Blings med smørstekte kantarell og blåbærrømme


Sommeren får ikke helt bestemt seg om dagen. Skal den dø hen eller klarer den noen dager til. Været veksler mellom gufs av høst og glitrende sensommer-dager. I skogen er det liten tvil hvilken årstid som står på trappene. Denne uken har jeg funnet både uukantareller og modne blåbær i liene rundt Skien. Tenk at man har slikt tilgjengelig rett utenfor døren, og det er til og med gratis. Råvarer som naturen gir oss er alltid best i sesong, og er de sanket eller plukket selv kan ingen ting smake bedre. Jeg har valgt å lage et smørbrød i dag, med nettopp blåbær og kantarell som stjernene. Det kan kanskje se litt simpelt ut, men tro meg, med slike råvarer er det en drøm. Kun hjulpet av litt rømme fra Røros så legger dette smørbrødet listen høyt for høstens måltider. Dette er en rett som kan lages som fire rause forretter eller som en gedigen kveldskos for to.

Dette trenger du:

• 400 gram kantarell

• 2 sjalottløk, delt i to og snittet fint

• En raus neve blåbær

• 5 ss Rørosrømme

• 2ts akasiahonning

• Revet parmesan

• Salt og sort pepper

• Godt brød, helst surdeigsbrød

• Godt smør

Slik gjør du det:

Start med å rense soppen for jord og bøss, og kutt løk som beskrevet.

Ha rømmen i en liten bolle og ha i 2/3 av blåbærene. Rør det sammen og smak til med honning, salt og pepper. Sett kjølig frem tilsette ring.


Skjær noen gode skiver av brødet og ha på rikelig med smør på begge sider av skivene. Stek så skivene i en teflonpanne slik at de blir sprø og gyllene.Stek løken og soppen i rikelig med smør til soppen er klar og løken er mør. Har du litt frisk timian så ha det med når du steker soppen. Smak til med salt. Jeg liker ikke å bruke kvernet pepper på kantarell – Det minner for mye om sandkorn (som ikke er børstet bort). Hold varmt.

Legg så opp de smørstekte skivene på tallerkenene. Ha på blåbærrømmen og så raus med sopp- og løkblandingen. Dryss over litt friske blåbær, revet parmesan og topp med snittet gressløk.


Håper du kommer deg ut i skogen (eller på butikken, de har sopp og blåbær der også) og lager denne digge blingsen! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *