Jeg vet man ikke skal tulle med tradisjonsmaten, men når det dukker opp nye koketeknikker, som er bedre enn de gamle, er det jo synd å ikke bruke dem. Mest trolig er dette som å banne i kirken nå i jula, men tro meg – dette er et skritt i helliggjørelsen – mot mathimmelen. Mest trolig har du laget ribbe på samme måte som bestemor og moren din før deg. Jeg tviler ikke et sekund på at den ribba ble bra. Jeg har allikevel byttet ut langpanne i komfyren med et kontrollert langtidsbad for grisen hjemme hos meg, Sous vide heter teknikken. Forskjellen fra tradisjonell tilberedelse av ribbe er at man vakuumerer ribba og lar den ligge i vannbad på 68,5 grader i 36 timer før den grilles kjapt for å få perfekt skorpe. Dette er ikke en mer arbeidskrevende måte å lage ribba på – du må bare starte tidligere. Resultatet er en fantastisk saftig ribbe med en knasende og sprø svor. Jeg nevnte at Sousvide-sirkulator var på min ønskeliste i fjor til jul forrige fredag. Kanskje du bør vurdere å føre det opp på ønskelisten din i år. Oppskriften er til 4 personer.
Dette trenger du:
- 500 gram tynnribbe per person, 2 kg her
- pepper
- salt
- sousvidemaskin
- vakuumeringsmaskin
- rosenkål
- rødkål (oppskrift finner du her)
- poteter
sausen
- 3 gulrøtter, i grove biter
- 2 rødløk, i grove biter
- 4 fedd hvitløk
- litt frisk timian
- rapsolje
- 1 ss soyasaus
- 1 ss worcestershire saus
- 3-4 ss usaltet smør
- fløte
- ripsgele
Start med å rute opp ribba og kni den inn med salt og pepper. Vakuumer den og legg den i kjøleskapet i 1-2 døgn. 37 timer før du skal servere ribba legger du den i vanbadet (68,5 grader) og glemmer den i 36 timer. Når alarmen vekker deg etter 36 timer fisker du opp ribba, lager et hull i vakuumposen og heller kraften i en bolle, mens ribba legges i en langpanne. Ha ribba inn i ovnen på 250 grader og juster av og på grillen – følg med som en smed. Med min ovn var svoren perfekt etter ca 18 minutter. Ta så ut ribba og del den i porsjonsbiter. Disse skal grilles 2-3 minutter på hver side rett før servering.
Ovnsbak løk, hvitløk og gulrøtter sammen med timian i litt olje til gulrøttene er møre. Kok ut det ildfaste fatet med soyasaus, worcestershire saus og noen dråper vann. Kjør grønnsakene gjennom et tettmasket dørslag og ha de i en gryte sammen med skyen fra den utkokte ildfaste fatet. Ha i kraften fra vakuumposen og kok opp og reduser til 2/3. Ha så i fløte og ripsgele og kok opp til du har en fin konsistens på sausen. Juster med fløte, ripsgele og eventuelt salt til du synes smaken er der. Hold varmt.
Server ribba med hjemmelaget rødkål, rosenkål, poteter, saus, tyttebærsyltetøy og/eller hva annet du har tradisjon for hjemme hos deg. Ahh – det er snart jul!
ser veldig bra ut, dette skal prøves. Vi bruker sousvide til mange ting men har aldri prøvd m ribbe.
Må prøves! Ribbe + SOUSVIDE = sant <3
Tror ikke jeg har hatt så lyst på ribbe noen gang som etter å ha lest dette og sett bildene 🙂
Herlig Bente – SPIS ribbe :))
Det eneste jeg er «nervøs» for er at resten av familien er veldig opptatt av å få dette brune fettet fra langpanna (når vi steker ribba i ovn på vanlig måte) til å bruke kaldt i romjula i lefse med ribbe og tilbehør…….og dette vet jeg ikke helt om er mulig å få til her med krafta fra vakuumposen?
Det brune fettet er borte her – men med kraften fra vakuumposen, de bakte grønnsakene + WS/SS + smør + ripsgele = HAPPY FAMILY 😉
Hei, ser fantastisk ut!
Nå finnes der så mange sorter Sousvide-apparater, – hvilket kunne du anbefale? Dette MÅ bare pröves!
God jul fra Randi
Hei!
Veldig bra oppskrift. Jeg prøvde denne i helgen. Ribben ble veldig saftig, men svoren ble veldig tynn, med et mykt lag fett under. Lurer på om jeg satte den for høyt i ovnen/for mye grill.
Hvor i ovnen setter du den, og ca hvor mye tid med grillelementer hadde du i løpet av de 20 min ?
Går d å la ribba ligge i langpanne dekt m alufolie og langtidssteke i ovn på 70 grader? For oss uten sousvide?
Har lagt medister kakene i sous viden,disse ble helt perfekte.Bare en liten stek i ribbe langpanna.
Gøy – det skal prøves!
Det funket utmerket. 64,5 gr i 30 timer og tørking på 100
gr i 2 timer, dertter 260 gr i 18 min.
Saftigste ribbe noensinne og sprø svor!!
Takk og God Jul
Litt vanskelig å forstå åssen du gjør d med sausen her… (moser du d du har ovnsbakt?) men prøver alikevell.
Jeg presser det gjennom et dørslag
Vi er 12 personer på julaften. Har en » vanlig» sous vide, Nordica. Er usikker på om jeg får plass til så mye ribbe! Og kan vel nesten ikke ta i flere omganger, med 36 timers koketid? Men hadde vært gøy da!
Det er Julaften og jeg tester dette risko er tingen
Du moser grønnsakene gjennom en sil og bruker bare væsken som går gjennom til sausen?