ELGGRYTE

Er du jeger, eller er så heldig at du har en jeger i familien, da har du sikkert sikret deg vilt kjøtt til høsten og vinterens måltider. Selv har jeg aldri vært noen jeger, men er en kløpper på å finne frem til ferskvaredisker med godt utvalgt av elg, hjort, reinsdyr og andre råvarer som vanligvis ferdes vilt i naturen. I dag er det skogens konge, elgen, som har funnet veien hjem på kjøkkenbenken. Jeg fikk tak i en elgstek, men i stedet for å tilberede den som stek har jeg valgt å lage en varmende høstgryte på kjøttet. Sammen med elg så har jeg hatt i traktkantarell, rotgrønnsaker, einebær, timian og andre godsaker. Dagens hemmelige ingrediens er blåmuggost. Ikke bli skeptisk selv om slik vanligvis ikke hører hjemme i en viltgryte. Her fungerer den som et krydder ig gir gryta en skikkelig spennende dybde. Som tilbehør har jeg laget 80-talls klassikeren Hasselbackpoteter. Potetene med sprø skorpe og myk kjerne er perfekt til konsistensene i gryta. Oppskriften er til 5-6 personer.

Dette trenger du:

• 1 kg kokekjøtt av elg, kuttet i terninger på ca 3 cm

• 2 rødløk eller gul løk, grovkuttet

• 3 fedd hvitløk, finsnittet

• 3 gulrøtter, kuttet i passende biter

• 2 pastinakk, kuttet i passende biter

• 1 neve tørket traktkantarell (kan bruke annen sopp eller sløyfes)

• 3 dl rødvin

• 0,5 dl cherryeddik

• 3 ss olivenolje

• Litt frisk timian

• 2 ss einebær, knust

• Salt og pepper

• 3 dl hviltkraft

• 3 dl matfløte

• 50 gram blåmuggost, jeg brukte Selbu Blå

• Ripsgele

• Smør til steking

• Poteter

• 4 ss smør, smeltet

• Paprikakrydder + salt

Slik gjør du det:

Denne retten bør du starte på dagen før den skal lages. Kutt løk, hvitløk, gulrot, pastinakk og kjøtt som beskrevet.

Ha alt i en pose sammen med timian, einebær, cherryeddik, rødvin og olje. Bland det hele godt sammen og legg det kaldt i minimum 5 timer. Jeg vakumering herligheten og lot det ligge natten over på kjøla.

Når dagen har kommet for viltmiddag tar du ut kjøttet og tørker av det på et kjøkkenpapir.

Stek kjøttet i ei jerngryte i godt med smør. Stek kjøttet i omganger slik at det ikke koker, men får en fin stekeflate. Salt og pepre underveis. Når alt kjøttet er stekt har du det tilbake i gryta sammen med den tørkede soppen, grønnsakene og væsken fra marinaden.

Hell på kraft og kok opp. Ha på lokk og la gryta stå og putre i ca 2,5 time.

Mens gryta gjør seg selv skreller du poteter. Jeg brukte mandelpotet. Finn frem to spisepinner eller noe som ligner, kutt en side av poteten så den ligger støtt og plasser den mellom spisepinnene. Kutt så snitt ned til spisepinnene (se bildet). Legg potetene i et smurt ildfast fat, pense potetene med smør og dryss over paprikapulver og litt salt. Stek potetene i ovnen (210 grader) i ca 45 minutter. Pensle potetene med smør et par ganger under steketiden.

Når gryta har fått tiden sin har du i fløten, blåmuggost,2-3 ss ripsgele og smaker til med salt og pepper. La suppen koke opp under forsiktig omrøring.

Server elggryta med hasselbackpoteter, et dryss frisk bladpersille og litt mer ripsgele.

Håper du lar deg friste og nyter smaken av God Elg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *