Høstsalat med lammekjøttboller


I dag har jeg laget en salat med kjøttboller av lam, geitost fra Haukeli, valnøtter, honning, rødbete, sjalottløk og syltede kantarell. Da jeg dro på butikken var hodet tomt for gode ideer, men da jeg så rødbeter, masse lammekjøtt og kantarell så poppet det opp noen ideer i hodet. At det skulle bli en høstsalat på gutterommet var på ingen måte planlagt, men nå sitter mette og fornøyde og gleder oss til neste høstsalat. For meg er det enkelte klassiske kombinasjoner jeg aldri blir lei av på kjøkkenet. En av disse er hvit geitost, honning og rødbete. Lammekjøtt og kantarell en annen. Her har jeg endt opp med en salat med begge disse kombinasjonene. Jeg valgte å sylte kantarellene for å gi salaten et syrlig element. Oppskriften er til en salat til 4. 
Dette trenger du:

• 400 gram kjøttdeig av lam

• Salt og pepper

• Blandet salat etter ønske

• En neve valnøtter

• 1 stor sjalottløk i tynne skiver

• 150 gram kantarell

• 1,5 dl sukker

• 3 dl vann

• 1,5 dl 7% eddik

• Akasiahonning

• Hvit geitost, jeg brukte den lokale varianten fra Haukeli

• 2 rødbeter, skrelt og kuttet i tynne staver

Slik gjør du:

Start med å ha vann, eddik og sukker i en kjele. Varm opp til sukker løser seg opp. Ha kantarellene i en liten bolle og hell laken over. Dette kan du godt gjøre dagen i forveien., men minimum 1 time før servering.


Bland inn litt salt og pepper i lammekjøttdeigen og formspråk kjøttboller. Stek disse i en panne uten fett og hold dem lune til servering. 

Rist valnøtter i en tørr panne. Ha på litt salt.

Vask og tørk salaten. Kutt rødbete og løk som beskrevet over.

Finn frem et stor fat og legg lammekjøttbollene i senter. Så har du salat rundt. Fordeler løk, beter og nøtter. Så fordeler du geitost og de syltede kantarellene over fatet, og avslutter med å dryppe over litt akasiahonning. Ønsker du å servere salaten med litt godt brød så kjør på.

Håper du lar deg friste. Ha en god helg og nyt smaken av høst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *