Svalbard – et must!

Du må oppleve Svalbard. Og har du opplevd Svalbard bare MÅ du oppleve det igjen! 

Jeg ante ikke hva som skulle komme til å treffe meg da jeg møtte reisefølget mitt på Gardermoen. Jeg hadde lest meg opp. Jeg hadde fyllt kofferten med ullunderbukser og klær som skulle tåle ekstrem kulde. Jeg skulle delta på en tur med Reisecompaniet, så alt var booket og klart. Hotell, bord på restauranter og aktiviteter. Og jeg hadde passet med meg – selv om det hadde gått fint uten. Det jeg ikke hadde klart for meg var at jeg skulle bli forelsket i dette underlige, vakre, ville og betagende arktiske øysamfunnet langt nord i havet. 

Allerede ved innflyvningen denne fredagen i februar begynte vi å ane at de neste dagene 80 grader nord skulle gjøre inntrykk. 

Alpine fjell, hvite vidder, himmel og hav så langt øyet kunne se. Og selv om solen sto på sitt høyeste denne dagen var alt preget av det fantastiske blå lyset som er så karakteristisk på Svalbard på denne tiden.

SVALBARD MUSEUM

Jeg er ikke mannen som løper ned dørene på museum, men er museumet bra elsker jeg det. Svalbard museum er et must. Det å få en innføring i historien til dette gruvesamfunnet lengst nord i landet vårt er veldig interessant. Gruveselskapet Store Norske har stått for fremveksten av dette samfunnet som huser i overkant av 3000 innbyggere – mennesker som har kommet hit fra store deler av verden. Museet gir en fin innføring i historien, geografien, klima, tradisjoner og nåtid. Utstillingen er oversiktlig, pedagogisk og interessant. Og ikke minst er brygget flott og anderledes rent arkitektonisk. Du bør bruke noen timer her for å forstå hvor du er – nemlig på 80 grader nord.

Les mer om Svalbard Museum her


Svalbard museum deler bygget med forskningsparken. Her ser du du en forskning-spark parkert ved inngangen:

HUNDESLEDETUR

Det er mange aktivitetsmuligheter på Svalbard. Det avhenger så klart på årstiden du besøker stedet, men er du her vinterstid (som er det meste av året) så MÅ du oppleve hundekjøring. Det å ha 8-10glade hundertrekkende på sleden du selv kjører er ubeskrivelig. Naturen slår i mot deg, stillheten kun avbrutt av hundenes taktfaste pust og hva som er tilgjengelig og frosten river i nesen. Jeg vil ikke forsøke å forklare mer, bare se på bildene og tenk at det er du som styrer sleden. 

Er du nysgjerrig på Hundekjøring på Svalbard kan du sjekke ut de som tok med meg på tur HER – Green Dog


CAMP BARENTZ

En av kveldene dro hele reisefølget sammen til camp Barentz. Vi ble møtt av guider noen hundre meter unna campen. Godt bevæpnet og med store smil guidet de oss gjennom en kveld med reinsdyrsgryte, god drikke og artige historier. Dette var også en kveld vår nordlyset formelig sprutet over himmelen, så det var ekstra gøy at vi fikk en forelesning om nordlyset og hvordan dette oppstår.

I Camp Barentz ble det god tid til å bli kjent med reisefølget. For meg som reiste alene var det helt supert og få ledd og snakket rundt bålet med fine folk ut i natten.

Vil du lese mer om Camp Barentz han du klikke HER.

HUSET

Du vil kanskje ikke tro det, men en av nordens beste restauranter befinner seg på Svalbard. 

Huset ble bygget i 1951 som et forsamlingshus, og på grunn av det store klasseskillet i Longyearbyen måtte det bygges på” nøytral grunn”. Huset ligger derfor plassert ensomt utenfor bykjernen. I årene som har gått har Huset fungert som blant annet posthus, sykehus og skole. I dag er Huset kjent for sitt fantastiske kjøkken, hvor bruken av eksklusive, arktiske råvarer står i fokus. Menyen er spekket med spennende smaksopplevelser, og de tilpasses i forhold til sesongens beste råvarer. Huset er også kjent for sin rikholdige vinkjeller, som er av de mest velassorterte i Nord-Europa med over 20,000 flasker. Vinkartet har siden 2006 hatt utmerkelsen Best Award of Excellence fra Wine Spectator. Glassene til Wine Spectator har samme status i vinverden som stjernene til Michelin har innen gastronomi.

