er billig bra?

Her er ukens VINANBEFALNINGER fra MADS ENDRESEN. Mads er TA`s «VINMANN», og min makker bak MAT & VIN sidene i Telemarksavisa (TA)

 

Og her finner du min elggryte som vil fungere fint med Portuga 2010, som Mads presenterer i dag. En rimelig vin fra portugal.

 

 

 

POLETS BILLIGSTE VINFLASKER

Hvilke viner er så det? Jo, billigst av samtlige er Astini Muscat, en hvitvin av det søte slaget til den nette sum av kroner 59,90. Neste på lista er også en Muscat-vin, en sprudlende sådan, Toso Asti. Kroner 71,60 koster den. Den rimeligste rødvinen er Boheme til kroner 74,90. Så følger et kobbel røde til kroner 79,90. Blant disse har vi valgt en gammel favoritt, nemlig Portuga. Den foreligger i ny og blodfersk årgang!

Jeg skal hilse og si at det ikke er lett å finne viner til en liten penge på polet. Avgiftene spiser mye av kaka. De gikk jo til og med merkbart opp fra i fjor. Så skal importøren leve, og til slutt blir det en liten slump til produsenten. Hva vi får i flaska kan være så ymse. Jamfør denne testen.

Nr 55013 Portuga 2010 kr 79,90 Casa Santos Lima, Estremadura, Portugal (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: castelao, touriga franca, cabernet sauvignon, syrah. Lett fatmodnet. Dyp rødfiolett. Tiltalende fersk og frisk bærduft dominert av bringebær, med hint av sisselrot og vanilje. Ung, slank, saftig bærpreget og pepret fast smak. Fast ettersmak med noe restsødme.

Passer til: Storfe, lam, gryteretter, tapas, pasta, pizza eller kos.

Konklusjon: Ny årgang og stadig like god. Et av Norges beste vinkjøp! Drikkeklar, men kan lagres inntil ett år.

Terningkast 6

Nr 15651 Astini Muscat kr 59,60 Helge Wiig, EU  (Porsgrunn og Skien)

Musserende vin. Drue: moscato. Tilsatt kullsyre. Ikke fat-eller flaskemodnet. Blank strågul med rikelig småbobler. Dufter artig, reint og enkelt av muskatelldrue og banan. Søt, frisk og fruktig. Kort ettersmak.

Passer til: Aperitif, fruktdesserter som fruktcocktail og fruktterte.

Konklusjon: Meget bra kjøp til prisen. Drikkeklar, bør ikke lagres.

Terningkast 5

Nr 33605 Toso Moscato d’Asti 2009 kr 71,60 Cantina Toso, Piemonte, Italia (Porsgrunn og Skien)

Hvitvin. Drue: moscato. Ikke fat- eller flaskemodnet. Blank lys grønngul. Dufter pære med innslag av hylleblomst og tutti frutti. Svært søt fruktig smak med korrekt prikkende munnfølelse. Svært kort ettersmak.

Passer til: Fruktdesserter som fruktcocktail og fruktterte eller kos.

Konklusjon: Billig er den, men bare halvgod. Astini er både reinere, friskere og bedre sammenlignet med middelhavsfareren Toso. Drikkeklar, bør ikke lagres.

Terningkast 3

Nr 45412 Boheme 2010 kr 74,90 Casa vin. Carlo Botter, Puglia, Italia (Fins overalt i Telemark) 

Rødvin. Druer: negroamaro, sangiovese. Tanklagret. Middels dyp rødfiolett. Knapt merkbar kirsebærduft med innslag av pepper. Tynn, sur og enkel. Vandig svært kort ettersmak.

Passer til: Hvis polet er stengt for kvelden, og du ikke har noen annen vin å drikke. Eventuelt kan du helle den i sausen.

Konklusjon: Jeg tenkte da jeg så de hadde stylet opp etiketten, at nå har Boheme blitt virkelig god. Langt i fra, den har aldri vært stusseligere! Jeg ble så satt ut at for å trøste meg selv blandet jeg  Astini Muscat og Boheme i ett glass. Det smakte ikke så verst. Altså: Styr unna Boheme, og velg noe annet og bedre. Drikkeklar, bør ikke lagres.

Terningkast 1

 

BILDER & TEKST AV MADS ENDRESEN

4 tanker om “er billig bra?

 1. Nå ble jeg usikker her, som vininteressert må jeg si meg uenig i at Portuga er en god vin. Med så god mat som f.eks elggryte ville jeg synes det var en skam om man fikk servert Portuga. Det finnes bedre viner i den prisklassen, uten tvil.

  Har jeg da helt ulik smak som vinanmelder? Meget mulig, men jeg er jo enig i at Boheme ikke er noe tess. Kommer derfor med noen andre tips (tilfeldig valgt basert på hukommelsen og et kjapt søk på polets sider), dersom det skulle være av interesse. Fortsatt billig, alle er +/- 100,-

  – Caballero de la Cepa, Argentina
  – Trivento malbec, Argentina
  – AG 47, Argentina
  – Inca Tannat, Argentina
  – Cono Sur syrah, Chile
  – Torre del Falasco corvina, Italia
  – Feudi di San Marzano negroamaro, Italia
  – Dark syrah, Frankrike
  – Alta Corte, Portugal – ypperlig!

  Av hvite synes jeg det er lite, men det kan jo trekkes frem
  – Domaine du Tariquet, Frankrike
  – Via Latina, Portugal
  – Cavalchina Bianco di Custoza, Italia
  – Te Hua Valley Sauv bl, NZ

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *