Back to the eighties

20140812-205044-75044543.jpgMinnene om denne retten er ufattelig gode for min del, men jeg vet det er mange av dere som tenker tilbake med gru på lørdagskvelder med terteskjell fylt med overkokt ”amerikansk blanding”, tykk bechamelsaus, fiskepudding og reker i lake. Da jeg så at Mads foreslo denne retten som bra match til hans tips i dag ble jeg nesten litt sentimental. Minner om forretten i min kusines konfirmasjon. Lystig prat og gjester hjemme hos mamma og pappa så støvet av terteskjellene sto ut av munnen på gjestene.

Jeg har revet meg løs fra den tunge bechamelsausen og erstattet den med en friskere hvitvinssaus. Fiskepudding og reker er byttet ut med stekte kamskjell og laksefilet. Den amerikanske blandingen er parkert av spinat, asparges og fennikel. Jeg var litt usikker på om jeg skulle erstatte det ferdigkjøpte terteskjellet med en hjemmelaget variant. Jeg ble aldri enig med meg selv og endte opp med begge deler. 20140812-205043-75043326.jpg20140812-205043-75043064.jpgNb – den hjemmelagde vant overlegent, men det betyr ikke at den ferdigkjøpte ikke funker! Oppskriften er til 4 personer.

Dette trenger du:

  • 8 kamskjell
  • 300 gram pillede reker
  • 300 gram laksefilet, i terninger20140812-205043-75043155.jpg
  • 8 plater med butterdeig, fosne (eller 8 ferdige terteskjell)20140812-205042-75042216.jpg
  • 1 pose spinat, vasket og tørket
  • 1 pakke asparges, kuttet i staver på ca 3 cm
  • 1 stor fennikel, kuttet i tynne skiver (bruk ostehøvel)20140812-205042-75042702.jpg
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1 ss usaltet smør eller rapsolje til steking
  • ½ dl tørr hvitvin (kan bruke eplejuice)
  • 1/3 l fløte
  • 2 ss creme fraish
  • ½ sitron
  • en liten neve finhakket gressløk
  • Salt og pepper20140812-205043-75043449.jpg

Slik gjør du det:

Start med å kjevle ut butterdeigen til tynne lefser og kle 8 små ildfaste former (jeg brukte noen små tapas-skåler) Prikk deigen med en gaffel og stek terteskjellene i ca 20 minutter på 180-200 grader. Sett tilside.20140812-205042-75042329.jpg20140812-205043-75043064.jpg

Så renser du rekene, kutter laksen og lager et fint rutemønster på kamskjellene. Ha salt og sort pepper på kamskjellene og lakseterningene. Stek så kamskjellene i en varm teflonpanne i 1-2 minutter på hver side – bruk rapsolje eller smør. Stek så lakseterningene. Legg alt tilside.20140812-205043-75043243.jpg

Kok opp lettsaltet vann og kok asparges og fennikel i 2 minutter. Hell av vannet og sett til side.

Ha så 1 ss smør i en varm panne og ha i spinaten. La spinaten falle sammen uten at den ”forsvinner” helt. Legg tilside. NÅ finner du frem en liten kjele. Ha i sjalottløk og sauter den i smør/olje til den er bank. Ha i hvitvin og kok opp. Ha så i fløte og creme fraish og kok opp på nytt. Hold sausen varm. Rett før servering har du i reker og gressløk. Avslut sausen med å smake den til med sitronsaft, salt og pepper.20140812-205044-75044011.jpg20140812-205043-75043600.jpg20140812-205044-75044464.jpg

Så er det bare å starte med ”monteringen”. Fordel spinat, asparges og fennikel i terteskjellene. Legg så i lakseterninger og kamskjell. Avslutt med å øse rekesaus over hvert skjell. Pynt tilslutt med litt gressløk – SPIS.20140812-205043-75043881.jpg

For meg ble dette et gledelig gjensyn med 80-tallet, og jeg nekter på at det skal gå 30 år til neste gang dette serveres her hjemme på gutterommet. Gamlis mat ass – gotta love it!20140812-205044-75044396.jpg

2 tanker om “Back to the eighties

  1. Mimre
    Dette er juleaften. Bechamelsaus, reker, teskjefiskeboller og grønne erter. Gjerne to posjoner før vi begynte på ribba. Inspirerende og mektig retromat.

Legg igjen en kommentar til lars Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *