Sabi omakase – du bare må oppleve dette

Dette er en sak jeg har gledet og gruet meg til å skrive. Jeg har startet flere ganger, men hver gang har jeg slitt med å få satt ord på opplevelsen jeg hadde en våt desemberkveld 2016 i Pedersgate 38, Stavanger. Nå sitter jeg i bilen over fjellet for å spise her igjen. Jeg booket nytt bord umiddelbart etter den fantastiske kvelden i desember. Akkurat nå er jeg helt elektrisk – en kveld i Roger hender. Men nå, tilbake til desember 2016.

På vei over fjellet for å spise …

Jeg var på juleturne med Oslo Gospel Choir. Et fullsatt Stavanger Konserthus hadde fått «en stjerne skinner i natt» og publikum hadde sammen med koret fyllt den fantastiske salen med tonene av «Deilig er jorden». Jeg elsker å bare være tilstede når den sangen synges – da kjenner jeg både på julestemning og at himmelen treffer jorden. Men akkurat denne kvelden var tankene allerede på vei mot den lille restauranten i Pedersgate – Sabi Omakase.

Jeg hørte først om Sabi Omakase av min foodie-venn Anders Husa tidlig på våren 2016. Planen var å gjeste dem under Gla-Mat på sommeren, men planene ble endret. Så da jeg forsto at det var en mulighet å snike inn et besøk på årets turnè øynet jeg håpet. Himmel og jord ble satt i bevegelse for å lande et av setene. Takket være matvenner og en lett bestikkelig bakmann lyktes jeg.

Jeg visste at omakase betydde noe i retting ”stol på meg»

Roger Asakil Joya er kokken som leder oss gjennom en uforglemmelig kveld. Han presenterer råvarene – som hovedsakelig er fisk og skalldyr hentet fra lokale fiskere og fangstmenn. Roger starter kvelden med å vise frem en trebord med kveldens råvarer. Her finner vi kråkeboller, kamskjell, hummer, kongekrabbe, sjøkreps, torsk, blekksprut, brisling, makrell, tunfisk og reinsdyr. Roger smiler mens han stolt forteller om teknikker , slipper kniver og gjør klar kveldens ris og wasabi. 

Roger er opprinnelig fra Manila. Kanskje ikke stedet du forbinder med sushi, men tro meg – Roger er en kunstner og fagmann i fingerspissene. Han har til og med klart kunststykket å gå til topps i konkurranse for sushi-kokker i sushien hjemland. Mens Roger arbeidet ble vi presentert for drikkemenyen av den  En vinmeny ble presentert drikkemenyen av den fantastiske sommelieren, Karli Gjurasek. Denne drikkemenyen skulle vise seg å løfte måltidet opp til en enhet jeg aldri har opplevd maken til i Norge. 

Jeg skal ikke kjede deg med presise beskrivelser av hver rett. Jeg skal heller ikke forsøke å gjengi denne magiske kvelden. Det lar seg nemlig ikke gjøre i en bloggpost. Det jeg vil er å la deg se bildene, la deg drømme deg til Sabi Omakase. Og jeg gjør det kun for at du skal forstå at dette må du bare oppleve selv. Denne spartanske, lille restauranten som huser 10 mennesker, fire dager i uken. Dette er et sted som er verdt en reise og en investering i nytelse.

Etter mitt besøk har Sabi Omakase fått sin første stjerne i Guide Michelin. Restauranten har også blitt kåret til nordens beste restauranti 2017, og er nå i samme selskap som Noma, Geranium og Maaemo. 

Akkurat nå klarer jeg ikke å konsentrere meg. Om to timer skal jeg oppleve denne perlen av en restaurant igjen – hvilken glede! Og jeg lover å forsøke å gjengi kveldens måltid om jeg klarer det. 

Bilder fra en magisk aften, desember 2016:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *