Torsk & kantarell


Naturen er fin. Akkurat nå tuller den litt med oss. Den ene dagen krever den ullgenser, den neste dagen renner man bort med shortsen på. Med årstidene kommer det forskjellige råvarer. Akkurat nå er det fremdeles ferske sommergrønnsaker å få, samtidig popper det opp sopp og bær i skogen som peker mot høst. Da jeg så hva Mads hadde tatt for seg i dag fikk jeg skikkelig lyst på torsk (selv om d ikke er i sesong) Så da fant jeg frem torskefilet, litt sommergrønt, litt høst og en spekeskinke fra Serrano som kanskje ble produsert en dag i mai…  Tilsammen ble det ovnsbakt torsk, smørdampet sommerkål, stekte nypoteter, smørstekte kantareller med timian og en sprø serrano-bit. Alle sesongene representert og sammen smakte det helt nydelig. Oppskriften er til 4.

Dette trenger du:

• 600 gram torskefilet uten skinn

• To rause never med kantarell, børstet og renset

• Frisk timian

• 8-10 poteter

• En liten sommerkål

• Godt smør (jeg foretrekker smøret fra Røros – det blir ikke bedre)

• 4 skiver spekeskinke, gjerne en som ikke er så salt

• Salt og pepper

• Noen dråper sitronsaft

slik gjør du det:

Start med å salte fisken godt i 15-20 minutter. Skyll av fisken og tørk den godt. Del fileten i 4 like store serveringsstykker. Legg i et ildfast fat og ha på litt rapsolje. Sett til side. Kok potetene med skall til de er nesten møre. Hell av vannet og kutt potetene i skiver. 

Ha rapsolje i en teflonpanne og sett plata på full guffe. Stek potetene i 5-6 minutter på hver side slik at de får en fin stekeflate. Ha potetene over på et kjøkkenpapir for å få bort overflødig fett. Salt og pepre.

Stek kantarellene i godt smør sammen med litt grovhakket timian. Smak til med salt.  

Sett fisken i ovnen på 200 grader i Ca 10 minutter til fisken er gjennomvarm og begynner å flake seg når du presser litt på den med en finger. 

Ha 3 ss smør i en stor kjele sammen med 1 dl vann. Kok opp og ha i strimlet sommerkål. Rør rundt et par ganger og la den smørdampet i 3-4 minutter. Du vil at kålen skal ha litt tyggemotstand. Smak til med salt og litt sitronsaft. 

Legg 4 skiver serranoskinke på et bakepapir og stek dem på 200 grader i 5-6 minutter til de er sprø og gyldene.


Så finner du frem varme tallerkener, legger opp sommerkål, plasser disken på kålen og ha på poteter og den stekte kantarellen. Ha til slutt på den sprø skinken på fisken– spis!  
Kanskje dette er noe å sjekke ut hjemme hos dere i helgen? Her hjemme syntes både musefletter og far at det var en digg rett i overgangen fra sommer til høst. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *