Ramsløkspasta

I dag serverer jeg pasta med ramsløk og stekt sopp. Takket være en varm vinter har ramsløken allerede dukket opp. Foreløpig bugner det ikke, men i løpet av de neste par ukene vil du kunne finne mengder på ditt «hemmelige» ramsløkssted.

Mitt hemmelige ramsløksted er i Bamble, Telemark

Ramsløk blir ofte omtalt som den nordiske hvitløken. Av utseende kan den lett forveksles med bladene på liljekonvall (som absolutt ikke må spises da den er giftig), men du er ikke i tvil om at det er ramsløk du har funnet når du brekker et blad og lukter på det. Da kommer det frem en herlig «grønn» lukt av hvitløk. Ramsløken er en artig vekst som ikke er å finne over alt, men rundt Oslofjorden og helt opp langs kysten i Trøndelag er det forekomst. Ramsløken er en vårplante, den kan bli opp til 50 cm høy og under blomstringen brer den seg som et hvitt teppe i skogen.

Jeg har sanket min ramsløk selv, men du kan også få tak i den på velassorterte matbutikker. Når jeg først plukker ramsløk plukker jeg mye, og pesto, pure og olje av den. Men det aller beste er å bruke den fersk som en frisk urt i matlagingen synes jeg.

Busiata Trapanesi

Her har jeg laget en enkel pastarett hvor jeg har brukt en type «pastaskruer» som kalles Busiati Trapanesi. Finner du ikke den kan du bruke det du foretrekker av tørket pasta. Pastasausen består av smør og pastavann og garnityret er stekt aromachampignon og raust med fersk ramsløk. Att denne retten er kjøttfri vil enhver skeptiker glemme så fort de setter tennene i den! Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

•​500 g tørket pasta

•​8-10 aromachampignon, kuttet i tynne skiver

•​2 rause never fersk ramsløk, vasket og tørket

•​Smør og olje til steking

•​1-2 små tørkede chili, juster etter hvor sterk du ønsker maten

•​Salt og sort pepper

•​½ sitron

•​3 ss smør

•​1-2 dl av pastavannet

•​Revet parmesan eller peccorino

•​God olivenolje

Slik gjøres det:

Vask, tørk og kutt ingrediensene som beskrevet over. Kok opp rikelig med godt saltet vann i ei stor gryte. Kok pastaen al dente, ofte 1 minutt kortere tid enn det som står anvist på pakningen.

Mens pastaen koker steker du soppen gylden i godt med smør. Ha på salt og pepper, og knus chili en i morter og dryss over. Hold lunt frem til servering.

Ha 2/3 av ramsløken i en panne med 1 ss smeltet smør- La den falle lett sammen. Dette går fort. 30-40 sekunder i pannen er nok.

Når pastaen er kokt klart heller du av vannet og har pastaen tilbake i gryta. (husk å holde av 2-3 dl av pastavannet) Ha i smøret sammen med 1-2 dl av pastavannet og vend det hele godt noen ganger slik at sausen blir lett kremet. Spe med mer pastavann om du synes det er for tørt. Vens så inn den oppvarmede ramsløken.

Legg opp pasta på varme tallerkener. Ha over stekt sopp, frisk ramsløk, noen dråper saft fra en sitron og litt revet parmesan. Avslutt med å risle over lit god olivenolje.

Håper du lar deg friste. Ramsløkssanking utenfor allfarvei er en fin aktivitet å gjøre om du trenger en tur ut i frisk luft i disse underlige dager. Ha en matglad og velsigna helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *