Fårikål (med en twist)


Så er det endelig tid for fårikål. Kollegaer prater om det i lunsjen, det er bilder av det på Facebook og Instagram, butikkene har plassert lammekjøtt og kål strategisk til i lokalet og lukten – som noen elsker og andre hater, siver ut fra annethvert kjøkkenvindu. Dette er urnorsk mat. Tradisjonsmat som har vokst seg frem til å bli vår nasjonalrett og det sikreste tegn på at høsten er her. Så hvorfor da bruke tid på en oppskrift som de fleste kan? Fordi det er mange yngre lesere som faktisk aldri har laget dette selv, og i dag har jeg også gitt fårikålen en liten twist som kanskje noen av dere som alltid har laget den etter bestemors oppskrift vil ha glede av å sjekke ut. 

Denne twisten er «stjålet» fra HellesKitchen. Hun lagde en veldig fristene variant av fårikål forrige uke. Sjekk ut hennes oppskrift HER! Frister det ikke med fårikål så har HellesKitchen mye spennende både oppskrifter og restaurant-tips. Helle’s blogg er en av de aller beste matbloggene i Norge, og en av de få jeg synes det er verdt å lese. 

Selv mener jeg at den klassiske oppskriften med kjøtt, kål, pepper, salt og vann er uovertruffen, men varianten jeg presenterer i dag er en artig vri som vi likte godt hjemme hos meg. Og det er plass til begge oppskriftene. For du skal vel ikke ha fårikål bare en gang i høst?! Oppskriften er til 6 sultne. 


Dette trenger du:

• 2 kg lammekjøtt. Jeg foretrekker å bruke skiver av bog.

• 1 stort kålhode

• 1 pose rosenkål

• 2 rødløk

• 4 fedd hvitløk

• 3 dl tørr hvitvin / syrlig eplejuice

• 2 laurbærblad

• Frisk timian

• 1 ss hel sort pepper

• Salt

• Tørket chili

• Vann

• Evnt 2-3 ss hvetemel. Om du vil ha jevnet sausen.

• Gode poteter

• 200 gram godt smør


Slik gjør du det:

Start med å grovhakke løk og finhakke hvitløk. Sørg for at kjøttet er temperert og fjern «stammen» på kålen og kutt den i båter.


Finn frem ei stor gryte og ha i 1 ss godt smør. Ha salt og pepper på kjøttet og stek det i omganger. 

Kjøttet skal bare får en fin stekeskorpe nå. Legg kjøttet til side. 


Så har du løk og hvitløk i gryta. Stek det mykt og ha på hvitvin eller eplejuice. Kok opp og reduser til væsken nesten er borte. 


Så legger du i et lag med kjøtt, et lag med kål, et lag med kjøtt osv… til du har brukt opp alt. Mellom hvert lag har du på litt salt, hele sorte pepperkorn og noen stilker med frisk timian. Jeg hadde også litt tørket chili mellom hvert lag (kan sløyfes). Ønsker du å ha mer saus enn kraft så har du 1 ss hvetemel over hvert lag, dette vil gjevne sausen. Så koker du herligheten opp, setter på lokk og senker varmen. La gryta få koke i ca 1,5 time. Når kjøttet ramler fra beinet er kjøttet ferdig kokt.  


Mens gryta koker renser du rosenkål og deler dem i 4. Ha rosenkålen i gryta når kjøttet er ferdigkokt. La gryta får et oppkok og la rosenkålen koke med i 5 minutter før servering.


Jeg lager nesten alltid fårikål dagen før jeg skal spise den. Dette fordi jeg synes fårikål er best etter som dagene går. Når fårikålen er avkjølt og fettet har stivnet på toppen så fjerner jeg alltid dette. Ikke fordi jeg ikke liker fet mat, men fordi jeg da får en renere kraft uten den karakteristiske lammefett-smaken. I stedet tilfører jeg klaret smør ved servering.


Ha 200 gram smør i en liten kjele og smelt det. Sil av melkeproteinene. Sett det klarede smøret på bordet sammen med fårikål-gryta og og kokte poteter, og la gjestene selv ha litt klaret smør over sin porsjon.

Håper du lar deg friste og lager fårikål til folka dine. Enten du velger den klassiske oppskriften eller min twist så lag litt mye. Dette er jo verdens beste restemat! Ha en matglad helg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *