Lammeribbe | påskemat

  

Noen hevder at jula varer helt til påske.selv er jeg ikke helt med på den. Det er noe med solen nå i mars, snøfrie gate og den forsikre smaken av vår som ikke helt trekker frem lengselen etter julen, men at ribbe funker like godt i påsken som i jula – det vil jeg hevde. Selv om jeg har byttet ut grisen med lam, så er det ribbe like fullt. Dette er en herlig rett enten du har bypåske eller skal på hytta. Her har jeg tilberedt lammeribbe med å gni den inn med friske urter og latt den få god tid i ovnen. Som tilbehør har jeg ovnsbakt rødbete, saltbakte poteter, laget en tomatchutney og en yoghurtsaus tilsmakt med honning, lakridspulver og finhakket bladpersille. Blir det for spacet med lakris så dropp det – selv om ungene og jeg digga nettopp det lille kicket! Oppskriften er til 4 

Dette trenger du:  

• 1,2 kg lammeribbe

• Friske urter (timian, persille, rosmarin) finhakket

• Salt og pepper

• 4 rødbeter, kuttet i kløfter

• 12-16 småpotet

• 2 dl naturell yoghurt – gjerne den fantastiske yoghurten fra Røros

• 1 ss akasiahonning

• 2 ss finhakket persille

• 1-2 ts lakridspulver (kan sløyfes)

• 1 boks friske cherrytomater

• Saften av 1,5 lime

• 100-150 gram sukker
 

 
Slik gjør du det: 

Start med å legg kjøttet på kjøkkenbenken slik at det blir temperert. Gni kjøttet inn med salt, pepper og urtene.  

 Stek det så i en varm panne på alle sider og etterstek det så i ovnen på 175 grader i Ca 40 minutter. La kjøttet hvile i minimum 15 minutter.
 

 
Skrell rødbetene og del dem i kløfter. Ha dem så i et ildfast fat med rikelig salt, pepper og nykvernet pepper. Bak i ovnen på 180 grader i Ca 30 minutter, eller til de er møre. 

Kok potetene med skall i godt saltet vann til de er møre. Hell av vannet og la potetene dampe seg ferdig.  

 Tomatchutney: knus tomatene i ei lita gryte. Ha på limesaft og sukker. Kok opp og la det putre til du har en konsistens som en kompott. Smak til med sukker eventuelt mer lime mot slutten. Dette kan du lage i god tid før du skal spise, og chutneyen holder seg fint i kjøleskapet en ukes tid.
 

 
Yougurtsaus: bland sammen yoghurt, honning og urter. Smak til med lakridspulver. Sett kaldt til servering.  

   
Her hjemme så valgte jeg å servere alt på et stort trefat, med kjøttet som hovedperson.  

  

Dander så boller og skåler med de andre sakene og la folket du har rundt bordet forsyne seg selv. Dette er et perfekt måltid nå i påsken. La roen senke seg og nyt venner, familie og ta deg tid til litt ettertanke når lammeribben er fortært. God påske!   

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *