Sopprisotto med entrecôte av Kalv

Kalvekjøtt er dessverre ikke så ofte å få tak på i butikkene her hjemme, men når det først dukker opp så kjøper jeg det med meg hjem. Kalvekjøttet er lysere enn hos opphavet og oftest veldig mørt. I dag har jeg helstekt entrecôte av kalv og serverer det med en enkel risotto med rosenkål, smørstekt kantarell fra I fjor og en demi glace (en rik og mørk saus).for meg er dette smak av høst og passer perfekt på mørke kvelder med fyr i peisen. Har du vært på sopptur og har fersk skogsopp I huset så bruk det. Selv har jeg fremdeles en del rester av den tørkede kantarellen fra i fjor, og det fungerer aldeles utmerket Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

Kjøttet

• Entrecôte av kalv, 600 gram

• Salt, pepper og godt smør

Risotto

350 gram risottoris

Ca 1liter god kraft, grønnsakskraft, kyllingkraft eller kalvekraft

2 sjalottløk, finhakket

2 hvitløksfedd finhakket

1,5 dl tørr hvitvin eller syrlig eplejuice

2 ss godt smør

2 ss crème fraishe eller mascarpone

Sitron

16 stk rosenkål, delt i to og forvellet

Sopp

2 rause never tørket kantarell

2 ss godt smør

Salt

Friske timian

Demi-glace

1 sjalottløk, finhakke

1 dl rødvin

6 dl god kalvekraft/oksekraft

1 ss godt smør

Slik gjør du det:

Start med sausen. Ha sjalottløk i ei lita gryte sammen med smøret. Sauter det til løken er myk og blank. Ha over rødvin og kok det nesten helt inn.

Hell så på kraften og kok inn til 1/3 mengde. Hold varm.

Ha salt og pepper på entrecôten. Stek den så i godt med smør på alle sider i en varm stekepanne. Dette tar ca 4-5 minutter. Ha så kjøttet i et ildfast fat og ha det inn I forvarmet ovn (180 grad er) i -7 minutter. La kjøttet hvile i minst 8 minutter før du kutter det i skiver.

Ha den tørkede soppen i en bolle og hell over kokende vann. La soppen ligge i bløt i 15-20 minutter før du heller av vannet og smørstekte soppen. Ta vare på soppkraften og hell den over i kraften som du bruker når du lager risottoen. Legg soppen til side frem til servering.

Skyll av risottorisen godt for å bli kvitt det meste av stivelsen som dekker riskornene. Ha sjalottløk og hvitløk i en varm panne sammen med smør. Etter 2-3 minutter har du i risen. Stek den forsiktig til den begynner å bli blank. Ha på hvitvin og kok ut. Så har du i en og en øse med kraft mens du hele tiden rører. Forsett i ca 16minutter. Ha i smør, crème fraishe og en liten neve revet parmesan.

Til slutt har du i den forvellede rosenkålen. Rør forsiktig rundt og smak til med noen dråper sitron.

Så finner du frem varme tallerkener. Legg opp risotto, smørstekt sopp og noen skiver entrecôte. Helt til slutt har du på litt frisk timian og øser over litt av den rike demi-glacen.

Håper du lar deg friste og forsøker deg på denne høstretten i helgen. Får du ikke tak i kalvekjøtt så kan du bruke både kylling, lammefilet eller entrecôte av okse.

Ha en matglad og god oktoberhelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *