Restaurant Äng, en reise verdt

invitert opphold

Tidligere i vår ble jeg kontaktet av den svenske kokken Filip Gemzell. Han lurte på om jeg ville komme på besøk til hans nye restaurant på Ästad vingård i Halland, Restaurant Äng. Han ønsket en tilbakemelding på mat og opplevelse på deres nye satsning.

Filip var ikke helt ukjent for meg, da jeg har spist hans mat da han var kjøkkensjef på Huset, Svalbard. Huset er Svalbards beste restaurant og har i tillegg til Filip hatt bl.a. Simon Idsø som kjøkkensjef tidligere. (Her kan du lese om mitt første besøk på Huset i 2017)

Som matglad skribent blir jeg invitert for å spise iblant, men å reise 5 timer i bil fra Skien for et måltid, uten å sjekke opp litt på nettet ville jeg ikke.

Etter et kjapt google-søk fant jeg ut at Filip hadde 8 år bak seg på renommerte restauranter i London, som Roka, The Square og Gordon Ramsay at Claridge`s, før tiden hans på Huset. Nysgjerrigheten på hva han hadde startet opp hjemme i Sverige ble for stor til at jeg kunne la være å ta en roadtrip ned E20 til Ästad.

Å kjøre gjennom det Hallanske landskapet er en drøm i seg selv

Filosofien bak Filip`s mat er gjenkjennbar – både i arktisk og i det bølgende landskapet i sør-Sverige. Med utgangspunkt i lokale og økologiske råvarer er det et klart avtrykk fra hva som vokser og lever i nærheten av restauranten som gjenspeiles på tallerkenen. Mens han på Svalbard ble presset til kreativitet basert på den svært begrensede råvaretilgangen i det arktiske klima, kan han nå boltre seg i et matfat som kan bidra med et fantastisk utvalg av herligheter fra havet, innsjøer, skogen, jordbruk og dyrehold.

Ästad Vingård ligger idyllisk til ute på landsbygda på et sted som heter Tvååker i Halland, og Restaurant Ang er deres store satsning på mat. Med et bølgende landskap, avbrutt med små vann, jordbruksområder og skog, ligger det noen kilometer inn fra den svenske vestkysten. Her odles det grønnsaker, urter og ikke minst vindruer, mens lammene løper rundt på jordene. Og det er smaken av dette deilige landskapet Filip og hans team gir oss opplevelser av på Restaurant Äng.

«Nynordisk» er det første som slår meg når jeg tenker på maten som serveres. Det nordiske er slående først og fremst på grunn av presentasjonene og de rene smakene som fremheves av de gode råvarene. Samtidig våger Ang å hente inspirasjon fra østen med å servere svinekjake i bao (steamed bun), og å servere en iskrem laget på tomat, som kunne fått en hvilken som helst italiensk husmor til å gråte av lykke. Og det er nettopp det som gjør at jeg opplever Äng og Filip Gemzell`s mat som veldig spennende og en reise verdt. Nemlig de rene smakene, de uventede kombinasjonene og de vakre presentasjoner servert med humor, kunnskap og omtanke.

Da vi ankom Ästad Vingård en formiddag forrige uke ble vi tatt med ut på jordene av en av restaurantens sommelierer. For det er fascinerende at de faktisk klarer å produsere vin så langt nord i Skandinavia.

Druen Solaris er valgt da den klarer å gi frukt i kalde klima. Vinstokkene kan overleve ned til 25 minusgrader, men det krever mye arbeid fra vingårdens arbeidere å få frem den gode kvaliteten. Solaris er en drue som de fleste vinmakere i Sverige bruker, og kan brukes til tørre, halvtørre og musserende viner.

Etter vandringen blant vinstokker og produksjonslokaler sjekket vi inn på hotellet.

Etter en lat ettermiddag i deres fantastiske utendørs-spa var vi mer enn klare for mat.

Restauranten ligger i dag lokalisert i samme bygg som vinproduksjonen, konferanseavdeling og resepsjonsområde. Filip fortalte oss at de arbeider med å flytte restauranten ut av dette bygget og etablere den mer ut i naturen. Med lav sol som speilet seg innsjøen på utsiden av restauranten ble vi fulgt til vårt bord av en annen gammel kjenning fra Huset på Svalbard. Filip har nemlig tatt med seg hele 5 av teamet sitt fra Longyearbyen til hjemlandet. Det ble et artig møte hvor vi fikk mimret om tidligere diskusjoner over menyer og drikkealternativer i nord.

Så til maten!

Et av de svenske begrepene jeg liker best må være «Avsmakningsmeny», det vi i norge vil kalle smaksmeny. På Äng kan du velge mellom en 8-retter eller en 11-retters meny.

Jeg skal ikke dissikere rettene eller bryte dem ned til bestanddeler, men vil la bildene tale sitt språk. Maten på Äng og kokkenes komposisjoner fortjener å bli sett, luktet og smakt IRL. Så nyt …

Lamminnerfilè från Ästad. Rökt granmajonnäs, pepparrot från Fjärås. Picklade trattkantareller från Ästad

Boklövs ångad steam bun Grissida från Lillegårdens och Blåbärsris & enbarr

Suppen er laget på «Skogschampinjon & portabello från Hakaslätts. Hagbard från Hagarnas mejeri»

Sjøkreps: «Havskräfta från Buas kust Grädde källsjö mejeri, Dill från Hägareds Gård Mjuk En, tall och rölika från Ästad»

Ferskvannsfisk: «Gös från Tiraholm & Brännässla från Ästad Rotselleri från Tånga gård Våtarv från Ästad»

Brød, smør & pølse: «Surdegsbröd bakat på råg & vete från Berte Qvarn Lamm från Ästad Vingård, Gris nacke från Lillegården»

Margben av lam: “Märgben från Lillegården & gran från Ästad Gulbeta från Tångagård, Solarisdruvor från Ästad Vinblad från Åstad & Ängsyra från Bu

Denne retten var verdt turen alene: “Buatomat & Svedjeråg från Linnarp. Lilla morot från Tångagård & Hallands fläder

Svin: “Grissida från Lillegården

– Ostvagn –

Yoghurt från källsjömejeri

Ostkaka & Karmellisserad vassle

Harsyrra från Ästad

– Fika –

Til denne menyen kan du velge en «Kombinerad Dryck» med eller uten alkohol. Restaurant Äng har sommelierer som vil kunne imøtekomme dine ønsker.

Jeg gleder meg til å besøke Filip og hans team på Restaurant Äng og ÄSTAD Vingård igjen. Dette er et sted som bør sjekkes ut for hver sesong. Slik at man får smakt på hva Halland har å by på i alle 4 årstider.

Som nevnt var jeg invitert til å besøke Restaurant Äng på Ästad Vingård, og betalte derfor ikke for maten jeg spiste. For de av dere som har fulgt mine skriblerier de siste 8-9 årene her på www.larsspiser.no så vet dere at jeg aldri skriver om steder som jeg ikke liker, men fremhever steder som har gitt meg matglede og gode opplevelser. Slik er det også denne gangen. Det er en glede å kunne dele mine opplevelser fra Halland, uten at du skal få en emmen smak i munnen av at dette er kjøpt og betalt.

Følg Restaurant Ang på Instagram – her får du inntrykk av mat & miljø

Kontaktinfo:

Ästad Vingård AB
432 77 Tvååker

För privatbokning:
Tel. 0340- 460 61
E-mail: info@astadvingard.se

För konferensbokning:
Tel: 0340-46061
E-mail: konferens@astadvingard.se

Turen til Sverige ble gjort i samarbeid med Visit Sweden

#sponset #svenskegram #gothenburg #thisisgbg @svenskegram

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *