Fårikål – det enkleste er ofte det beste

Da yngste museflette gikk siste året på barneskolen skrev hun stil om «det beste jeg vet». Hovdrolleinnehaver i historien var Fårikål. Retten som for over 40-årene siden ble kåret til Norges nasjonalrett av NiTimens lyttere. Jeg vet ikke om min datter er spesiell, men jeg registrer at det var flere unger fra gata som endte opp rundt bordet når fårikålgryta kom på bordet. Jeg har laget fårikål mange ganger, og nå tidlig på høsten er det et krav fra folka mine om å få det servert – gjerne flere dager på rad. I fjor på denne tiden laget jeg en variant av fårikål hvor løk, hvitløk,rosenkål, hvitvin, chili og brunet smør var med i oppskriften. Jeg elsket det, men I dag har jeg valgt å lage den slik mamma foretrekker å lage den. Vil du sjekke ut den alternative oppskriften så finer du den på www.larsspiser.no. Jeg valgte å lage en stor porsjon som ville være nok til minst 8. For oss ble det middag for 6 på søndag og digg restemiddag for 4 dagen derpå. Registrerer at Mads og jeg er ost tunet i dag. Så vil du ha et alternativ til vann så finner du det der.

Dette trenger du:

• 2 store hodekål

• 2,5 kg lammekjøtt – jeg bruker både skiver av bog, klassisk fårikålkjøtt og filet

• 20 sorte pepperkorn

• 2 laurbærblad

• 6-8 dl vann

• Salt og kvernet pepper

• Poteter

• Frisk bladpersille

Slik gjør du det:

Dette er en rett som rett og slett krever på grensen til « no skils» for å lykkes med. Start med å del hvert kålhode i 8 båter.

Finn frem kjøttet og ha på rikelig med salt og kvernet pepper.

Finn frem ei jerngryte eller en stekepanne og brun kjøttet på alle kanter i godt med smør. Stek kjøttet i flere omganger så du ikke koker kjøttet.

Når alt kjøttet er svidd av finner du frem den STORE gryta.

Legg først et lag med kjøtt, så kål, så pepper, så kjøtt, så kål, så pepper – fortsett til alt er i gryta.

Ha i laurbærbladene og hell på vann.

Kok opp, demp så varmen og ha på lokk. Nå kan du glemme gryta og gå deg en 2-3 timers tur.

En halv time før fårikålen er klar koker du poteter og grovhakket litt frisk bladpersille.

Så er det å ønske velkommen folka dine til høstens kanskje beste måltid – fårikål!

Håper du benytter deg av slaktetid og at bonden har høstet inn kålen. Du vil ikke angre.

Ha en fin septemberhelg med folk og god mat!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *