Traktkantarell & fineste naboen

Jeg er bare så utrolig fornøyd med naboene mine. Etter å ha pusset opp og bygd 5 boliger i Skien de siste 10 årene har jeg landet med et litt kleint Telemarksnedslag midt i byen. Eller rettere sagt et steinkast fra midt i byen, på Falkum. De lærde strides om min adresse er på Falkum, Søndre Falkum eller øvre del av Bakken. Selv bryr jeg meg katta, så lenge naboene er de de er og Museflettene vasser i venninner og har kort vei til Skole og moren sin.

20 liter sopp - rett fra Telemarksskogen

Nå hadde jeg ikke tenkt at dette innlegget skulle være en innføring i Skiens stedsnavn, men mer en hyllest til min nabo lærerinnen og hennes datter O-løperen. For andre gang i høst banket de på døren min. Og som de banket. Jeg er selv skyld i dette siden jeg har utsatt å bytte batteri på ringeklokken. Det var tudelig at de hadde et viktig ærend – de skulle inn! Da jeg fikk fomlet meg frem til døren sto de der med 20 liter nyplukket traktkantarell, og det ville de forære Museflettene og meg. På mange måter pinlig å motta en slik gave, men når alternativet for disse (over)ivrige soppplukkerne var å gå videre til neste dør «forbarmet» jeg meg over dem (ler meget fornøyd). Jeg takket og bukket litt brydd, men veldig glad.

Museflettene ble yre og løp for å vaske hender. Her skulle alle i huset delta. Etter et par timer satt vi der med mengder renset traktkantarell. Når du renser traktkantarell er det viktig å være litt nøye. Denne har en hul stilk som små snegler elsker å oppholde seg i. Det er derfor viktig, med mindre du trenger ekstra protein i kosten, å dele stilken og fjerne eventuelle «husokkupanter».

 

Hva skulle vi så gjøre? Heldigvis kom Farmor innom og fikk med seg en pose kantarell. Resten bestemte jeg meg for å tørke. Jeg googlet og sjekket litt og fant frem til at trikset er som følger. Sett komfyren på 45-50 grader, og bruk varmluft. Legg soppen utover bakepapir som du har på en rist i ovnen. Jeg fikk 3 lag med sopp i hver komfyr – jeg har to. La døren på komfyren stå på gløtt og pust med magen. Hver omgang med sopp tok 4-5 timer å tørke. Soppen er ikke tørr før den har en nesten «kjeks-aktig» konsistens. Du vil ikke være usikker på om du har kvittet deg med all fuktighet i soppen. Er den ikke tørr nok vil den nemlig mugne etter kort tid – så vær tålmodig. De 20 literne ble minsket til ca 3 liter tørket sopp GULL. Så nå gleder jeg meg stort til å nytte dette tilskudden av skogssmak i gryter, supper og sauser ut over høsten og vinteren.

 

Så igjen, TAKK til lærerinnen og O-løper`n for godt naboskap og herlige gaver på døren!

Opfordrer deg samtidig til å sjekke ut den nye bloggportalen som matprat.no i dag har lansert. Her har de samlet noen av landets fineste og beste matblogger under en portal. TRINE`s MATbloggHobbykokkenENEståendematCharlesPå kjøkkenbenkenVilla Perlesukker og sist, men ikke minst «Lars spiser, drikker & synser».

5 tanker om “Traktkantarell & fineste naboen

 1. Hei Lars, litt uvant med den nye designet men maten er jo like bra og morsom å lese om.
  Har plukket endel sopp selv nå tidlig i høst men har ikke tatt meg tiden til å tørke den på din måte. Tåler den innfryssing etter å ha blitt stekt ut vannet i tørr panne. ?
  Ellers god helg til deg og alle blogg lesere der ute.

  • Hei Fredrik!
   Jeg pleier å forvelle den – koke den i 4-5 minutter, helle av vannet og fryse den – det funker veldig fint!
   Ellers skal du ha takk for kommentar og for at du leser mine skriblerier Fredrik! God helg til deg 🙂

 2. Tilbaketråkk: elggryte | Lars spiser, drikker & synser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *