RIBBE – sousvide

IMG_5659-0.JPGJeg vet man ikke skal tulle med tradisjonsmaten, men når det dukker opp nye koketeknikker, som er bedre enn de gamle, er det jo synd å ikke bruke dem. Mest trolig er dette som å banne i kirken nå i jula, men tro meg – dette er et skritt i helliggjørelsen – mot mathimmelen. Mest trolig har du laget ribbe på samme måte som bestemor og moren din før deg. Jeg tviler ikke et sekund på at den ribba ble bra. Jeg har allikevel byttet ut langpanne i komfyren med et kontrollert langtidsbad for grisen hjemme hos meg, Sous vide heter teknikken. Forskjellen fra tradisjonell tilberedelse av ribbe er at man vakuumerer ribba og lar den ligge i vannbad på 68,5 grader i 36 timer før den grilles kjapt for å få perfekt skorpe. Dette er ikke en mer arbeidskrevende måte å lage ribba på – du må bare starte tidligere. Resultatet er en fantastisk saftig ribbe med en knasende og sprø svor. Jeg nevnte at Sousvide-sirkulator var på min ønskeliste i fjor til jul forrige fredag. Kanskje du bør vurdere å føre det opp på ønskelisten din i år. Oppskriften er til 4 personer.IMG_5535.JPG

Dette trenger du:

sausen

 • 3 gulrøtter, i grove biter
 • 2 rødløk, i grove biter
 • 4 fedd hvitløk
 • litt frisk timian
 • rapsolje
 • 1 ss soyasaus
 • 1 ss worcestershire saus
 • 3-4 ss usaltet smør
 • fløte
 • ripsgele

Slik gjør du det:IMG_5536.JPG

Start med å rute opp ribba og kni den inn med salt og pepper. Vakuumer den og legg den i kjøleskapet i 1-2 døgn. 37 timer før du skal servere ribba legger du den i vanbadet (68,5 grader) og glemmer den i 36 timer. IMG_5644.JPGNår alarmen vekker deg etter 36 timer fisker du opp ribba, lager et hull i vakuumposen og heller kraften i en bolle, mens ribba legges i en langpanne. Ha ribba inn i ovnen på 250 grader og juster av og på grillen – følg med som en smed. Med min ovn var svoren perfekt etter ca 18 minutter. IMG_5701.JPGIMG_5709.JPGTa så ut ribba og del den i porsjonsbiter. Disse skal grilles 2-3 minutter på hver side rett før servering.IMG_5708.JPG

Sausen:IMG_5647.JPG

Ovnsbak løk, hvitløk og gulrøtter sammen med timian i litt olje til gulrøttene er møre. Kok ut det ildfaste fatet med soyasaus, worcestershire saus og noen dråper vann. Kjør grønnsakene gjennom et tettmasket dørslag og ha de i en gryte sammen med skyen fra den utkokte ildfaste fatet. Ha i kraften fra vakuumposen og kok opp og reduser til 2/3. Ha så i fløte og ripsgele og kok opp til du har en fin konsistens på sausen. Juster med fløte, ripsgele og eventuelt salt til du synes smaken er der. Hold varmt.

Server ribba med hjemmelaget rødkål, rosenkål, poteter, saus, tyttebærsyltetøy og/eller hva annet du har tradisjon for hjemme hos deg. Ahh – det er snart jul!

 

 

 

IMG_5669.JPG

 

 

 

 

IMG_5659.JPG

17 tanker om “RIBBE – sousvide

 1. Det eneste jeg er «nervøs» for er at resten av familien er veldig opptatt av å få dette brune fettet fra langpanna (når vi steker ribba i ovn på vanlig måte) til å bruke kaldt i romjula i lefse med ribbe og tilbehør…….og dette vet jeg ikke helt om er mulig å få til her med krafta fra vakuumposen?

  • Det brune fettet er borte her – men med kraften fra vakuumposen, de bakte grønnsakene + WS/SS + smør + ripsgele = HAPPY FAMILY 😉

 2. Hei, ser fantastisk ut!
  Nå finnes der så mange sorter Sousvide-apparater, – hvilket kunne du anbefale? Dette MÅ bare pröves!
  God jul fra Randi

 3. Hei!
  Veldig bra oppskrift. Jeg prøvde denne i helgen. Ribben ble veldig saftig, men svoren ble veldig tynn, med et mykt lag fett under. Lurer på om jeg satte den for høyt i ovnen/for mye grill.
  Hvor i ovnen setter du den, og ca hvor mye tid med grillelementer hadde du i løpet av de 20 min ?

 4. Vi er 12 personer på julaften. Har en » vanlig» sous vide, Nordica. Er usikker på om jeg får plass til så mye ribbe! Og kan vel nesten ikke ta i flere omganger, med 36 timers koketid? Men hadde vært gøy da!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *