Risotto med lammepølse & kantarell

DSC_8335

Som matskribent og matblogger har jeg en bekjennelse å komme med – jeg elsker pølser! Pølse i brød på Stadion, grillpølse på bål eller wiener hjemme hos mamma og pappa etter 17.maitoget. Men pølser er mer enn pølser. Kanskje på tide å bruke dem på en litt ny måte hjemme hos deg også? Derfor har jeg laget en sopprisotto som jeg serverer sammen med stekte lammepølser fra Jacob`s. Kombinasjonen av den fløyelsmyke risottoen, den karakteristiske smaken av kantarell og de grove og godt krydrede pølsene er skikkelig godt synes jeg. Dette er en rett som tar 5 minutter og forberede og 18 minutter å varmebehandle. Så ikke la deg forføre til å kjøpe halvfabrikata risotto-løsninger på butikken. Dette lager du kjapt og mer stor suksess selv. Saken er at det var min museflette på 11 år som lagde dette hjemme hos oss. Selv var jeg plassert som assistent med skarp kniv. Oppskriften er som alltid til 4.DSC_8288

Dette trenger du:

 • 300 gram ris, arborio-ris
 • 4 gode pølser skåret i tynne skiver, f.eks fra Brubrakken, Jacob`s eller annen produsent du liker. (jeg valgte lammepølser fra Jacob`s som er faste, grove og med god smak av lam)
 • 4 sjalottløk, finhakket
 • 300-400 gram kantarell eller annen ønsket sopp (helst skogssopp)
 • 2 dl tørr hvitvin eller syrlig eplejuice
 • ca 1 liter varm kyllingkraft, lammekraft, grønsakskraft (ikke for salt, det er viktig)
 • 4 ss mascarpone, Italiensk kremost (kan sløyfes, men du burde ikke)
 • 50 gram usaltet smør i terninger
 • 1 raus neve revet parmesan
 • 1 raus neve finhakket bladpersille
 • salt og sort pepper
 • smør til stekning
 • litt urter til pynt – jeg brukte timianDSC_8302

Slik gjør du det:

Start som alltid med å preppe råvarene og gjør dem klar til de skal i gryta. Varm opp kraft til kokepunktet. Skyll godt av risottorisen og la den renne av seg i et dørslag. Risotto tar 18 minutter å koke – da er den alltid perfekt. Risotto må også røres i kontinuerlig derfor er det veldig greit å ha alle råvarene på plass når du koker den inn.DSC_8295

Start med å sautere sjalottløken sammen med risen i 2 ss godt smør – bruk en panne med høye kanter. Rør rundt til risen skifter farge bra hvit til nesten gjennomsiktlig. Rien og løken skal ikke få farge. Ha så i hvitvinen og la den koke inn. Så starter prosessen med å øse over en øse varm krafte, røre og koke inn – før du gjentar samme øvelse i 17-18 minutter til risottoen har fått en kremet konsistens og du har kun litt tyggemotstand igjen i risen.DSC_8310Mens du holder på med dette steker du pølsene og holder dem varme.DSC_8307

Så steker du kantarellene i godt med smør og smaker til med salt og nykvernet pepper – hold varmt.DSC_8302

Når du synes at risottoen nærmer seg (ca 17 min ut i prosessen) har du i bladpersillen, smør, mascarpone og litt parmesan. Rør det inn og smak til med saft av sitron, salt og pepper.DSC_8344

Så er det å finne frem fire varme tallerkener. Legg opp risotto, sopp og pølser som på bildene, ha over litt parmesan og noen dråper god olivenolje – SPIS!DSC_8336

Dette er en rett som smaker av høst og nord-Italia, og den vil matche perfekt det Mads tar for seg i dag. Håper du lar deg friste og koker dette til noen du er glad i!

Følg meg gjerne på Instagram @larsspiser og på FACEBOOK

1 tanke om “Risotto med lammepølse & kantarell

 1. Hei Lars, dette var en spennende og god høstrett 🙂 Men jeg er veldig glad i risotto som har en god smak av parmesan, så neste gang kommer jeg til å øke mengde parmesan og redusere mendge mascarpone.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *