte. Brun litt og litt kjøtt slik at kjøttet får en fin stekeskorpe og ikke blir kokt.

 

 

 

Så har du i 2 gule løk, 3 gulrøtter og 2 pastinakk som du har kuttet i terninger på 1×1 cm. Ha også i 3 finsnitta fedd med hvitløk.

La det hele surre sammen i jerngryta i noen minutter før du heller på 4 dl rødvin – gjerne den vinen du skal drikke til. Kok opp og la det koke uten lokk til du har redusert vinen til halvparten.

 

 

Ha så i 5 dl med god viltkraft. Jeg hadde ikke viltkraft i huset og endte opp med å bruke oksekraft fra Jacob`s – det funket fint.

Ha i 8-9 knuste enerbær og 2-3 laubærblad. Ha på lokk og la gryta putre i en god time. Mens gryta koker fikser du garnityret.

 

 

Stek 150 gram røket bacon som du har ternet. Sett det til side.

 

 

Så har du 10 hele sjalottløk i baconfettet sammen med 1 ts sukker. La løken surre seg gulden i ca 10 minutter. Sett til side.

Så steker du sopp. Jeg hadde tørket traktkantarell og aroma-champignon som jeg stekte opp med usaltet smør og litt frisk timian, før jeg blandet soppen med baconet. Smak dette til med salt og sort pepper.

 

Når gryta har putret i en time har du i sjalottløken og 2 dl med hvite bønner de siste 15 minuttene. Så øser du opp elggryta i stor varme, dype tallerkener. Ha over raust med sopp og bacon-blandingen før du drysser over litt finsnittet bladpersille. SPIS!

Til dette drakk vi en god Barbera D Alba. Av Mads sine ”billigviner” i dag kan det jo være en mulighet å sjekke ut Portuga 2010. Håper du lar deg friste, og får en super helg med god mat og drikke!

15 tanker om “elggryte

  1. Elgkjøtt er da kjempegodt, er vokst opp på det ! fant ikke ut at man kunne kjøpe annet kjøtt i butikken før i ?aldern…
    Gryta ser ordentlig fristende ut 😉

  2. Dette så virkelig godt ut! Har aldri smakt elg pga jeg ikke er så veldig begeistret for vilt kjøtt (selv om det er 10 år siden sist jeg smakte det…. ned dynket i ketchup….). Men må innrømme at jeg virkelig ble fristet til å prøve nå….. 😀

    • Ketchup har reddet mang et måltid – men om du prøver deg på denne oppskriften så tror jeg du kan la ketchup`n hvile (ler)

  3. Tilbaketråkk: polet`s rimligste | Lars spiser, drikker & synser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *