Jegergryte

I disse dager kommer det stadig mer vilt-kjøtt opp på menyen i de tusen hjem. Noen er så heldig at de har en jeger i familien som tar med seg egenskutt kjøtt hjem, mens andre må ty til nærbutikken. Både elg, rein og annet småvilt er som skapt for å gjøre en sur høstkveld fin. Hjemme hos oss har det blitt både elgkarbonader, finnbiff og jegergryte de siste par ukene. Den karakteristiske viltsmaken går så godt sammen med de andre råvarene som naturen serverer. Så i dag har jeg laget en jegergryte som får følge av både traktkantarell, rosenkål, persillerot, potet og tranebær – alt med en deilig smak av høst.  

Ikke la deg skremme av mange ingredienser. Dette er en enkel rett å lage, du må bare ha et par timer til rådighet. Mads har bedt om både vilt og smaksrike gryter i dag – så her er mitt forslag til følge. Oppskriften er til 4-5 personer. 

Dette trenger du:

Jegergryte

• 1 kg grytekjøtt i terninger av elg eller reinsdyr – jeg brukte stek av rein

• 200 gram aromachampignon

• 50 gram tørket kantarell / traktkantarell (kan sløyfes)

• 3-4 sjalottløk, delt i to og finsnittet

• ½ ss knust einerbær

• 2-3 ss smør til steking

• Slat og pepper

• Litt frisk timian

• 3 dl rødvin

• 3 dl matfløte

• 3 ss seterrømme

• 2 ss ripsgele

• 4 dl viltkraft (jeg brukte vilt-fond som base)


Tilbehør:

• Poteter

• 400 gram persillerot, kuttet i terninger

• 2 epler, skrelt og kuttet i terninger

• 3 dl matfløte

• 3 dl vann

• 50 gram usaltet smør

• Salt og hvit pepper

• Rosenkål

• 150 gram tranebær

• 1 dl vann

• 50 gram sukker


Slik gjør du det:

Start med å finne frem alle råvarene. Skrell, kutt og knus de, som beskrevet over. Finn frem en teflonpanne og stek kjøttet i omganger. Ha kjøttet over i ei jerngryte etter hvert som det er stekt. Salt og ha på pepper når du steker kjøttet. Så steker du champignon og løk i panna og har over i gryta. 


Når alt er stekt koker du ut panna med 3 dl rødvin og heller det hele over i jerngryta sammen med fløte, kraft, einerbær, tørket traktkantarell og timian. Kok opp og la gryta småputre i ca 1 time til smakene har satt seg og kjøttet er mørt. Rør tilslutt inn rømme og ripsgele, og smak til gryta med salt og pepper.


Ha terninger av persillerot og eple i en kjele og ha i fløte og vann til det dekker. Kok det mørt. Hell av det meste av vesken og kjør det med en stavmikser sammen med smør. Smak det til med salt og hvit pepper. Hold varmt.


Ha tranebær i en liten kjele. Hell på 1 dl vann og ha i 50 gram sukker. Kok opp og la det koke inn til en marmelade.


Kok poteter. Kok rosenkål i 3-4 minutter, ha av vannet og ha en ss smør i gryta.


Så er det bare å sette jegergryta på bordet sammen med tilbehøret og invitere til bords. Dette er mat som varmer på en høstkveld. Ha en strålende mathelg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *