Her kommer en skikkelig digg oppskrift på lammegryte med smaker som mange av dere nok helst forbinder med solferie i Hellas. Denne oppskriften har jeg stjålet fra en flott bloggkollega, Julies Matblogg. La deg alikevel ikke lure – dette er perfekt høstmat. Lammekjøtt er i sesong – det er faktisk ikke i sesong når påskelammet slaktes. Lammekjøttet får følge av oliven, sitton og fetaost. De andre ingrediensene i gryta er mer klassiske som potet, gulrøtter, løk og tomat. Sammen blir dette en varmende høstgryte som peker tilbake til varme sommerdager på stranden i Kykladene. I grunn ganske passende på slutten av en varm september. Oppskriften er til 5-6 personer.
• 1 kg lammekjøtt skåret i terninger på 3x 3 cm. bruk gjerne bog eller lårstykket.
• 2 bokser hermetiske tomater
• 2 rødløk, grovkuttet
• 4 fedd hvitløk, finkuttet
• 14-16 småpoteter
• 3 gulrøtter, kuttet i skiver
• 1 pakke hvitebønner
• 2-3 ss akasiahonning
• zest fra 1 sirton
• saften fra 1/2 sitron
• 2-3 ts tørket oregano
• 1 kanelstang
• 2 laurbærblad
• 1 buljongterning
• salt og sort pepper
• olje til steking
• frisk dill
• en raus neve Kalanata oliven – fjern steinene
• fetaost
Slik gjør du det:
Start med å kutte kjøttet i terninger og skrell og kutt alle grønnsakene. Finn så frem en jerngryte og brun kjøttet. Salt og pepre kjøttet når du steker det.
Stek kjøttet gjerne i to omganger så kjøttet blir stekt, ikke kokt. ta så ut kjøttet og legg det til side. Jeg brukte mørbrad i dag fordi jeg ikke hadde tid til at kjøttet skulle koke så lenge, men bruk gjerne bog eller lår. da vil kjøttet trenge lenger koketid (1-1,5 t)
Så har du løk og hvitløk i gryta og lar det steke til det er blankt. Ha i oregano og la det småsurre litt i gryta et par minutter.
Så heller du i tomatene, 3 dl vann, honning, buljongterning (eller fond), laurbærblad og kanelstang, og koker opp.
Så har du i potetene og gulrøttene. Bruker du kokekjøtt har du i kjøttet nå. Bruker du mørbrad som meg venter du med å ha i kjøttet til det er 5-10 minutter igjen av koketiden på gryta.
La gryta så stå å småkoke under lokk i 30-40 minutter til poteter og gulrøtter er møre. Ha så i kjøttet, bønnene, oliven sitronzest og sitronsaft. Smak til slutt til gryta med salt og pepper.
Sett gryta på bordet og ha over smuldret fetaost og frisk dill. Rop på folka dine og nyt lammegryte med en smak av hellas. Ha en strålende og matglad helg!
Så gøy at du har testet oppskriften min 🙂
Hei Lars
Jeg forstår ikke helt hvorfor du skriver at man må ha lengre koketid når man bruker lår eller bog, enn når man bruker mørbrad. Alle disse stykningsdelene av lammet er jo i utgangspunktet mørt og fint kjøtt. Hvorfor denne differensieringem?
Min erfaring er at bog og lår trenger mer tid enn mørbrad 🙂