White Guide Nordic har plassert restauranten Huset på en Master Level på guiden for 2018! Sjekk ut White Guide Nordic HER

Vil du sjekke meny og vinliste så besøk huset hjemmeside HER.

Kjøkkensjefen på Huset Simon Idsøe (til høyre) har arbeidet på Oslo restauranten Ylajali (en stjerne i Guide Michelin) Han fortalte med innlevelse om de arktiske råvarene – fisk, sopp, rein, hval, sel og andre herligheter. Råvaretilgangen er begrenset da alt som ikke kommer fra Svalbard må bestilles og shoppet med båt. Båten kommer hver tredje uke, så det er en logistikkjobb å drive et topp kjøkken så langt nord. 

Fantastisk sjøkreps fra fastlandet,  pære, dill og rug

Klippfisk

Pølse av rein

Jeg har spist mye. Jeg har spist mye godt. Huset leverer fantastisk mat og drikke, nesten så det er verdt turen i seg selv!

Huset har også en bistro med enklere mat. Et meget godt alternativ om du ikke vil legge igjen for mye cash på Huset. Du har tilgang til samme kjeller og maten står kokkene på restauranten for. Så her er det ingen kompromisser på råvarer og skils. Vil du ha med deg begge opplevelsene så gjest huset to kvelder.

STORE NORSKE – gruve 3

Et besøk til en av de nedlagte gruvene var en opplevelse. Alt fra matrommet til de dype gruveganger var som en tidsreise. Gruvene står akkurat slik de var da siste arbeidsdag var over en dag sent på 80-tallet. Vi var velsignet med en humoristisk guide som nesten fikk solen til å skinne der under jorden.

Svalbard som gruvesamfunn er nesten et avsluttet kapittel i dag. Nå tas det kun ut kull for å få strøm her, og per i dag er det forskning, frøhvelv, datateknologi, og ikke minst turisme som holder hjulene i gang her nord. Det er alikevel kulldriften som er opphavet til at dette samfunnet har utviklet seg og blitt det det har blitt. Vil du vite mer så sjekk ut nettsidene til Store Norske.


​​

Vil du vite mer om Store Norske og gruvehistorien så klikk HER

 
En spire til liv – Svalbard Globale Frøhvelv 

Det globale frøhvelvet høres på mange måter ut som en fantasi, men det e r det ikke. Kloke hoder, nasjoner og rike velgjørere har fått bygget et. Underjordisk hvelv 130 meter under bakken for å fryse ned og ta vare på frø fra vekster fra store deler av jorden. Frøbanker skal tåle et jordskjelv på 10 på Richters skala og holder, takket være permafrosten, en stabil temperatur året rundt. Over bakken så er det kun det vakre inngangspartiet som synes. Utsmykket av arbeidet til kunstneren Dyveke Sanne

Vil du lese mer om Frøbanken så trykker HERFunken

Siste kveld på Svalbard ble en hyggelig kveld med «gjengen» på Restaurant Funken. Som ligger i den gamle funksjonærmessen i Longyearbyen.  Praten gikk livlig, servitørene fortalte skrøner og kvelden ble til morgen. En perfekt avsluttning på vårt poleventyr. 

Les mer om restauranten HER 

Har du lyst til å oppleve Svalbard – lyset, maten, kulturen, snøscooter, hundekjøring og isgrottevandring? Da synes jeg ikke at du skal vente. 2-5.mars 2018 reiser vi tilbake og du kan joine oss! Jeg er så heldig å få lov til å være reiseleder. Vi skal oppleve mye av det beste Svalbard har å tilby. Sjekk nettsidene til Reisecompaniet, les om turen og meld deg på. Gleder meg til å dra på tur med deg!1 tanke om “Svalbard – et must!

  1. Tilbaketråkk: Restaurant Äng, en reise verdt | Lars spiser – oppskrifter & matglede

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *