Telemarkspizza

Det er vel ingen som på ekte tror at pizza kommer fra Telemark. Italia er landet som skal ha æren for dette, mens Franskmennene har hatt sin Tarte Flambée. I dag har jeg laget en telemarksversjon av disse to. Deigen er til forveksling lik flatbrød, det er hverken hvit eller rød saus, men det er mengder kantarell, løk og hvit geistlig fra Haukeli. Jeg våget meg også med å ha på litt vellagret Jarlbergost, vi er jo tross alt sammenslått med Vestfold nå. Tanken var å lage noe som kunne matche Mads sine anbefalinger, samtidig som kantarellen skulle få lov til å spille hovedrollen. Er du blant de heldige som vet hvor du finner kantarell så er tiden her nå til å dra på årets første sopptur. Er du usikker på hvor du skal lete så kan jeg nesten garantere deg at du finner skogens gull i en bra matbutikk.

For å lette på de kraftige smakene av sopp og ost har jeg valgt å lage en marmelade på løk, sukker og cherryeddik. Det skjærer fint gjennom. Rørosrømme øm på toppen er med på å løfte syren i retten. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

Deig:

200 gram hvetemel

200 gram bygg

½ pakke Tørrgjær

2 ts salt

Lunkent vann

Topping:

300 gram kantarell

Litt frisk timian

2 fedd hvitløk, finhakket

Godt smør til å steke soppen i.

3 kepaløk (gul løk)

1-2 ss rapsolje

2 ts sukker

3 ss cherryeddik

En håndfull Jarlsberg, gjerne en som er godt modnet

1 pakke chevre fra Haukeli 

Rørosrømme

Slik gjør du det:

Start med å skrelle og kutte løken i to. Kutt så løken i tynne skiver. Ha så løken i en tykkbunnet kjele sammen med oljen.

Surr løken på middels varme så den blir myk, uten å ta farge. Ha så på sukker og edikk. Rør rundt og la det putre på svak varme til løken har blitt til en marmelade. Sett til side.

Ha 2 ss smør i en panne. Stek soppen sammen med hvitløken på middels varme. Smak til med salt. Sett til side.

Bland sammen de tørre ingrediensene til deigen i en bolle. Ha så i litt og litt vann.

Elt deigen i 5-6 minutter til du har en fast og fin deig. Deigen skal ikke heve. Del deigen i 4 emner.

Ha mel på banken og kjevle deigen tynn, ca 5-6 mm tykk.

Legg «flatbrødet» på bakepapir og dryss over Jarlsberg, chevre, kantarell og fordel løkmarmeladen.

Stek så telemarkpizzaen på maks varme i 5-7 minutter, avhengig av hvor varm du får ovnen din. Har du pizzastein så bruk det!

Når pizzaen er ferdig stekt drysser du over litt frisk timian og fordeler noen små skjeer med rørosrømme før servering.

Kanskje dette er noen lage for deg etter sopptur (eller butikktur) i helgen. Tar du sjansen kan jeg garantere deg at telemarkversjonen av pizza smaker av høst og glede. Ha en matglad og fin august-helg! !

2 tanker om “Telemarkspizza

  1. Det ser digg ut! Men bruker du byggmel eller rugmel? (Bygg i oppskriften, rug på bildet) Er det hipp som happ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *