Vår-risotto

For mange er risotto synonymt med trøstende og varmede høstmat, laget på dyp kraft av skogssopp eller kjøtt. Men våren, ja alle årstider, er en herlig tid for risotto. Med utgangspunkt i sesongens råvarer er denne risretten et perfekt rent ark å male ut smaker som er på topp til enhver tid. Våren er en tid for grønt synes jeg. Fisk og skalldyr er litt på hell. Tunge kjøttretter kan oppleves i uttakt med fuglesangen og hagen som slår ut i full blomst.

Så med disse tankene i hodet har jeg laget en risotto basert på det jeg liker best fra naturen akkurat nå. Butikkene er fulle av fristende asparges, og er du heldig finner du norsk asparges fra Hvasser i din nærbutikk. Ramsløken strutter fremdeles langs kysten i Bamble så det er bare å ta seg en tur ut og plukke. Selv har jeg vært ute og hentet inn mengder som nå har blitt til både pure, pesto og olje.

Jeg valgte å bruke en ikke for salt kyllingkraft til denne risottoen, men en god kraft på grønnsaker eller blåskjell vil også fungere godt. Mads har funnet frem til 2 spennende alternativer i dag som bør fungere godt til denne grønne gleden. Oppskriften er til en hovedrett for 2 eller som en forrett for 4.

Dette trenger du:

• 12-16 asparges

• 250 gram risottoris

• 1,5 dl tørr hvitvin eller syrlig eplejuice

• Ca 1 liter god kraft (du kan jukse og bruke en ferdig fond)

• 2 sjalottløk, finhakket

• 2 fedd hvitløk, finhakket

• 50 gram ramsløk

• 3 dl nøytral olje

• Sitron

• 100 gram parmesan – til parmesanchips

• 3 ss rørosrømme (eller creme fraishe)

• 50 gram usaltet smør

• 1 raus neve revet parmesan

• Noen små skudd frisk timian, dill, kjørvel eller annen urt du liker

Slik gjør du det:

Start med å skrelle aspargesen forsiktig, og brekk av de 2-3 nederste cm. Del aspargesene i biter på ca 3-4 cm.

Riv parmesanost til chipsene og til risottoen. Finn frem et stekebrett og legg på et bakepapir. Lag 2 store eller 4 små «hauger» av parmesan og sett det inn i forvarmet ovn, 200 grader. Stek chipsene til de er gyldene, men ikke svidd. Ta dem ut og legg dem på en rist.

Varm opp kraften og mål opp riktig mengde ris.

Kjør ramsløk sammen med olje i en blender til du har en fin og helt jevn masse. Sil av og ha oljen på egnet flaske. Oljen holder seg opp til et år i kjøleskapet.

Finn så frem en stor panne med høye kanter. Smelt sjalottløk og hvitløk på middels varme med 1 ss godt smør. Ha så i risen og smelt den videre sammen med løken til risen nesten er gjennomsiktig.

Hell så over vinen (juicen) og la den koke nesten helt inn. Så sper du med en og en øse av den varme kraften mens du hele tiden røren i risottoen med en tresleiv. La væsken koke nesten helt inn mellom hver øse med kraft.

Mens du gjør dette koker du opp lettsaltet vann med en klype sukker i. Kok aspargesbitene i 2 minutter før du har dem direkte over i isvann.

Når risottoen er nesten klar – det er når risen er 90% kokt, men fremdeles har en forsiktig tyggemotstand i kjernen – har du i rømme, smør og ¾ av parmesanen. Vend det forsiktig inn i risen og ha i aspargesen. La risottoen hvile i 3-4 minutter før du serverer.

Finn frem varme, store tallerkener. Øs opp risottoen og sørg for å fordele aspargesbitene godt. Dryss iver litt revet parmesan, risle over noen dråper sitron og litt ramsløksolje, og pynt med en grønn urt du liker. Tilslutt legger du på parmesanchips.

Håper dette kan friste og at du benytter deg av alle de digge grønne råvarene som vi har tilgang til nå på våren. Ha en matglad helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *