Fårikålens dag

Siste torsdag i september hvert år er det fårikålens dag. Det er er over 40 år siden Nitimens lyttere kåret fårikål til Norges nasjonalrett, og jeg elsker at feiringen er lagt til en hverdag – selv om de fleste av oss nok i praksis lager fårikål i helgen. Det er tidkrevende å lage fårikål, men selve arbeidet med retten tar bare 20 minutter. Så den er perfekt å lage etter jobb, få unna kveldens aktiviteter og så nyte den ultimate smaken av høst litt sent.

De fleste av dere foretrekker den klassiske oppskriften på fårikål, det gjør også jeg. Allikevel har jeg laget en litt vri på oppskriften jeg presenterer i dag. Her har jeg tatt med bakt hvitløk, rødvin og allehånde. I tillegg har jeg byttet ut potetene med langkornet ris. Jeg synes denne oppskriften er fantastisk god, og et fint alternativ når man vil spise fårikål ofte. Oppskriften er til 6 personer.

Dette trenger du:

• 1,2 kg lammekjøtt – jeg brukte skiver av bog

• 150 gram bacon, i terninger

• 1,5-2 kålhode

• 1 hel hvitløk

• 2 ss hel sort pepper (jeg liker godt pepper)

• Salt (etter smak)

• 4 dl rødvin

• 3 dl vann eller lammekraft

• 1,5 ts allehånde

• 6 dl langkornet ris. F.eks Basmatiris

• 2 rødløk, finsnittet

• 1,2 L vann med litt salt i

• Smør til steking av kjøtt og ris

• Frisk bladpersille

Slik gjør du det:

Start med å kutte toppen av en hel hvitløk. Leg den i aluminiumsfolie og ha på litt olivenolje og litt salt. Bak hvitløken i ovn i ca 45 minutter på 200 grader. Når løken er klar presser du ut feddene og har dem klar til fårikålen.

Så kutter du kjøttet fri for bein på bogskivene.

La kjøttet være i størst mulige biter. Beinrestene skal du koke kraft på for å gi fårikålen smak.

Kutt bacon i terninger. Del kålen i ca 8 båter.

Finn frem ei stor jerngryte og stek først bacon. Når det er passe stekt fisker du ut baconet og steker beina i baconfettet og 2 ss godt smør.

La de beina Brunes godt før du heller på vinen. Kok opp og la det koke i på svak varme i ca 10 minutter. Sil så av kraften og kast beina.

Tørk av jerngryte og ha i nytt smør. Stek så lammekjøttet brunt på alle sider. Ha på salt og kvernet pepper underveis. Stek kjøttet i flere omganger slik at det ikke kokes, men stekes.

Når alt kjøttet er stekt legger du kjøtt, bacon, hvitløk, kål og pepper lagvis. Tilslutt heller du over kraften og vann. Ha på lokk og kok fårikålen i ca 2,5 time. Rust litt på gryta underveis slik at den ikke brenner seg.

En halvtime før serveringer steker du løken blank. Ha i risen og la den så steke med i 3-4 minutter så den blir blank og fin. Hell på vann og litt salt. Kok opp og la risen kone seg ferdig – ca 13-15 minuttet.

Så er det vare å finne frem tallerkener, sette grytene på bordet og la folka dine nyte fårikål med en vri. Håper det frister og at du tar deg tid til å servere nasjonalretten vår til noen du er glad i!

Vil du ha en klassisk fårikål så finner du oppskrift på det på www.larsspiser.no

Ha en fin høsthelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *