en forsmak på jula

Nå nærmer jula seg. Den nærmer seg noe veldig. De siste dagene har museflettene og jeg funnet frem julemusikk, pepperkakedeig og stearinlys. Jeg øver til min 22 juleturnè og jentene bare elsker at jula starter så tidlig hjemme hos oss. Helt automatisk med tonene av «en stjerne skinner i natt» kommer lysten på julemat. Det er bare slik jeg er skrudd sammen – alle livets gjøremål linkes automatisk til en eller annen form for mat.

Ribbe spiser jeg bare ikke før julaften, men et av yndlingsfølget til ribbe er hjemmelaget rødkål. Og hva passer vel bedre (bortsett fra ribbe) til en syrlig og julete rådkål en andeconfit? Denne feite smaksbomben du får når du lar andelår trekke i sitt eget fett til kjøttet bare faller av benet. Andeconfit trenger syre og sødme som opponent om du ønsker et harmonisk måltid. Derfor har jeg i tillegg valgt en kirsebærsaus og en god potetstappe med sommertrøffel for å gjøre retten perfekt. Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

 • 4 andelår, ferdig confitert (Bokser med 4-5 lår fås kjøpt i velassorterte matbutikker)
 • 1/2 rødkål
 • 2 ss rosiner
 • 1 stort syrlig rødy eple
 • 1 kanelstang
 • en klype sukker
 • 4-5 ss balsamico
 • 4-5 ss rødvinseddik
 • salt
 • 1/2 dl andefett (fra boksen med andeconfit)
 • mandelpotet
 • 2-3 ts trøffelolje eller noen gram sort trøffel om du vil slå deg løs
 • 1 boks med hermetiske kirsebær
 • 2 dl god kalvekraft
 • mandelpoteter
 • 3 fedd hvitløk
 • 3 ss creme fraish
 • 50 gram usaltet smør
 • 1 sitron

Slik gjør du det:

Andelårene: Start med å legge boksen med andeconfit i oppvaskkummen i varmt vann, ca 20 minutter. Åpne boksen, ta ut andelårene og tørk dem forsiktig fri for fett. Sil fettet i boksen og ta vare på det. Du skal bruke litt av det i rødkålen, pluss at det er det perfekte fettet å steke poteter i dagen derpå. Legg lårene på en stekeplate. Lårene er igrunn ferdig varmebehandlet, men trenger 8-10 minutter på 220 grader for å bli gjennomvarme. Sett gjerne på grillelementet de siste 5 minuttene slik at skinnet blir «crispy».

Rødkålen: Strimle rødkålen og ha den i en gryte sammen med andefettet. La det steke på middelsvarme i 3-4 minutter. Så har du i balsamico, rødvinseddik, kanelstang, en klype sukker og litt salt. Kok opp og sett på lokk. Rør om av og til. Etter ca 20 minutter har du i epleterninger og rosiner. La kålen fotsette å koke og rør om av og til. Kålen trenger 30-40 minutter. Når kålen er mør justerer du inn med litt salt, eventuelt med litt mer syre eller sukker etter smak. Hold varm.

Kirsbærsaus: Kok opp kalvekraft sammen med en boks med kirsebær. Reduser til du får en fin sauskonsistens. Helt mot slutten pisker du inn 2 ss med kaldt, usaltet smør. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Potetstappe: Skrell mandelpoteter og kutt dem i like store biter. Ha potetene i ei gryte med kaldt, usaltet vann sammen med 3 hvitløksfedd. Kok opp og hell av vannet når potetene er skikkelig møre. Bruk ønsket redskap til å mosepotetene, ha i 50 garm usaltet smør og 2-3 ss creme fraish. Smak til med salt, pepper og litt saft av en sitron. Vil du ha trøffelsmak så har du i ca 2 ts trøffelolje, eventuelt kan du være råflott å finhakke litt trøffel og strø over stappen ved servering.

Så er det bare å legge opp herligheten på varme tallerkener og nyte en forsmak på JUL!

DETTE INNLEGGET VIL KOMME I PAPIRUTGAVEN AV TELEMARKSAVISEN 23.11.12

FØLG «LARS SPISER, DRIKKER & SYNSER» PÅ INSTAGRAM – LARSSPISER

 

 

6 tanker om “en forsmak på jula

 1. Ser nydelig ut! Skal ha et juleselskap nå før jul med 16 gjester. Dette burde vel kunne fint lages til et såpass stort selskap eller ser du noen utfordringer å lage dette til et slik antall gjester?
  Dette blir i såfall første gangen jeg lager noe fra din blogg, så langt har den kun vært eye-/mind candy!
  God førjulstid ønskes 🙂

  • Hei Kristine!

   Dette er perfekt mat å lage til mange. Stor gryte med stappe, stor gryte med rødkål og alle lårene på stekeplate i ovnen – vil funke supert og kreve lite stress på kjøkkenet slik at du kan kose deg som vertinne også 🙂 1 lår er litt lite til sultne, men både Stange og Holte Gård lager fantastiske andepølser som passer perfekt. Alternativt kan du også bruke pølser fra grøstad – de er kjempe gode! Lykke til 🙂 Lars

 2. Kristine her igjen 🙂
  Er det litt lite med et lår til store sultne menn…har du event noe tips på et «tilleggs-matprodukt» 🙂 som kunne komplementere låret?

 3. Tilbaketråkk: RIBBE – sousvide | lars spiser – oppskrifter & matglede

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *